自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

donald63 發表於 19-2-16 16:09
回覆 iamlazy 的帖子

為什麼隔幾年入一入?

多病痛,我諗我應該claim左佢十萬多,又做掃描,割息肉......

子爵府

JFNL 發表於 19-2-16 11:41
我同老公各自有份人壽+危疾,供了20年了。我老公冇claim 過,而我前幾年有cancer 賠咗危疾一百萬,咁危疾以 ...

但好多保險公司唔包割包皮,我仔係美xxx買純醫療話唔包

大宅

blackberry 發表於 19-2-16 11:23
即係如果你因住院冇入息,佢仝6計返每日幾百蚊俾你,我買左20年,年供1000,但只claim 左500 今 ...

謝謝解答。

公爵府

開心吸收勳章

mama01 發表於 19-2-16 16:06
其實求其一間上一間保險公司都會有網頁介紹各類保障。

住院就係住院(醫療)保障,有病/有事證實要留醫, ...

醫療係咪實報實銷? 無 claim 就無,無得儲蓄,係咪咁呀?

危疾又係點架?

珍珠宮

steven1110 發表於 19-2-16 09:41
完全同意。佢唔係一盤生意,純粹係想幫自己買個保障。到有時嗰時,唔使用哂自己嘅積蓄。
...

而家咁長命咁多污染,預左實會出事,當後生儲錢老左用。

公爵府

好媽媽勳章

我女買左未夠2年就入左4次醫院埋單12-13萬每月$1500好似好貴,但係賠足有突

公爵府

好媽媽勳章

CherryCake 發表於 19-2-16 11:19
住院入息保障係咩黎?

呢樣好重要,我女果份入一日私院最少6個鐘計一日,每日賠$800,入5日就賠4千,幫補下大人日日的士出入屋企同醫院都好呀

男爵府

老老實實,我反而覺得揾到一份工包醫療仲實際

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

麟媽媽 發表於 19-2-16 14:57
呢度成日有人發放假訊息,話索償之後唔會續保又話加好多價,但其實唔係囉,我仔12歲做過小腸氣手術,之後 ...

其實係要睇保險公司,有一間保險公司係會喺您 索償過好多次之後, 突然之間畀封信你唔再同你續保。 但冇講明原因, 又或者可能會加呢三四倍價錢。 我有個朋友嘅媽咪買咗呢間公司三十幾年, 一直冇claim過錢。 65歲嗰時候, 突然之間收到本公司封信話唔同佢續醫療。 但係佢一次都冇claim過。 因為佢哋嘅條褲冇寫到明保証終身續保。 之後佢媽咪再買其他保險公司就要非常之貴嘅保費。 所以大家要小心

大宅

jasul 發表於 19-2-17 05:03
老老實實,我反而覺得揾到一份工包醫療仲實際

返到你65歲退休之後佢都係唔包咁你點算

大宅

大戶 發表於 19-2-17 01:05
醫療係咪實報實銷? 無 claim 就無,無得儲蓄,係咪咁呀?

危疾又係點架?

醫療係實報實銷型。 依家好多人會做醫療融資。 因為就係怕老咗冇錢交醫療費用保障。 所以會做一份儲蓄去供份醫療。

危疾有啲保險公司都有分儲蓄同埋非儲蓄。 睇下你自己嘅需要儲蓄型就會貴啲。 有事就賠錢冇事就當儲錢。

珍珠宮

毛 學習

水晶宮

BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 19-2-16 14:57
呢度成日有人發放假訊息,話索償之後唔會續保又話加好多價,但其實唔係囉,我仔12歲做過小腸氣手術,之後 ...

邊間

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

謝謝大家,開始明白,買個陣要留意終身續保條款,同埋最好買純保險

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

年紀開始大 近年claim 過幾次 住院 重病又claim 埋
現在得番人壽 住院意外

侯爵府

南瓜餅 發表於 19-2-17 11:28
年紀開始大 近年claim 過幾次 住院 重病又claim 埋
現在得番人壽 住院意外

重病=危疾嗎?

大吉大吉我仲差呢樣未claim,claim過就失效?

南瓜餅    發表於 19-2-17 14:59
南瓜餅    發表於 19-2-17 14:59

男爵府

我剛剛買左份危疾,然後將會買一份醫療,完成後我會將自己舊嘅保險cut左佢!我舊果份已買左18年,包括人壽儲蓄、醫療、意外及有個舊式危疾(即係要癌症擴散左先有得claim)! 而醫療果part當年亦無買到額外保賬,所以之前試過住院做手術都cover唔晒!
加上我覺得人壽儲蓄、意外呢兩部分對於我黎講唔太重要,一家幾口計埋保險費太貴!所以我決定要精簡,只保留最重要部分!
舊果分我供左十八年,儲蓄果部分只啱啱攞得番自己供果d錢,呢d保險不可以只cut一兩個item, 如果要取消要整分取消哂!換言之,儲蓄果部分跟本無機會攞得番!除非你退保或死左!但老左時正正最需要份醫療,如果無錢想要取回儲蓄部分,又要成份取消晒!計黎計去,我都覺得儲蓄呢part係揾笨囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JO_100 發表於 19-2-16 09:37
保險好兩睇!
太多人忘記左佢嘅本意, 住住覺得是投資, 冇claim 過就吾抵。
其實的人壽医療危疾意外保, 我買 ...

同意

男爵府

另外,其實老左之後,醫療保險並非一個實數去月供或年供,佢除左跟通脹會加保費外,亦會隨你年紀增長加保費!就算買時保險公司話會承保到100歲,但到你80歲時係咪有能力去交一畢唔平嘅保費呢?至於人壽,我認為仔女有番咁上下大,就算你真係不幸離世,對比起佢地細個已無咁大影响,所以人壽我覺得無必要買到死掛!
當然,如果家庭收入高買多個保賬當然好啦!但好似我咁就只可以買d最重要嘅保險!於我而言,就係醫療同危疾了!
之於真係八、九十歲時,可能真係多老人病,到時應該最常去政府醫院而非下下去睇私家了。

首頁

尾頁

跳至