自由報料

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

我女都在小一時開始有濕疹!都好嚴重!一直睇西醫都唔得!最後在7歲左右去睇中醫!可能咁岩發育期,身體機能有所改變,又咁岩食中藥!所以睇左兩個半月就好返晒!而家已升中四了!咁多年都算係無發過!而且除左菇類介食之外,其他所有食物都照食!如果妳想試中醫既話,可以pm我!我曾經都好心痛同想放棄!妳都要加油呀

大宅

回覆樓主

楊志強 wet wrap 我都好返。

伯爵府

dyl 發表於 17-7-31 00:06
我女以前幼童時好嚴重,幾分鐘抓一次,全身潰爛,後來睇政府兒童皮膚專科,飲左抗敏水夜晚可以吾起身好好瞓 ...

我都有排政府皮膚科但到我睇。想問下其實有D媽媽話搽左類固醇之後會反彈仲勁 你會嗎

男爵府

姸媽 發表於 17-7-31 01:50
我女都在小一時開始有濕疹!都好嚴重!一直睇西醫都唔得!最後在7歲左右去睇中醫!可能咁岩發育期,身體機 ...

please pm 中醫資料,thanks

侯爵府

花花b 發表於 17-7-31 09:23
我都有排政府皮膚科但到我睇。想問下其實有D媽媽話搽左類固醇之後會反彈仲勁 你會嗎
...
佢夜晚飲完抗敏药好好瞓呢個好重要,吾需要揸類固醇,所以只係搽日頭,皮膚冇薄到,後來越揸越小

伯爵府

dyl 發表於 17-7-31 09:37
佢夜晚飲完抗敏药好好瞓呢個好重要,吾需要揸類固醇,所以只係搽日頭,皮膚冇薄到,後來越揸越小 ...

我小朋友都係晚上臨訓或者半夜醒會R損
飲止癢藥水有冇咩影響?

伯爵府

dyl 發表於 17-7-31 09:37
佢夜晚飲完抗敏药好好瞓呢個好重要,吾需要揸類固醇,所以只係搽日頭,皮膚冇薄到,後來越揸越小 ...

現左幾歲?已斷尾嗎?我下星期去睇了!!

侯爵府

花花b 發表於 17-7-31 09:44
現左幾歲?已斷尾嗎?我下星期去睇了!!
而家九歲已斷尾, 係出生至幼稚園最差, 所有中西試過吾得, 之後睇荃灣仁濟醫院兒童專科,飲左佢地好甜既既抗敏水就開始好, 係有安眠作用,飲完訓到隻豬咁, 所以傷口好得好快,我每晚要佢八點訓, 所以日間癢既時間變小左. 一年後停埋類固醇, 醫生吾提議太介口

大宅

蕃薯仔媽媽 發表於 17-7-30 10:02
有無試過wet wrap therapy?
上外國網訂 wet wrap 衫著住嚟瞓
我同事個女就好work

wet wrap therapy 想問咩網買可靠點 ? 楊醫生要十月中先有位睇⋯⋯姑娘話好full 個個都系等⋯唯有試下自救

伯爵府

dyl 發表於 17-7-31 11:35
而家九歲已斷尾, 係出生至幼稚園最差, 所有中西試過吾得, 之後睇荃灣仁濟醫院兒童專科,飲左佢地好甜既 ...

我都聽人講有d返幼稚園會好 有d小一好 唉
希望盡快啦 我個兩歲多咋 佢一歲後先有濕疹!

侯爵府

花花b 發表於 17-7-31 09:43
我小朋友都係晚上臨訓或者半夜醒會R損
飲止癢藥水有冇咩影響?
冇影響, 都飲左兩年左右, 我只比佢瞓前飲一湯匙, 之後停埋只間中飲

大宅

回覆樓主

今朝囡囡訓醒喊住話 我尋晚明明忍住唔R 但今朝手指都系血 點解嘅? 我知佢有努力 佢都好累⋯又見到幾個傷口系血 其實我個心好累 無助 晚晚訓唔好 而家病倒埋 有啲傷口系patpat 我真系唔知點綁紗布繃帶 唔綁又晚晚都系血⋯⋯惡性循環

大宅

dyl 發表於 17-7-31 11:43
冇影響, 都飲左兩年左右, 我只比佢瞓前飲一湯匙, 之後停埋只間中飲

叫醫生開嗎?定邊度買?

大宅

dyl 發表於 17-7-31 11:35
而家九歲已斷尾, 係出生至幼稚園最差, 所有中西試過吾得, 之後睇荃灣仁濟醫院兒童專科,飲左佢地好甜既 ...

唔好意思 岩岩先睇到 排專科 又要排好耐⋯想問系咪睇開專科 叫佢幫我寫轉介信就可以 要排一年以上嗎?

侯爵府

史力奇2 發表於 17-7-31 11:45
叫醫生開嗎?定邊度買?
呢隻鮮黃色要醫院開, 我試過叫出面其他醫同生開呢隻, 吾甜顏色吾同,同埋吾眼瞓,對我個女吾 work

侯爵府

史力奇2 發表於 17-7-31 11:47
唔好意思 岩岩先睇到 排專科 又要排好耐⋯想問系咪睇開專科 叫佢幫我寫轉介信就可以 要排一年以上嗎?
...
有一次佢病左入醫院,個醫生見到佢濕疹咁嚴重自動轉介紹我地去仁濟兒童專科,仁濟已經轉左我地去普通門診,都係開番個D药同抗敏水,你不如直接去仁濟門診重快,問醫生有關黃色好甜既兒童抗敏水

男爵府

睛靈勳章

dyl 發表於 17-7-31 12:03
有一次佢病左入醫院,個醫生見到佢濕疹咁嚴重自動轉介紹我地去仁濟兒童專科,仁濟已經轉左我地去普通門診, ...

一係用楊E生濕敷方法,我仔好左七成,另外有bk 媽介紹自然療法,我末try, 如要可pm 我,另外,楊E生開左有傷口用的沐浴露,應該可到萬令買,有意pm 我比相你,加油
火龍果

大宅

史力奇2 發表於 17-7-31 11:36
wet wrap therapy 想問咩網買可靠點 ? 楊醫生要十月中先有位睇⋯⋯姑娘話好full 個個都系等⋯唯有試下自 ...

你去問姑娘問下有冇期攝,同話俾佢地知嚴重。

男爵府

史力奇2 發表於 17-7-29 02:12
今次唔知做咩大發作 我連續帶佢睇左皮膚科五次了⋯⋯情況仲差左 有無人可以教下我點做 很無助 絕望 睇佢晚 ...

有朋友話試過醫療床醫好嚴重濕疹,每日可以免費試半小時,如你有興趣pm傾,我都希望可以幫到你小朋友
一切都是最好的安排

大宅

maggielmy 發表於 17-7-31 00:54
樓主,非常明白你感受,我有朋友個小朋友又係日日R到流曬血,連個頭都係,咩空氣清新機,楊E生同中药介口 ...

我有個朋友又係,發現係香港d水唔得,去旅行又無事,最後小朋友改飲樽裝水,好翻曬

首頁
34567...9

尾頁

跳至