潮流時尚

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

回覆 icesummer 的帖子

咁樣你系想選擇大大粒 帶出去比人體 定系選擇細粒D又4個C完美D?比個對比你1卡完美13萬 20萬買完仲可以買一個H 劃著兩個CC 劃著一隻地通那係咪計劃好好 因為20萬2卡買唔到完美 然後4個C你會好難選擇 然後如果1卡50分咁樣計算啦 都系比較麻煩 因為一般石頭最好份數系整數多0.3到10分 咁樣個價值同埋4個C都可以挪到最靚 但系你個20萬剛好卡在一起卡份數一起卡4C 所以你要問一下自己 到底想買好大粒平平地 然後帶出去show 定系買一粒 超級靚 然後可以趁埋D袋啊手錶啊 咁樣羅

大宅

KWOKPHOEBE 發表於 16-6-10 13:19
回覆 icesummer 的帖子

咁樣你系想選擇大大粒 帶出去比人體 定系選擇細粒D又4個C完美D?比個對比你1卡完美 ...

jm 你好專業! 我想請教吓,如果budget 10萬左右,想買大體啲嘅石,公主方、心形、梨形…有無話邊隻形狀會保值啲或者唔好揀?

男爵府

回覆 lizlia 的帖子

保值 靚一定系圓石 不過如果要大體 大約10萬 可以買方石 應該可以到完美方 同埋會大體好多 不過我對其他石研究唔多 我系一個買家 所以只鐘情研究我自己喜歡個D 我只買圓石 所以如果你問我圓石 咁樣比個圖我體 基本上可以答到你 但係方石就唔得 因為我無買過 其實其他形狀我都無買過

大宅

KWOKPHOEBE 發表於 16-6-10 21:50
回覆 lizlia 的帖子

保值 靚一定系圓石 不過如果要大體 大約10萬 可以買方石 應該可以到完美方 同埋會大 ...

唔該晒!因為已經有隻圓石,所以想買隻其他款。不過諗諗吓,圓石又真係保值啲,可能攞個budget 去upgrade 本來隻圓石。

KWOKPHOEBE    發表於 16-6-10 23:17

大宅

回覆:請教3卡閃閃

真是一山還有一山高,這位JM(Kwokphobe
),好勁呀,對手都好鬼靚
無意中走入來,學到很多買石要訣,要講聲多謝你

大宅

多謝 Kwok phoebe 無私的分享!強👍

禁止訪問

大宅

唔覺唔覺睇哂所有留言

大宅

新手上來學嘢!謝謝分享!

大宅

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-20 21:40
回覆 忌廉烏冬 的帖子

唔會唔方便 我唔系做里行 無唔方便 我知道個D我都可以答你 點解所謂D批發會賣粒石比 ...

Jm你好犀利! 我想買隻卡半介指仔戴下, 可以pm介紹邊度買好嗎?

男爵府

回覆 mimi613 的帖子

鋪頭我無推薦哦 我只系提供一下我買石心得 但係我唔賣石頭 所以無推薦 你可以比個圖我體 幫一下眼 不過純個人心得 唔一定系適合你 我而家自己買石都到處穩 從來唔買死一間 所以真係無鋪頭可以推薦

男爵府

不過我真心建議你 如果考慮買半卡 比爾唔好嗮錢 純個人意見你唔好介意 我系一個好坦白個D人 老實講 第一半卡 你一定要邊上上碎石 先會大體 係咪 如果唔上好細粒 但係 其實一堆碎石 帶出去 系人都知道唔系好值錢 最緊要系 最後你發現賣出去 根本唔一定有人收 因為我自己經歷 人地情願要個金戒子都唔要個只碎石戒子 所以我建議你 比爾存多D錢 買卡裝 卡裝咩時候都有人收 萬一你有需要個時候個D就系錢 好過你而家浪費子彈 離個都系我自己經歷 所以我而家唔會考慮任何碎石 包括圍邊我都唔考慮 你自己想一下啦 如果花幾萬買 然後最後幾萬唔系錢 自己會好痛 比爾買個手袋好過

大宅

回覆樓主:

我都睇緊想買最簡單款的耳環送比自己打打氣。工作關係要常常洗手,引致手太乾唔夠靚,介子唔洗諗。
本想買半卡,但耳珠大,睇睇下又可能要70分或以上,現在聴你說,又想要每邊一卡了
budget 是靈活有彈性的,但始終我是打工仔,辛苦錢,兩粒一卡,未試過買靚鑽石,想請教邊度睇比較安全,又可以揾到心頭好,唔想比人扼。謝謝!

伯爵府

BK Milk勳章

KWOKPHOEBE 發表於 16-6-16 13:23

不過我真心建議你 如果考慮買半卡 比爾唔好嗮錢 純個人意見你唔好介意 我系一個好坦 ...

請問粉紅鑽值得買嗎?

男爵府

回覆 宮二 的帖子

我只可以講你選好 比個圖我幫下眼 真係無鋪頭可以介紹 我都系到處逛 到處穩 因為其實鑽石毛利好高 個D人精過鬼 無老實 真心話 上年我買個間 今年已經偷偷加我價錢 不過我唔出聲 直接換 我就系一個咁樣人 我買石頭當投資 佢地當我系闊太 所以我都唔會交心比佢地 只有靠自己行多D比對多D 耳環 如果要保值 大約7萬一粒左右 已經好靚 卡裝石頭 抓住幾樣野 3EX NONE 一定不變 其他可以遷就一下價錢 但係 個CUT非常非常重要 好CUTTING 可以折射好靚 就係D阿太講 好火 其實系個CUTTING影響 因為太薄 太厚石頭 折射唔到 太薄直接穿底 太厚反射唔到光 所以CUT 非常重要 其實最容易遷就個價錢就系淨度 一般 淨度可以退一下 因為比如VVS1同VVS2個評價標準系按幾多粒點 好多時候VVS2 個粒點響邊上 分分鐘靚過VVS1 同埋色澤 有F劃著G色 耳環基本系體唔到 不過個人建議都選擇F色

男爵府

回覆 opheliatam 的帖子

我好坦白 其他顏色無買過。。。唔知道點選擇比較老土 園石 白色 只系卡數唔一樣 我唔系用來帶 我無耳珠 只有一雙手 不過我平時都唔帶 因為我要打遊戲 你地體到我鍵盤都好特別 系機器鍵盤 如果帶個戒指劃著手鏈 基本上都打得好辛苦 因為個鍵盤好重 同埋會卡住D位置 所以我D石頭好多都仲系裸鉆 放銀行。。。。以防又一日我無錢要靠佢地

男爵府

其實大卡數石頭 響尋找個過程系一個樂趣 個過程會比你取得更加開心 因為你經歷過一次就學到好多好多野 會愛上去看 只要用心 臉皮厚 基本上就可以穩到你想要個粒 一般咁樣講 大卡數石頭 如果想平 一定要買到有現貨個D鋪頭 道理好簡單 買借貨個D 基本上佢要賺個差價 毛利一D都唔低 左手轉右手 分分鐘講緊2萬到3萬之間 但係你買到現貨普通 佢直接響個保險箱比你體 個D石頭系個老闆自己先選擇過才入個D貨 換個立場自己想一下 如果我系個老闆 日日對住D石 點唔知道邊粒好唔好 係咪 佢比錢入貨都怕D石出唔到去 所以買細鋪 如果可以從保險挪到出來比你體 咁樣你就一定要落足眼力 比D時間看一下

男爵府

參考完畢4個C 最簡單從證書入手 OK啦 然後價錢又OK啦 咁樣就開始你漫長對比之旅 鑽石4個C除外 就要看CUTTING 要比例剛好 分鉆面 鉆冠 鉆腰 鉆身 個比例要非常靚 哪怕EX 都有好多唔同比例 太厚 太薄 唔折射光 鉆腰 因為響現在標準 哪怕系咪完整叨光都唔當然CUTTING 裡面評定 要體個備註 咁樣就要自己留意 同埋摸一下是不是好潤滑 最後看鉆底 直往下看 見不到底部原點為一粒好石 如果比你見到底部 劃著小小一粒白色點 咁樣粒石建議你唔好選擇

男爵府

體完嗮 都覺得OK 就看一下個花點位置 千萬不要選擇響鉆面 大卡數石頭 好直觀 你自己都會看到 選擇側面 咁樣就算評定為好低淨度都可以講買得過 當然唔可以穿。。。 以上系我20幾年買石頭心得 只代表個人 因為我下周5飛加拿大 到時候可能沒有時間上網 所以一次過寫嗮出黎 同時最後講 里 度好多打手 每個媽咪個D錢都系有血有汗 哪怕系闊太 都唔希望被人穩笨係咪 唔好響度問有無介紹 劃著聽人地講 我有個朋友 做里行 等等 里個行業 可以騙你好盡 因為行外人永遠比行內人多 所以一定要自己行多D 選擇鑽石過程 系一個樂趣 哪怕花好長一段時間 最後你會覺得值得 因為佢唔系一個名牌手袋 佢真係一粒可以幫到自己 萬一有事個時候 可以解直接燃眉之急 所以一定一定要用心去選擇 唔好聽任何人講話邊間好 臉皮厚D 問多D 我成日著對人字拖 入人地鋪頭 問佢地有無5卡 好多人都當我傻 不過無所謂 總有人會比你體 以上純個人意見 無映射任何人意思 如果體左唔中意 當體唔好 唔好鬧我

大宅

KWOKPHOEBE 發表於 16-6-16 21:47
回覆 宮二 的帖子

我只可以講你選好 比個圖我幫下眼 真係無鋪頭可以介紹 我都系到處逛 到處穩 因為其實鑽 ...

感謝您!我會追看你的留言學習學習!
祝旅途愉快!

首頁
34567...8

尾頁

跳至