自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

我都鐘意買書,屋企有3個大書櫃,但都放唔晒,間唔中要清書。反而係無電視

珍珠宮

我好捨得買書
但個仔生性,鐘意睇書之餘,依家盡量去圖書館或者漂書
真係無得借先會求我奬勵佢買新書

佢睇好多書,亦睇得好快

伯爵府

jutau 發表於 17-12-29 12:03
我小學好憎睇書,啲故事低低能能,見到本書仲要做報告,求其做,做完自己都覺得核突,總之好憎課室裏面個圖 ...

如果你能由小已經開始浸書,加上擴闊睇書類別,一定會更好呢。

侯爵府

2024年龍年勳章

我好鐘意買書架

男爵府

小紅梅 發表於 17-12-29 09:29
幼兒時期已經唔捨得買書,就唔好期望大個啲會愛閱讀,上到小學見到書都驚。

有時會介紹有趣的書比朋友,已 ...

我仔3歲我買咗好多書佢睇。都會帶佢去圖書館

子爵府

2018復活節勳章

小可愛11 發表於 17-12-29 09:41
咁又未必嘅,有啲人係情願去圖書館而唔係擁有本書,因為始終香港屋企地方有限。
...
我地就係個個星期去圖書館,好少買書,屋企真係無位放太多書.

子爵府

咁要睇家庭能力,記住圖書館都有好多書,不用買都可以有書讀,不能只睇有無買書,好似有好多人在書展買成萬萬聲的書但你睇下他們買的是什麼,所以不可話買多唔多去話點,在於你點去教子女成有閱讀習慣。

公爵府

回覆樓主:

去圖書館都好多書睇,我成日帶小朋友去,也因此養成睇書既習慣,又慳返唔少買書既錢

象牙宮

回覆樓主:

我真係唔多買,我自己都唔睇書,個仔都無興趣睇書呢樣野

用戶要求終止服務

jutau 發表於 17-12-29 12:03
我小學好憎睇書,啲故事低低能能,見到本書仲要做報告,求其做,做完自己都覺得核突,總之好憎課室裏面個圖 ...

認同
我細個只愛睇科學,天文,太空嘅書,少少童話都睇嘅,其他唔睇,圖書館英文部更加唔會去因為唔識英文
中學果時間間都係英文中學,上到中學迫住讀英文,歷史,地理,科學全無問題,而家叫我睇啲中文科學書,畀返中文果啲咩去氧核糖我反而唔識
而家我都覺有啲中文兒童讀物好白痴

用戶要求終止服務

回覆樓主

我買好多書俾我仔睇,佢細個嗰時伴讀,啲書放喺佢手攞到嘅地方,到而家佢都好鍾意睇書,語文作文我從來無擔心過,而家佢就會喺Kindle download啲書黎睇.....

佢好多知識都唔係學校教,都係睇書睇返嚟……

我覺得學習係終身嘅,佢而家都好鍾意睇書...

水晶宮

我全家都好捨得買書, 去旅行買、去書展又買, 包括我6299, 成屋都係書, 老公d書我叫佢繼續放6299家, 因為佢新買果d我都仲愁緊要搵位擺。

睇完有d想轉贈, 先發現身邊好難搵人接收d書...
半年前先掉左一大堆工具書, 想當年在內地逐本逐本捧番來...有d已絕版...但因為家中學術性工具書太多, 好多後來都有e book, 唯有忍痛掉左佢(絕版都冇計)...真係送都搵唔到人要

小朋友o既書, 好彩比較易搵人要, 阿女睇完果d, 我定期執好pack好送俾人。
大人書就好難搵人接收。

大宅

回覆樓主:

我鍾意睇書....父母都睇書,影響埋老公都睇..... 買書為支持作者繼續寫書.....和唔怕有菌

水晶宮

回覆樓主

阿囡細時,買過貼紙書,淘過一堆書,朋友又送左d圖書.... 但後來發覺,唔想搵位處理呢堆書,所以,我決定去圖書館借!
我唔認同唔捨得比$買書比小朋友,就培養不到閱讀興趣,圖書館嘅書多不勝數,睇得晒都好叻了!
而我囡(K1) 睇嘅書,全部都係圖書館/學校借,有好幾本佢睇到識背了,個人覺得父母伴讀很重要,當然遲d長大了,可能被其他誘惑吸引了!
至於你嘅朋友唔回應你,只係唔啱話題,明白有時開心share但無人應係難受,咁唯有慢慢搵知音人啦!

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

唔關事,我同C6都好鍾意買丶睇書,我地屋企書房全是書。但我女一d都唔like睇書,但仔就like

雖然家庭教育好重要,但也要看性格

Btw近呢一年開始試下忍手唔買,改去library,因為書房遲d會変仔房,d書再冇地方擺

水晶宮

cokeball 發表於 17-12-29 13:00
我鍾意睇書....父母都睇書,影響埋老公都睇..... 買書為支持作者繼續寫書.....和唔怕有菌 :funny ...

正如我買cd都為左支持個歌手

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我以前都買好多,圖書館其實有好多
所以就冇再買咁多啦
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

畀面勳章

cyyiu 發表於 17-12-29 13:01
阿囡細時,買過貼紙書,淘過一堆書,朋友又送左d圖書.... 但後來發覺,唔想搵位處理呢堆書,所以,我決定去 ...

係,我見有d家庭環境唔太好的同學仔,不會下下買,但常出入library,一樣有濃厚閱讀興趣

大宅

spikenard 發表於 17-12-29 09:41
我b有好多好多書,不是買的,漂書或人地比的

或是有d人唔會特登去買人地介紹的書,貴呀,除了錢之外又要花 ...

咩叫漂書?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

我細個無錢,好少買書但睇好多書,都係小說為主,屋企附近圖書館、學校圖書館都大把書借~

大個左我買好多書但睇既好少,好多書買完都係開頭幾版睇,少數會睇一半以上。。。

我覺得睇書緊要過買。買果下可以純粹係滿足左購物慾望。

我第時都寧願帶個囡囡去圖書館睇多d書,真係佢好鍾意好想睇先會買俾佢。

首頁
34567...10

尾頁

跳至