自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好憎譚玉英,好造作。如果個節目無左佢會順眼好多

子爵府

佢煮的菜式,簡單易明,我呢d 煮餸唔叻都想試下!
好睇!

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

呢d係我想睇既煑送節目

學到野

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

希望會出書一定買

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

2024年龍年勳章

arfour_baby 發表於 16-12-15 00:06
好憎譚玉英,好造作。如果個節目無左佢會順眼好多

我都都覺得譚玉英係呢個節目嘅敗筆!

之前tvb想派佢做幕後,係有原因的⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

pc2012 發表於 16-12-15 05:23
我都都覺得譚玉英係呢個節目嘅敗筆!

之前tvb想派佢做幕後,係有原因的⋯

之前好似有D印象,話譚玉瑛姐姐因為愛紅酒,連帶對食也有多少認識。
可能識食不代表會煮吧!
D所謂食家,彈人齋talk容乜易,自己落手煮先知乜叫眼高手低!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 MRS.KAREN 的帖子

工人整過,講真用地門蕉整,麻麻地,始終d蕉淋身左d,但用菲律賓d用來炸的蕉做就唔同哂,硬身同軟身分別好大.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實大部份有助手的飲食節目,都會要擺一個嘈嘈巴閉,唔識又要扮識的人係道,呢個人要時時不斷發問,攪錯誤,等主持攪返正佢地d錯誤問題.

不過用上亞譚仲煩過6號,化妝又唔自然,把聲又尖,睇得出佢係識煮架過程架,但因為佢做左幾十年兒童節目,老大級數,就習慣以佢自己為中心咁,助手主持佢分唔開個位置low.
<br><br>

水晶宮

回覆 超級特務 的帖子

哦,原來呢個蒸法係潮州架,我外婆因為做到會,所以佢煮野好拿手架,最鍾意佢日日d魚都唔同款咁整架.
肉絲蒸魚,佢多數蒸石班架,梅菜蒸魚腩,頭菜蒸桂花,豆卜麵豉炆頭腩,咸酸菜煮門鱔,總之佢一道魚轉返轉頭都有排先再食到,只得我4姨真傳到亞婆手藝,而我亞媽就最差個果,煎條魚都散哂架.
<br><br>

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:其實大部份有助手的飲食節目,都會要擺一個

原帖由 chinatea 於 16-12-16 發表
其實大部份有助手的飲食節目,都會要擺一個嘈嘈巴閉,唔識又要扮識的人係道,呢個人要時時不斷發問,攪錯誤,等 ...
我都覺得佢做慣一姐,對下把位唔習慣,有時會爭嘢講。呀爺又冇忟照答,講真,覺得呀爺幾有品,冇流露咩不悅表情。

chinatea    發表於 16-12-16 09:29
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

引用:回覆 超級特務 的帖子哦,原來呢個蒸法係潮

回覆 超級特務 的帖子

哦,原來呢個蒸法係潮州架,我外婆因為做到會,所以佢煮野好拿手架,最鍾意佢日日d魚都 ...
我唔肯定最先源自何處,香港好多唔同地方人士集居,猶其是早期,移民多,可能d飲食文化融合咗都唔奇。

你若盛開, 蝴蝶便來!

洋房

回覆樓主:

攪到我都想睇下

水晶宮

回覆 超級特務 的帖子

同埋我覺得古老時代d伙頭大將軍,真係唔會浪費食材架,我外婆好常整個豬肉凍,我好鍾意食架,凍凍地,滑滑地,好似者喱,我外婆話係整豬腳時切左d肥肉出來"連皮"架,叫做下欄野啦,掉又浪費,就用d酒,鹽糖咁來煮都起膠,之後雪凍佢又一個冷盤,真係餸頭餸尾都可以係上菜架.
<br><br>

琥珀宮

引用:回覆 超級特務 的帖子同埋我覺得古老時代d

回覆 超級特務 的帖子

同埋我覺得古老時代d伙頭大將軍,真係唔會浪費食材架,我外婆好常整個豬肉凍,我好鍾意 ...
以前物質唔豐富,樣樣食材都物盡其用,一魚幾食,大雜燴炆筍乾,諗起都覺得好懷念。
傳統餸菜好多唔係咩名貴食材,係心機餸,更加難得。

chinatea    發表於 16-12-16 10:01
你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁

尾頁

跳至