跳至

首頁
34567...26

尾頁

民房

講開著衫,我仲係著緊以前d衫褲, 係d褲個扣無扣實law, 因為驚著太緊會作嘔.

請問大家諗住點樣安排照顧大小b呢? 有無working mum諗住quit左份工做全職呢? 我而家苦惱緊呢個問題. 自問都係一個喜歡工作的人, 但如果有兩個小朋友又好似好難繼續工作. 經濟因素考慮雖然有, 但成日諗"平有平養貴有貴養"...唉!

子爵府

原帖由 Peace99 於 09-1-12 12:30 發表
講開著衫,我仲係著緊以前d衫褲, 係d褲個扣無扣實law, 因為驚著太緊會作嘔.

請問大家諗住點樣安排照顧大小b呢? 有無working mum諗住quit左份工做全職呢? 我而家苦惱緊呢個問題. 自問都係一個喜歡工作的人, 但如果 ...

我会請多個工人.....

大宅

name----------1st bb-------2nd bb----EDD

jql--------------仔2005/10---10 wks--8/4
ying2-----------女2007/1----10 wks--8/6
adakitty--------仔2007/10---10 wks--8/6
tammy0419---仔2007/3----9wks4----8/8
Anita-----------仔2007/8-----9 wks---8/10
chunyatmama-仔2007/4-----9 wks---8/12
jjtseung--------女2006/12---9 Wks---8/12
Peace99--------女2005/4----7 wks-- 8/29
MNP------------仔 2007/4----7 wks--?
Czeny----------女2005/7-----7 wks---8/19
牛師奶----------仔2007/6-----8 wks----8/19
szesiu14-------女2007/12----7wks4---8/23
carmen412----女2006/7-----7 wks----8/24
vivian_s-------女2008/4----7wks3d----8/26
chunkiuBma---仔2006/1----7 wks------8/28
kittyncat-------女2006/4----7wks3-----8/26
zoe98chan----女2007/11---6wks5-----8/29
joetangvisa----仔2008/07---8wls3d----8/18
chuchu_-------女2006/12----9wks-----8/09

大宅

hi, 各位準媽媽,

我黎報到先~~~我呢胎個心口勁唔舒服, 成日想嘔但又嘔唔出, 平時減肥都唔多瘦, 但因食唔到野, 前幾日睇e生瘦左6磅呀.哈,
第一胎生阿囡時.乜都食..希望今胎快d..過三個月好d啦...好辛苦呀...

別墅

我都係呀, 仲著緊以前d裙/褲, 不過開始覺得緊...

我就無諗過quit咗份工, 因為多一個小朋友d支出會多好多, 大b又開始讀幼稚園, 到時又要學lee樣學果樣, 樣樣都係錢... 我諗都係照返工人湊, 但係奶奶/媽咪留响我屋企d時間會長d...

原帖由 Peace99 於 09-1-12 12:29 發表
我都覺得搽下藥油無問題喎.

請問大家諗住點樣安排照顧大小b呢? 有無working mum諗住quit左份工做全職呢? 我而家苦惱緊呢個問題. 自問都 ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 tammy0419 於 09-1-12 11:42 發表
我都係, 而家得返一條褲o岩著咋,
但我仲未夠三個月呀, 但其實個個都睇到個肚啦
我返工仲要著制服, 條裙吾o岩著呀,
但我未夠三個月可吾可以咁快著大肚制服呀
仲有一個星期先夠呀

...

都幾誇張喎,着咗成個月大肚褲! 我今日去媽媽世X買咗2條褲,sales仲問我係咪第一胎,因為暫時腰圍粗咗2吋有個肚腩仔囉.

伯爵府

原帖由 ying2 於 09-1-12 19:41 發表
都幾誇張喎,着咗成個月大肚褲! 我今日去媽媽世X買咗2條褲,sales仲問我係咪第一胎,因為暫時腰圍粗咗2吋有個肚腩仔囉.

我本身比以前肥佐d, so d褲已經緊緊地, 一陀佐之後, 就唔想ku住肚, 5周幾開始嘔, 更加唔想ku緊肚(令我腸胃更加唔舒服)... 所以索性着大肚褲, 舒服好多! 家下就真係好見肚!mouth: 而加坐係度要用cushion頂住個腰, 挺個肚出來先舒服!

伯爵府

原帖由 chuchu_ 於 09-1-12 14:03 發表
hi, 各位準媽媽,

我黎報到先~~~我呢胎個心口勁唔舒服, 成日想嘔但又嘔唔出, 平時減肥都唔多瘦, 但因食唔到野, 前幾日睇e生瘦左6磅呀.哈,
第一胎生阿囡時.乜都食..希望今胎快d..過三個月好d啦...好辛苦呀... ...

咁易瘦... 我陀大女就辛苦好多, 嘔&作嘔足足3個月, mud都食唔到, 都無瘦到, 只係無重過! 不過對我來講, 全人奶好work, 女女4個幾月大的時候, 我已經着到以前的褲啦!
好快到3個月啦! 我都10周來緊, 展望緊12周!

複式洋房

你地無睇錯, 大B一歲一個月, 細B就會出世。我都覺得超勁。我係爸爸,唔係媽媽。
大B現在超得意, 老婆好驚以後會分薄左對大B的愛。

原帖由 szesiu14 於 09-1-12 11:00 發表
Joetangvisa
我無睇錯嗎? 定係你打錯? 你個大B只有半歲大之喎~ 到你個細B出世, 大B都唔夠歲半~ 我暈嘞!
Vivian_s~ 有人勁過你呀~

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

joetang
第1眼睇到.真係以為睇錯.until有媽咪問你.我都唔講嘢住....點知係真嘅~~~~~你..好.....勁....呀..........

即係...Within 2年抱2??

原帖由 joetangvisa 於 09-1-12 21:38 發表
你地無睇錯, 大B一歲一個月, 細B就會出世。我都覺得超勁。我係爸爸,唔係媽媽。
大B現在超得意, 老婆好驚以後會分薄左對大B的愛。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

牛c9
原來你開左個咁正的topic呀!等我得閒先追番d post先!
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

阿花...

係呀.你慢慢追啦..哈哈哈...

原帖由 BigPig阿花 於 09-1-13 10:22 發表
牛c9
原來你開左個咁正的topic呀!等我得閒先追番d post先!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

name----------1st bb-------2nd bb----EDD

jql--------------仔2005/10---10 wks--8/4
ying2-----------女2007/1----10 wks--8/6
adakitty--------仔2007/10---10 wks--8/6
tammy0419---仔2007/3----9wks4----8/8
Anita-----------仔2007/8-----9 wks---8/10
chunyatmama-仔2007/4-----9 wks---8/12
jjtseung--------女2006/12---9 Wks---8/12
Peace99--------女2005/4----7 wks-- 8/29
MNP------------仔 2007/4----7 wks--?
Czeny----------女2005/7-----7 wks---8/19
牛師奶----------仔2007/6-----8 wks----8/19
szesiu14-------女2007/12----7wks4---8/23
carmen412----女2006/7-----7 wks----8/24
vivian_s-------女2008/4----7wks3d----8/26
chunkiuBma---仔2006/1----7 wks------8/28
kittyncat-------女2006/4----7wks3-----8/26
zoe98chan----女2007/11---6wks5-----8/29
joetangvisa----仔2008/07---8wls3d----8/18
chuchu_-------女2006/12----9wks-----8/09
BigPig阿花-------仔2006/9----8wks----8/24(?)
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

複式洋房

BigPig阿花-------仔2006/9----8wks----8/24(?)
monkiki-------仔2006/9----8wks----8/25

複式洋房

有無媽咪向仁安生呀, 有無好0既醫生可以介紹俾我呀?

BigPig阿花,
唔知你記唔記得我, 估唔到兩個都同妳一樣 :)

男爵府

醒目開學勳章

Karie-----------仔2007/1----10wks-----8/8
monkiki-------仔2006/9----8wks----8/25

大宅

hi~~我都係第二任mama~~我剛quit咗份工了。打算暫時專心安胎及照顧囡囡~~

原帖由 Peace99 於 09-1-12 12:29 發表
我都覺得搽下藥油無問題喎.

請問大家諗住點樣安排照顧大小b呢? 有無working mum諗住quit左份工做全職呢? 我而家苦惱緊呢個問題. 自問都 ...

伯爵府

原帖由 linglingming 於 09-1-13 19:19 發表
hi~~我都係第二任mama~~我剛quit咗份工了。打算暫時專心安胎及照顧囡囡~~

照顧兩個, 真係辛苦晒你啦... 仲有無人幫手啊?

男爵府

我都想, 但無奈我地經濟環境真係吾許可

原帖由 linglingming 於 09-1-13 19:19 發表

民房

Wah, 咁快就可以抽身放得下, 好果斷! 呢排我腰酸背痛, 又成日作嘔反胃, 根本無乜精神做野, 就成日萌生Quit工既念頭. 但個心又15/16, 希望等過了呢1個月辛苦期o弟下點先.

我以前試過停工半年湊大B,但發覺自己做全職Mum唔係好頂得順, 所以再做野. 而家就發覺d時間真係唔夠分配比家庭. 即使請多個工人, 都係一個欠缺.

首頁
34567...26

尾頁

跳至