自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

tiffany_wong23 發表於 16-6-23 00:15
其實係解答緊咋另外位jm問題!
所以先例出黎啫!
但人地反應太激!

我只係覺得係呢個時候計算未亡人可能得到嘅賠償係唔多尊重死者,尤其係一個捐款post內列出,咁出發點為乜呢?可以達到什麼成效?鼓勵大家捐款?定係暗喻未亡人根本沒資格又或者沒需要別人嘅捐款?
隨筆所寫的未必有心,但如果張太會上BK呢?咁那些討論賠償文字就化成一把利刀,再傷多張太一次。自由人人有,但我手寫我心時不妨易地而處,就可能不會下筆了。

amk650191    發表於 16-6-23 13:52

大宅

引用:Quote:tiffany_wong23+發表於+16-6-23+00:1

原帖由 麟媽媽 於 16-06-23 發表
我只係覺得係呢個時候計算未亡人可能得到嘅賠償係唔多尊重死者,尤其係一個捐款post內列出,咁出發點為乜 ...
講得好

男爵府

引用:Quote:tiffany_wong23+發表於+16-6-23+00:1

我只係覺得係呢個時候計算未亡人可能得到嘅賠償係唔多尊重死者,尤其係一個捐款post內列出,咁出發點為乜 ...
說中晒重點

伯爵府

虎到金來勳章

Ahlite 發表於 16-6-23 00:25
有fb group 的人都發起左義賣,會員以捐款去張太或消防協會公布的帳號嘅入數紙去交收。
我老公就係咁樣以 ...

請問是什麼枊group?我都想去支持下,thanks.

伯爵府

回覆 hkpackage 的帖子

政府有無包養就唔知, 不過報紙寫會有恩恤金同計番曬所有福利俾家長屬.....詳細就唔知la, 最後都希望哩7仔同哩件事既家屬要勇敢面對未來.....

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

......你做白帛金之前要睇對方經濟努力架咩.....

珍珠宮

畀面勳章

麟媽媽 發表於 16-6-23 00:38

冇錯,好涼薄

伯爵府

hkpackage 發表於 16-6-22 18:26
公務員因公殉職,政府其實有冇包養?

上次七仔單野,捐款係有需要因為做七仔冇乜錢賺,老闆死左等於家庭沒 ...

其實若公務員因工死亡, 政府除左發放恩恤金外, 還有每月津貼,有小朋友的話, 會供養至成年, 如有需要還有房屋補助。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:BlairHo_2015 的帖子

Up

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:其實公務員差唔多個個都有供孤兒寡婦基金!

原帖由 tiffany_wong23 於 16-06-22 發表
其實公務員差唔多個個都有供孤兒寡婦基金!
另外消防都應該有基金~
再加上佢咁後生,
據我理解新制係無得供的

請勿打招呼~

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

認同

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+tiffany_wong23+於+16-06-22+

原帖由 melody228 於 16-06-23 發表
據我理解新制係無得供的
睇新聞,原來新入職係行強積金而張sir入職年期短短數年,所以賠償不多,所以佢母校,港大舊生會及各界才招起捐款活動。

大宅

longsky 發表於 16-6-23 04:00
請問是什麼枊group?我都想去支持下,thanks.

賣魚仔群組,唔係個個喜歡養的,而且本來這群組好似要競投,群內人玩開就ok.其他人玩我都覺幾麻煩的,倒不如直接捐款吧!

男爵府

longsky 發表於 16-6-22 21:11
想義賣捐款,未試過咁心up,
但點查證呢個户口係遺孀?
以報紙網頁為準:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20160622/55260777

世俗艱難,相互體諒就好

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+melody228+於+16-06-23+發表

睇新聞,原來新入職係行強積金而張sir入職年期短短數年,所以賠償不多,所以佢母校,港大舊生會及各界才招 ...
係,新制公務員服務條件係遠不及舊制果批~

其實人家已好不幸,啲人仲著眼响錢度...仲要講野不盡不實,不負責任,真係心地唔好。

相信無人恨要呢啲錢,但某啲人就係咁mean,明明佢地自己都有親人,但就是不能易地而處。

請勿打招呼~

首頁

尾頁

跳至