自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

禁止訪問

回覆樓主

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

luvkaka 發表於 18-1-31 13:40
我講先, 幾年前老公朋友個老婆抱住隻狗同我攞利是. 我呆咗. 我冇比到我真係比唔出手, 我問老公老公都話唔係 ...

有間餅店個staff個媽
帶住2個小朋友去餅店
佢係小朋友婆婆
因為所有staff都識佢地
就派利是比2位小朋友
我都有派,因為都認識
到我買完餅出門口時
見到2位小朋友媽媽係門口
小朋友亦比利是媽媽袋好
但全程冇入店內
但d staff都有小朋友的
當時我就諗
嘩,咁都慳番筆
人地比你個d
你就係門口等
冇意思回返比人地個d小朋友

wcpcelia    發表於 18-2-1 16:36
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

伯爵府

mrschocolate 發表於 18-1-31 20:48
我D親戚係習慣會派比未出世個個(佢地主動),話佢都係家庭一份子,唔好漏左佢,比埋祝福佢wor。
但我係BK又 ...

我會話等 bb 出咗世先俾啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

家姐有個朋友同佢住埋一個屋苑,有年佢朋友叫佢去佢屋企食嘢,家姐咪諗住去拜年,派利是畀佢d仔女,點知上到去,佢朋友d姨媽姑姐喺晒度,仲有成十個細路,派利是派到手軟
最激氣係佢冇帶呀女去,佢朋友話見到至派,根本就係想家姐上佢屋企派利是

寶石宮

2023年兔年勳章

chingmon 發表於 18-1-31 21:56
話說我姪仔未結婚前換畫換得好快,但花心得黎又好專一(個個女朋友同一style: 情傾張惠妹),所以每年新年的 ...

珍珠宮

hohoho2013 發表於 18-1-31 23:00
家姐有個朋友同佢住埋一個屋苑,有年佢朋友叫佢去佢屋企食嘢,家姐咪諗住去拜年,派利是畀佢d仔女,點知上 ...

你家姐太淋了
我媽咪試過同樣情況
話自己冇新銀紙同利是封
下次見面再俾
我媽咪朋友唔敢唱我媽
因為我媽講明「下次見面俾」
至於幾時再見,當然冇得見啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

yurijm 發表於 18-1-31 23:26
你家姐太淋了
我媽咪試過同樣情況
話自己冇新銀紙同利是封

你媽咪都試過?原來真係有d咁衰格嘅人

珍珠宮

hohoho2013 發表於 18-1-31 23:33
你媽咪都試過?原來真係有d咁衰格嘅人

係呀,真係勁cheap
我媽講返都激氣架
話有心裝佢

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

hohoho2013 發表於 18-1-31 23:00
家姐有個朋友同佢住埋一個屋苑,有年佢朋友叫佢去佢屋企食嘢,家姐咪諗住去拜年,派利是畀佢d仔女,點知上 ...

伏,真正伏!

禁止訪問

男爵府

hellohelloruby 發表於 18-1-31 17:09
回覆 luvkaka 的帖子

有個唔同部門的同事, 勁唔熟, 一年講唔到一句嘢, 每年新年都專登走嚟派利事比我個小 ...

呢d我會話:唔洗la...派嚟派去無乜謂。

男爵府

以前同屋企人住時,年年一到新年就要防賊!有家親戚真係同賊冇分別,年年上來個阿媽就成底蘿蔔糕拎走,我地d 電影DVD佢睇中又話借走,但從來冇還過,佢個女就睇中我 d figure,我一早已買晒飾櫃鎖鎖實晒,而好彩我媽從來都唔係助慶團,佢好清楚d figure對我幾重要,所以會幫口叫佢個女唔好入我房,但個衰親戚阿媽就巴巴閉咁話:「咩公仔咁巴閉,比細路女玩下都唔得?咪又係爛鬼塑膠公仔一個!」我忍唔住頂佢:「呢個櫃內全部都係限量特別版同絶版,有幾個仲係從來冇公開發售過嘅VIP限量版,係玩具公司送比我老細,佢冇儲開呢個系列所以轉送比我,櫃內是但一隻,爛咗就算你肯賠都賠唔起!」跟住大家鬥黑面!
之後幾年我都會晌佢地上來前出街,連櫃鎖匙同房門鎖匙兼後備鎖匙都帶走晒費事煩!有d咁嘅貪心親戚真係好討厭!

little_lovebb    發表於 18-2-2 14:14
wcpcelia    發表於 18-2-1 16:37
angiecarl    發表於 18-2-1 15:39
Winter1222    發表於 18-2-1 12:47
Manmanca    發表於 18-2-1 11:40
luvkaka    發表於 18-2-1 10:16

珍珠宮

日本成 發表於 18-1-31 16:31
話說堂妹有個一齊咗四年幾嘅男朋友(22,23歲),年年新年見親都低頭,黑口黑面(可能個樣本身惡少少),比利是 ...
比我就直接話, 個個都有講恭喜發財, 係差佢未講喎, 講左咪即比LOR

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

luvkaka 發表於 18-1-31 16:14
why???
人哋見到佢咪自然俾利是佢囉, 佢年年都有呢招架

wcpcelia    發表於 18-2-1 16:37
luvkaka    發表於 18-2-1 10:04

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

咖喱魚蛋 發表於 18-1-31 16:26
唔明?
人哋見到佢咪自然俾利是佢囉, 佢年年都有呢招架

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 18-1-31 16:36
有個舅父,已60+,離了婚有仔女。
每年我地有比佢仔女, 雖然我從來未見過。咁舅父都會俾單封我嘅
舅父係長輩, 佢女朋友都算係半個長輩, 比我就唔派

大宅

開心吸收勳章

以前舊公司有個做庶務嘅阿嬸,平時做野慢吞吞講野大大聲嘈住哂,總之個格好衰,我地組成班後生仔冇人鍾意佢亦冇人so佢,佢自己都唔會同我地打招呼。

有年新年,佢返到公司坐喺度冇動靜,雖然孫都有埋但冇人會問佢攞利是,因為平時連野都唔會講,咁無所謂啦,但佢竟然吼我阿姐派利是俾我地啲細嗰陣,烚熟狗頭咁行去同我阿姐講佢個孫點點點點點,仲話要幫個孫攞利是,我阿姐都呆左,但佢好好人唔識拒絕就真係俾左,阿嬸攞左封利是就即刻頭也不回咁走左,面皮十呎厚

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Angela.Cheung 的帖子

其實我第一年瀨咗嘢之後, 第二年佢又專登過嚟, 我話唔洗, 佢堅持話要, 咁算LA, 第三年, 我放大假放到過咗初十先返, 佢都專登過嚟.....

子爵府

虎到金來勳章

我99新年去拜年, 佢派利是俾人, 人地派返利是俾佢仔女及孫, 跟住佢同返我講冇理由唔駛"幫"我派, 之後每年團年就問定我攞利是"幫"我派啦, 超憎, 我媽都唔會幫我派啦, 咁你派俾人, 人地俾面派返俾D仔女及孫, 關我咩事, 你可以唔收, 仲要上年團年講到話唔記得提我擺低利是俾佢派, 所以我係香港既話只會初一出現, 99生日近新年, 佢唔一次過慶祝唔關我事, 有一年提早團左年, 跟住年三十又問返唔返去食, 初一又問初二返唔返去開年, 過兩三日又話要同佢做生日, 我同C6講一星期見幾次我頂唔順, 要返佢自己返, 我同D小朋友留屋企或出街

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

crystal媽咪 發表於 18-1-31 16:36
有個舅父,已60+,離了婚有仔女。
每年我地有比佢仔女, 雖然我從來未見過。咁舅父都會俾單封我嘅

我地兩邊嘅長輩都唔駛派,我連大過我嘅同輩未結婚都唔駛俾架!而我結咗婚都有利是收!

首頁
34567...13

尾頁

跳至