自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

jolps 發表於 17-9-7 09:40
最慘係逃難後回家, 乜都冇哂...

西人興買保險,有買保險應該有得賠掛?

珍珠宮

畀面勳章

Tuscany 發表於 17-9-7 09:24
除左颱風Irma之外,颱風Jose已經於太平洋形成,應該都會吹向美國,另外颱風Katia亦在墨西哥灣形成。而美國 ...

加拿大夠睇到....想太多了,太陽係無辜架

侯爵府

平平常常 發表於 17-9-7 21:17
西人興買保險,有買保險應該有得賠掛?

但我睇新聞話好多人冇買水險, 損失慘重冇得賠...

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 17-9-7 09:31
冇得防,只有逃…

窮人慘D,通常都走唔切。

以前那次新奧爾良黑人較多,就是因為窮、自己無能力無資源安排撤退,結果傷亡慘重。

珍珠宮

畀面勳章

平平常常 發表於 17-9-7 21:16
是啊,我看新聞也覺得奇怪。

加州那邊大火災,另外得州那邊就大水災,一個國家冰火兩重天,很災難啊。難 ...

大火災係慣性年年有,唔係今年先有........

風災都係年年有,不過今年香港打左個10號所以大家特別注意d風啫

珍珠宮

leungszeon 發表於 17-9-7 11:18
科普一下,現時這個5級颶風風速是160海哩,即是288公里。一個颶風如果達到135海哩,已經是5級颶風。而歷史 ...

謝謝科普!
長知識了。
香港是福地!

侯爵府

cakii 發表於 17-9-7 21:04
睇來如果我去美國住,一定要做返個地牢先

我本來都咁諗, 但諗諗下水浸喎, 逃入地牢咪死快d? 澳門地下停車場都浸死幾個人...

珍珠宮

fiona_k 發表於 17-9-7 14:16
回覆 bks2014 的帖子

美國D屋好多都用木建造, 邊頂得住丫

如果沒有記錯,美國需要繳交房產稅,用木材建築的房屋比石屎建築的價值較低,所以交稅金額較低,所以有它的吸引力。

珍珠宮

jolps 發表於 17-9-7 21:24
我本來都咁諗, 但諗諗下水浸喎, 逃入地牢咪死快d? 澳門地下停車場都浸死幾個人...
...

係呀,水浸就死。

前排得州老人院裡面的老人,就因為無法及時撤離,被逼泡在水裡24小時呀陰功!

公爵府

shannon_fky4186 發表於 17-9-7 11:58
打黎香港要夠勁既話,一定要完美穿過巴士海峽,但巴士海峽會限制個風大小,太大就唔能夠完美經過, ...

珍珠宮

小飛象樂園 發表於 17-9-7 14:39
我哥哥正住此 佛羅里達州, 它們没有去其他地方避, 因機票没有機座冇得訂了, 酒店也己爆, 他們現在唯一做好 ...

這次的風這麼嚴重,美國軍方有沒有派人協助居民撤離啊?

如果佛州有像國內那麼先進的高鐵系統,應該可以幫助更多的居民撤離受影響地區。

伯爵府

jolps 發表於 17-9-7 09:37
如果香港吹這種級數的颱風, 應該會有好多高樓大廈倒塌

我覺得舊樓可能頂得下,新個啲又高又大玻璃,好危。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

象牙宮

2024年龍年勳章

howin9 發表於 17-9-7 12:40
我都比較擔心其他地方,雖然之前睇新聞都有開設庇護中心,但我見貧民地區好多普通草木屋,如果個風咁勁一 ...

頭先睇新聞,加勒比海小島 st. maarten, 95%地方被摧毀。

珍珠宮

jolps 發表於 17-9-7 21:20
但我睇新聞話好多人冇買水險, 損失慘重冇得賠...

咁都好慘。

新聞看到,美國得州有三萬四千人無家可歸,卻有一戶人家能夠在洪水之中獨守家園,平安渡過難關,原因是他們今年有備而來。

他們一聽到颶風「哈維」要來,就立即購買了一種便攜式的簡易水壩,把自己的家圍起來,免受洪水侵襲。

Houston family's home saved from flooding thanks to $18,000 water dam used by rice farmers

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4855706/Houston-family-s-home-saved-flooding-thanks-dam.html

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

公爵府

回覆 平平常常 的帖子

呢個產品以後會好多人買。

男爵府

love2talk 發表於 17-9-7 09:09
呢個風比香港上次的10號風強一倍咁滯,當然要早做防風措施啦。

防風? 佢哋 d 屋仔一吹就散啦… 反而係要盡快撤離

男爵府

jolps 發表於 17-9-7 09:37
如果香港吹這種級數的颱風, 應該會有好多高樓大廈倒塌

點解咁講?

水晶宮

sts8000 發表於 17-9-7 22:43
防風? 佢哋 d 屋仔一吹就散啦… 反而係要盡快撤離

我意思係要做安全措施,即係走囉

子爵府

平平常常 發表於 17-9-7 21:16
是啊,我看新聞也覺得奇怪。

加州那邊大火災,另外得州那邊就大水災,一個國家冰火兩重天,很災難啊。難 ...
首先利申:我是基督徒,最近一年多開始研讀聖經某些字眼的原文的意思,以及猶太人的曆法與聖經預言以及世界大事的關係。美國的日全蝕是西面的Oregan州開始,Oregan是美國的第33個州份,而這個日全蝕橫越整個美國,在33緯度離開美國,而八月二十一日是猶太人的Elul月的開始,month of Elul是悔改之月。八月二十一日的33日之後,是9月23日,是猶太人的吹角節,也是聖經中啟示錄第十二章一至五節中大異象發生的日子,而這個大異象是代表真正信主的人被提。再多7日,即40天之後,就是猶太人最最最神聖的日子 - 贖罪日。(7和40在聖經都有重要意思)七年之後,即2024年,美國將有另一次大日蝕,兩次日蝕的軌道在美國版圖上打了一個大"X",大約在個X的中心點,是一個稱為Little Egypt的地方。美國最大的邪惡組織光明會/共濟會,就最喜歡拜埃及邪神。

The Great American Solar Eclipse:
https://www.youtube.com/watch?v=i0YqPHrVhts
https://www.youtube.com/watch?v=XVSdNynsNZ8

聖經也提到日頭要變黑,月亮變為血,這都是在耶和華大而可畏的日子未到之前(約珥書2:31)。2014 & 2015 年曾經出現連環四血月(blood moon),而出現的日子都是猶太人的逾越節和住棚節。因為猶太人用的是月曆(luna calendar),所以相信血月是神給猶太人的警告,而其我們用的是Gregorian Calendar,是陽曆(Solar calendar),所以我有理由相信大日蝕是給以美國為首的世界的警告。

Blood moons:
https://www.youtube.com/watch?v=Njnn6zQnhGA&t=2s

另外,剛剛Sep 6發生了一個超級太陽風暴,是去到大約9 - 10級的太陽風暴,正向著地球衝過來。我知道仍然有很多人不會信這是從神而來的警告,甚至對主耶穌諸多辱罵挑釁。不信的仍然選擇不信,如果真基督徒在不久之後被提,七年大災難很快就會開始,那些人就只能自求多福了。

Class 10 Solar flare:
https://www.youtube.com/watch?v=pQXu4JmbvzU

首頁

尾頁

跳至