自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-9-8 14:52 平又

原帖由 mugtaitai 於 16-09-08 發表
同意。適量地帶小朋友食下用下貴嘢好嘢,可以擴闊佢地眼界,見識多 d,唔會小家氣,自細見過用過好嘢,將來 ...
係,我覺得我老豆都有做呢d

會去戲院睇戲,buffet 都叫去過teabuffet

n年前食韓燒又試過...慶幸自己冇大鄉里

mugtaitai    發表於 16-9-8 17:23

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:佢唔教小朋友姐小朋友係一張白紙,佢咁的表

原帖由 奇異果小邱 於 16-09-08 發表
佢唔教小朋友姐

小朋友係一張白紙,佢咁的表現好明顯係學某人所為
agree

寶石宮

引用:佢唔教小朋友姐小朋友係一張白紙,佢咁的表

原帖由 奇異果小邱 於 16-09-08 發表
佢唔教小朋友姐

小朋友係一張白紙,佢咁的表現好明顯係學某人所為
自己一面洗腳唔抹腳,另一面就叫個仔慳係嘥氣

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

家長應先檢討

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

冒險樂園我女未玩過,我從來唔比佢玩,驚一發不可收拾,入到去睇下人地玩就算,初入去時話想玩,我話冇甘多錢,賺錢好辛苦,d錢要留起買有用既野,講多幾次,冇再叫過

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一睇就知家長問題大過小朋友。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

家長有病,應該睇醫生

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

立夏 發表於 16-9-7 23:41
超市家庭裝除開唔算最貴,最貴係响分店買一杯杯,一杯已經係茶餐廳一個餐嘅價錢 响街我會食麥記 ...

我好間中先同女食一次因為真係貴,一係食g字頭。我女乜雪糕都食因為唔係成日有得食
感激遇上你~

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

寵壞了 發表於 16-9-8 17:29
冒險樂園我女未玩過,我從來唔比佢玩,驚一發不可收拾,入到去睇下人地玩就算,初入去時話想玩,我話冇甘多 ...

以前我女出左去住,我一星期先見到兩個鐘,就次次去冒險燒銀紙。接左返黎住佢心癮好大,但我堅持唔去,一扭即刻返屋企,慢慢佢行過見到只會話入去行個圈睇人玩一陣就走。
感激遇上你~

男爵府

引用:Quote:ntefamily 發表於 16-9-7 23:11 咁d

原帖由 唔係化 於 16-09-07 發表
冒險樂園失控都搵專家, 專家真係幾好搵
上次都失控啦,點解今次又帶佢去即

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 16-9-8 08:16
之前聽過理財肯座,個speaker講左句野好岩:都無錢過小朋友手,講咩鬼理財呀!
8達通唔算,因為永遠可以增 ...

無錯,所以從來我俾我仔張八達通只可以用黎搭車,唔可以買野,要買野用零用錢,我俾 cash佢,睇住自己用幾多買幾多

伯爵府

回覆樓主:

去冒x樂園講好左玩100個 coins就100個 coins,無多無少,玩完就走

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

識個家長,每日俾十蚊個女(小六)返學時買麵包。有剩找返俾媽咪。
佢個女要求多d,話最鐘意食果個yamazaki咩鬼包加到十幾蚊。
朋友改變策略,每日十蚊,有剩自己儲。佢個女突然發現街坊麵包店菠蘿飽都好好味,連加價$2.3加到$2.6都肉赤
呢d咪叫學理財囉。

伯爵府

lemontea520 發表於 16-9-8 13:19
我老公成日都話趁阿女仲未食雪糕, 我地自己食多幾次哈根大, 之後就要係佢面前食牛奶公公, 小朋友都唔識分貴 ...

咁又唔好,有福同享麻

調轉頭第日個仔大個同朋友自私食好野唔預你都唔開心啦

侯爵府

kimchimom 發表於 16-9-7 23:11
家長要先檢討下自己先啦

侯爵府

sweet__heart 發表於 16-9-9 08:26
去冒x樂園講好左玩100個 coins就100個 coins,無多無少,玩完就走

我set 20個咋。除非同埋親戚小朋友一齊玩,會比50~100個

伯爵府

pochario 發表於 16-9-9 08:34
我set 20個咋。除非同埋親戚小朋友一齊玩,會比50~100個

幾多個都無所謂,總之傾掂數先開始玩,玩完無得話要加碼再玩就得了

侯爵府

good_pig 發表於 16-9-8 14:52
平又食 貴又食先係

同意。例如冒險樂園係堅唔抵,但我間中都會有。最緊要教到幾時要停要走,唔失控。

寶石宮

引用:識個家長,每日俾十蚊個女(小六)返學時買

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-09 發表
識個家長,每日俾十蚊個女(小六)返學時買麵包。有剩找返俾媽咪。
佢個女要求多d,話最鐘意食果個yamazaki ...
睇送食飯啦。。

果時有人話日式飽貴食唔起,叫佢去街坊麵包店又覺得唔好食...咁就loop死唔開心..

其實幾無謂

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

good_pig 發表於 16-9-7 23:03 【動畫】兒童理財不善易出事 港媽 : 佢亂嘟八達通 29,422 views │ 2016年09月07日
張八達通本來係比佢點用架 ?搭車 ? 買零食 ?

星期五八達通冇錢就返唔列學 ?

如果只係買零食就罰佢果日冇錢用.

小一自己搭車返學咁獨立 ?

首頁

尾頁

跳至