家庭理財

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

畀面勳章

Handsomewoman 發表於 18-4-7 08:47
直接經中人壽網上買,
經經紀同經銀行買有乜分別?
有咩要注意架?

如果係閒錢或分散投資就不如買國壽隻盈豐寶特別版或者中資銀行叫做彩虹歲月的纯儲蓄計劃。
照計劃書估算15 年半後可以 double, 當中只有約10%是非保證的,計劃的靈活性亦比連續做2,3次五年計劃優勝。

大宅

makm 發表於 18-4-7 09:53
你先問南商仲有無做中人壽隻「進盈5年」再問詳情好過啦!不過我記得最低額要一次過俾$43萬幾(第一年+預缴 ...

可否月供?

子爵府

回覆樓主:

我就會買花旗或汇丰的优先股/Coco证券好過了,HSBC 2028年的Coco证券6.5%年息, Citi优先股也近7.8%年息

男爵府

畀面勳章

TamaCat 發表於 18-4-7 10:38
我就會買花旗或汇丰的优先股/Coco证券好過了,HSBC 2028年的Coco证券6.5%年息, Citi优先股也近7.8%年息

有辣有吾辣,coco bond 利息稍高,但有機會被強迫用高價換入股。
如果銀行冇事, hsbc 而家都有5厘幾息,coco bond 賺多一厘但就享受唔到到時財息兼收。
https://www.msci.com/www/blog-posts/don-t-let-coco-bond-risk-sneak/0736821130

男爵府

你先問南商仲有無做中人壽隻「進盈5年」再問詳情好過啦!不過我記得最低額要一次過俾$43萬幾(第一年+預缴 ...

thanks

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

S148 發表於 18-4-7 10:20
可否月供?
我記得無

大宅

進盈5年, 投資$432085.89,五年後收$500,000。複式回報少於3厘,IRR=2.96%
IRR=(500000/432085.89)^0.2。

子爵府

wallshar 發表於 18-4-7 10:50
有辣有吾辣,coco bond 利息稍高,但有機會被強迫用高價換入股。
如果銀行冇事, hsbc 而家都有5厘幾息,c ...

换股价就3.8美元一股,就30元左右,要换也行

子爵府

psyui 發表於 18-4-7 12:54
進盈5年, 投資$432085.89,五年後收$500,000。複式回報少於3厘,IRR=2.96%
IRR=(500000/432085.89)^0.2。
...
呢條數我D普通人唔多識計,况者舊年已做咗,無謂諗返轉頭,睇下而家仲有無正plan好過。請教閣下有無年期短回報多嘅推介?

大宅

智息保儲蓄
https://www.e-chinalife.com.hk/s ... on?productCode=A401
分三年付款, IRR=2.991%, 比進盈5年多少少.
我上年買過中國太平優越五年, IRR有3.65%, 不過聯絡過之前的Agent, 他回覆今年已無得賣.

大宅

Year 0 -$148090
Year 1 -$148090
Year 2 -$148090
Year 3 $0
Year 4 $0
Year 5 $500000
分三年付款$148090, 五年後收回$500000, IRR=2.991%

男爵府

畀面勳章

TamaCat 發表於 18-4-7 13:34
换股价就3.8美元一股,就30元左右,要换也行
有無玩內銀 co co bond?

大宅

其實我都想找五年PLAN, 複式回報大約3.5%, 但未找到

子爵府

舊年11月做咗進盈,今年3月做咗三連息,要等9月先有閒錢,唯有先比較後再做啦!

男爵府

畀面勳章

makm 發表於 18-4-7 09:17
不如星期一至五辦公時間直接打「太平人壽(香港)」客戶服務熱線:(852)800 961 589問呢個「金鑽賬戶萬用壽 ...

800 開首的電話係免費電話,即外國人用長途電話idd 打入嚟都唔會收錢。

大宅

makm 發表於 18-2-11 08:05
有幾間銀行sell我年金,我睇過全部短期回報都好差,起碼要十幾年後先好D(仲有不保証因素),但到時都唔知乜世 ...

同我 一樣命運....股票高買坐艇中...
以前d保險, 唔保證(當年話有7.5 )仲供緊
所以隱陣d要保證成份!
可能回報低, 但實有!

男爵府

畀面勳章

psyui 發表於 18-4-7 14:50
其實我都想找五年PLAN, 複式回報大約3.5%, 但未找到

而家巿埸做到保證複息回報3.5厘暫時我只係知道前文提過嘅金鑽賬户,不過我就唔知而家仲有冇。
上2個月國壽海外都出左一隻3-5年期而又做到了3.5厘以上的帝爵傳承。連廣告都未出,公司網站都未更新,賣左唔夠2個禮拜己經俾熟客全部預留晒。

http://www.wjcjbj.com/211.html

大宅

wallshar 發表於 18-4-9 09:21

而家巿埸做到保證複息回報3.5厘暫時我只係知道前文提過嘅金 ...
之前曾上網SEARCH帝爵傳承的資料, 但找不到, 三月中問過街邊的國壽AGENT, 但對方回覆無資料, 請問如何獲得有關資訊?

男爵府

wallshar 發表於 18-4-9 09:21

而家巿埸做到保證複息回報3.5厘暫時我只係知道前文提過嘅金 ...

咁係咪呢個已無得買?
經紀推盈豐保。

大宅

回覆 psyui 的帖子

how about 盛賞 (6 years, guarantee) ??

any JM done this before ? many thanks

首頁
34567...8

尾頁

跳至