自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 VKwan 於 09-4-14 00:27 發表
我覺得咸麥皮都好難整呀,因為個分量小小,好難預算!

我都係一個人食,bun姐煮好晒屋企人既dinner,留d比我整,有時就水煮,我用d"送"溝落去.

禁止訪問

男爵府

Cat,
等你放假果日我約你早餐,
來個回窩肉麵,
哈哈~~~肥羔即時返晒來!

男爵府

食左2日, 今晚食左飯, 明天再來過.

食左麥片, 好似便便暢通左,

請問各位,有時隔一段時間食一餐飯,可以嗎?

大家加油,努力呀!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我本來 180 磅, 用少食多餐多菜少肉少澱粉質既方法減到 160 磅就停滯不前 (用左大約個零兩個月), 我估大磅數既減最初個廿零三十磅係較容易既, 但之後再減就要下苦功.

甘我諗住轉下第二個方法, 可能一段時間身體已經適應左我既飲食方式, 我就試左西柚減肥法十二天, 但磅數完全無變到.

可能因為我之前減已少食澱粉質, 所以無效果, 但照佢食法我比之前食多左好多肉, 尤其係朝早個煙肉同兩者蛋 (我貪方便連蛋都用煎完煙肉既油同鍋煮), 反而我都幾中意食百佳既紅肉西柚, 不過係未開始前我都同自己講只可以試一 round, 因為始終食肉太多吾係甘健康, 而且以前有報導話西柚有雌激素食得多可能增加患乳癌機會(當然科學家都成日自打嘴巴, 或者第日又話西柚可防癌).

我並吾太失望, 反而係西柚餐到我學識一樣野, 就係我食既肉同份量比我少食多餐勁好多, 但磅數一樣無變, 所以減磅吾係淨越食得少就越好, 反而要睇下食物既配合, 甘先可以長久.

好高興看到沙沙提供既健康麥皮減肥法, 我星期一開始左, 我最鍾意沙沙對呢個餐既態度係吾駛太限死自己, 食幾多餐都得, 甚至食下停下都無問題, 減肥吾駛逼得自己太緊, 吾係點樣長遠地 keep 呢?

其實知道個原理就可以, 首先麥皮本身就有吸油排外既好處, 然後將材料放落去一齊煮就差不多等於無油煮食, 同埋如果另外煮一碟餸好容易就會整得大碟(就算普通份量都會比將餸落落麥皮煮多), 所以理論上如果可以堅持, 長遠係應該減到既, 而且非常健康.

我而家只係晚餐食一次麥皮, 都吾刻意上磅, 亦吾諗住減得太急, 因為我係健康行先, 減肥係一時, 但 keep fit 係一世, 希望大家都有好成續 :)

水晶宮

好媽媽勳章

你地引死人咩
我仲想放下先呀

男爵府

畀面勳章

我今日想煮粟米肉碎麥皮,可以教我點"業"豬肉呀!thx~

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

頭先食魚片米線, 走晒D 調味料!!

報告:瘦左3磅, 不過好似唔多覺!!

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

各位!我今朝開始左喇!
而家個胃好似空了了咁啊.....
前排心口痛,既然麥皮對心臟好,
一於試吓,如果減到肥更好啦!

子爵府

今朝食左第一次, 唔知點解好口渴, 大家有無咁既感覺呀?

公爵府

原帖由 kawaii888 於 09-4-14 11:15 發表
我今日想煮粟米肉碎麥皮,可以教我點"業"豬肉呀!thx~

用少少鹽就ok啦,食太咸都會水腫的,小心.

公爵府

原帖由 heihei媽 於 09-4-14 12:18 發表
今朝食左第一次, 唔知點解好口渴, 大家有無咁既感覺呀?

會,勁口渴,不過我本身都飲好多水~水怪一名,所以都無所謂.

我今日食左粟米麥皮,無落肉,好似粟米粥.

男爵府

我上星期開始食麥皮....但係只係早餐食...今晚先開始晚餐都食埋.......
長期戰爭 ..各位努力呀

大宅

I'm coming ,before 只係早&lunch食.this few week stop it.Now start again!!!

大宅

140p 14-4-2009

I'm coming ,before 只係早&lunch食.this few week stop it.Now start again!!!

首頁

尾頁

跳至