自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小詠 發表於 19-1-24 12:16
如相處無法開心, 以後少D見少來往,

我父母有公屋, 我無家可歸, 佢地C都唔肯公屋加我名, 住住下又迫走左 ...

小詠,明白你好心痛。但有一樣野不得不提,現行公屋政策,你父母住既公屋,已有你哥名,咁你就真係加唔到名落去架。

因為房署會認會你哥會照顧到你爸媽,咁你就唔可以用照顧年老父母為名申請加入公屋戶籍喇,除非你哥係身體有事就除外。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

my005 發表於 19-1-24 12:28
小詠,明白你好心痛。但有一樣野不得不提,現行公屋政策,你父母住既公屋,已有你哥名,咁你就真係加唔到 ...

我哥有長期病,問左房署朋友說可以,但我哥話問左唔加得,妹是直糸
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

my005 發表於 19-1-24 12:24
其實除左名,你至合資格申請居屋喎。公道D講,你唔入表抽,係唔知道抽唔抽中既。無得輸打贏要喎。

可以抽中左買之前除名

珍珠宮

lingw. 發表於 19-1-24 12:31
可以抽中左買之前除名

唔好理亞爸點想,都除了名,去抽居屋更實際,老人家想說什麼,咪理佢啦,明白你玻璃心,因本人也是

所有遇見,皆有因果

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小詠 發表於 19-1-24 12:30
我哥有長期病,問左房署朋友說可以,但我哥話問左唔加得,妹是直糸

唉﹗

都係嗰句,做人真係靠自己好D,其他人,好既多接近,唔好既,就少見。

我自己、我老公嗰邊,都有令人憎恨既親人,自己唯有自我安慰,唔去想佢地罷了。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

可以抽中左買之前除名

其實居屋唔除名買私樓都冇人知架啦

珍珠宮

my005 發表於 19-1-24 12:36
唉﹗

都係嗰句,做人真係靠自己好D,其他人,好既多接近,唔好既,就少見。

仲要是血親,更痛心

my005    發表於 19-1-24 12:42
所有遇見,皆有因果

子爵府

問自己,點解又要做又要怨,你都搬了,何解一定要買樓,就算買一句到未只能靠自己,無能力就無能力唔好問人借,這你才可理直氣壯。還有是現在是你要死都要返去,你唔做大人,你未永遠俾他們睇死。返去做什麼,他們唔叫未唔返。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

叫你搬走後,你之後關你乜事!

珊瑚宮

lingw. 發表於 19-1-24 12:36

樓主,唔好再著眼於除唔除名喇,若爸根本唔想留層居屋畀你,咁就根本除唔除名都關係不大﹗

就算除左名,你都可以繼續住响度。

珊瑚宮

可以抽中左買之前除名

我朋友個女幾年前抽居屋,問過話要從父母間居屋除名至有資格抽呀。所以朋友個女都除左名架。

琥珀宮

lingw. 發表於 19-1-24 11:50
現有居屋唔知佢想留比邊個,佢仔已有公屋,留比孫仔?
叫我除名,總之唔會留比我,我都冇問佢要留比邊個, ...

咁唔好理佢啦,做左自己本份就算啦。索性只過數家用,唔好返去一排,睇下會唔會好少少。
好現實咁講,就算父母子女之間都有私心,唔會所有父母都咁偉大,見過唔少父母為自己唔理仔女感受。
仲有以後唔好比佢地知你有幾多錢,幾錢人工

珍珠宮

lingw. 發表於 19-1-24 12:36

當初佢叫你除名(你又話其實本身冇你名,你只係同住兒女),佢有冇叫你搬走先?
如果只係你發火一撇走咗,其實係另一回事。
我覺得成件事係崩口人對崩口碗,雙方都下不了台。
你堅持個個月送家用返去,目的係咩呢?返屋企仲要先電約?直接入戶影單俾佢地咪得咯。

珊瑚宮

my005 發表於 19-1-24 12:54
我朋友個女幾年前抽居屋,問過話要從父母間居屋除名至有資格抽呀。所以朋友個女都除左名架。

我再講吖,我朋友係得一粒女,但佢層居屋一早話會用黎養老,唔會留畀佢女既。

而佢女都話唔會要佢層樓,會自己打算喇。

琥珀宮

my005 發表於 19-1-24 13:03
我再講吖,我朋友係得一粒女,但佢層居屋一早話會用黎養老,唔會留畀佢女既。

而佢女都話唔會要佢層樓, ...

可能你朋友唔想個女依賴,或怕將來冇錢要賣樓或逆按揭,所以先咁講。

琥珀宮

chichiho 發表於 19-1-24 12:27
我99係福建人
佢父母以前都係咁對待佢同佢家姐同妹妹
到最後迫到佢家姐同妹妹離家出走,咁多年我都唔明白呢 ...

所有錢留返比個仔囉

琥珀宮

lingw. 發表於 19-1-23 14:29
我想知點解佢要咁做,jm們可唔可以比下意見我

佢話佢有幾十萬 , 加埋我的積蓄可以夠首期,但係得個講字, ...

佢係想你比錢佢買樓,再由你供樓,但層樓好大可能冇你名,寫佢自己個名,將來就留比個仔,呢d case見唔少,記住要保障自己
佢見你搵到錢未向你打主意囉
好多傳統重男輕女嘅父母,都係想個女供層樓比個仔,生個女係為左幫佢養個仔
大陸大把呢類case

珊瑚宮

mandy952 發表於 19-1-24 13:09
可能你朋友唔想個女依賴,或怕將來冇錢要賣樓或逆按揭,所以先咁講。

一方便想佢個女要努力啦,要識儲錢呀。一方面佢同我講係想先小人後君子,佢地若有錢養老,其實層樓當然會留畀個女啦。

而朋友兩公婆有長期病架。

佢女自己做自由工,朋友都担心佢架。不過佢女都好孝順架,為左佢媽安心,佢會揾到錢就叫佢媽代儲,或代買股票架。

象牙宮

回覆樓主:

搬走埋就話之佢啦!得閒想見就見,問起買樓就大返佢地係咪佢比,唔比就唔好咁多聲出,如果仲當有呢個女係屋企一份子!

子爵府

lingw. 發表於 19-1-23 14:15
之前講過因為爸要我在居屋除名,所以我搬走左啦

而家每個月返去一次食飯 + 比錢佢地

樓主,覺得你表面上係不滿父母迫你買樓/要你居屋除名,內心其實係不滿佢地重男輕女,忽略左你,而覺得好委屈

其實原生家庭d野冇得強求,可能到你將來左結婚,有個好錫你的老公,有自已的家庭,自然可以走出呢個陰影

首頁

尾頁

跳至