自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

teddy923 發表於 19-4-19 02:10
果日我都想去幫忙,但我始終未嫁,請問我該如何自處?可唔可以低調幫手執頭執尾?有咩可以幫到佢地?

如果 ...

成晚倍住男友,幫手收下帛金,摺衣紙,佢走你未走,幾二日倍上山

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

teddy923 發表於 19-4-19 12:35
我諗你中文閱讀理解有問題,多謝你指教

閱讀理解差唔緊要,懂人情世故,尤其是大事大非下懂分庒閒才是皇道。以往你男友都唔太專重你,相信他自己家裡這大事也未必想你插手太多,勸你就算同男友感情不佳,無需急於在此事上爭表現或借此宣示/試探自己在男友心中地位,否則只會更反效果。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

angiehouse 發表於 19-4-19 14:37
成晚倍住男友,幫手收下帛金,摺衣紙,佢走你未走,幾二日倍上山

收管帛金同門口接待可能會安排比女友更親嘅人去做。

珍珠宮

11B 發表於 19-4-19 14:47
閱讀理解差唔緊要,懂人情世故,尤其是大事大非下懂分庒閒才是皇道。以往你男友都唔太專重你,相信他自己 ...

她們關係不好?十年了

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

果日我都想去幫忙,但我始終未嫁,請問我該如何自處?可唔可以低調幫手執頭執尾?有咩可以幫到佢地?

如果 ...
我以前見我朋友男朋友係幫手收帛金,親力親為,支持女朋友,佢地都拍左好耐,過左一段時間就結婚。

睇你自己心態,你唔想就算,想就去。

男爵府

比帛金,摺下金銀囉!當自己係一般親友,點會影響自己屋企喎!

珊瑚宮

BK Milk勳章

teddy923 發表於 19-4-19 09:53
明白,我應該會同我男朋友一齊搞呢啲,因為大家都仲年輕,完全未經歷過呢啲事,我去幫手睇下都好,佢家人 ...

我想問下,至親,係你男友咩人?如父母的話,你同佢地關係如何?!

我同老公一齊左8年,果時攪緊結婚(果時仲有幾個月就擺酒),老爺突然間走左。咁老公(果時係男友)問我想點(佢家人負責辦老爺後事),我話你預我會著孝(佢3個阿哥嫂都好驚訝),我解釋,因為我同佢都一齊咁多年,都準備結婚,第二⋯⋯老爺係最錫你同我,我無理由拒絕,第三⋯⋯我媽信教,所以我只要通知佢一聲就得(我媽都話,你地都結婚啦,老爺都等唔到飲新抱茶,盡埋最後一份心意)

又⋯⋯⋯我爸走果時,我同老公拍左4年拖,佢都有幫手,同我地一齊到,一齊走,坐出面幫下手,亦都有走最後一程

侯爵府

zone123 發表於 19-4-19 07:32
我姑拉男友,都係未結婚,
但自己話要主動帶埋考!
其實其他人主動帶考我冇乜所謂,

我會話,叫返我做uncle得喇

珊瑚宮

BK Milk勳章

無話可說 發表於 19-4-19 13:12
同男友,未來奶奶傾下囉!
朋友都係未入門前,男友爸爸過身,男家一直當佢新抱,所以大家有傾會唔會戴孝, ...

我當年都係,盡最後一點心意。最重要本身老爺奶奶都係好錫我

珍珠宮

11B 發表於 19-4-19 12:24
到時新年?你講2020年1月個 CNY? OMG! 現在才是219年4月咋!其實你驚到咁,真係咩都唔好掂,唔好理。守夜嗰 ...

樓主應該唔係驚自己,係驚人地介意。你似乎誤會咗

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

唔好煩我 發表於 19-4-19 16:04
樓主應該唔係驚自己,係驚人地介意。你似乎誤會咗

驚人哋介意因為樓主當咗自己係主人家。一般幫手係唔需要理之後有咩相沖。所以我叫佢咩都唔好掂,意思係唔好當自己係主人家,做返一般親友出席嘅嘢就得。

侯爵府

如果 ...

未正式入門、吾會幫手、除非男家人開聲叫到、或本身同男家關係好會直接問男友
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

teddy923 發表於 19-4-19 09:40
唔好意思,我未經歷過呢啲,所以真係唔知點處理,我主要係唔想去左果啲地方痴左啲唔好既野返自己屋企,影 ...

你唔洗唔好意思,其實樓主你好有心。

你呢d情形通常都可以考慮坐門口做點名,收帛金。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

zone123 發表於 19-4-19 07:32
我姑拉男友,都係未結婚,
但自己話要主動帶埋考!
其實其他人主動帶考我冇乜所謂,

如果對我女唔好,未結就嗌我地做媽咪爹地,sorry, 衰啲都咁話,我會直接講,未結婚,叫我auntie得啦,第日真係結佐先叫啦!同埋真係會勸吓個女,當然咁大個人,佢自己揀,但我一定會勸個女諗清楚囉!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

別墅

我未結婚前,外父過身,親戚叫當時既未婚夫唔好出席,甚至帛金花牌都唔好,未做紅事唔好做白事。我當時冇深究,佢地咁講我照講因為咁通知唔好出席。你要問下雙方屋企有冇咩習俗

首頁

尾頁

跳至