自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

goddamnit 發表於 15-6-18 00:47
補多句先
高溫煮食又煮得耐,查實好易令食物變毒物
今晚學到好多野,謝謝!

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 catmummum 於 15-06-17 發表

原帖由 henry102 於 15-06-18 發表
我係用grass fed butter 自制的,整出來較grain fed butter 深黃,omega 3 含量較多,呢樽ghee係冬天室溫下 ...
你好犀利好叻呵!可惜我無時間又唔吖!

日本の平安を祈ります

子爵府

goddamnit 發表於 15-6-18 00:47
補多句先
高溫煮食又煮得耐,查實好易令食物變毒物

我又補充問句,高溫指咩?炸我知,咁煎炒呢?如食物本身都會出油,是否會將油溫再推高?焗爐250度呢,又高唔高? 我覺得焗爐可能都係高溫烹調,我個蒸爐200度,可能都係高,如係,醃肉餅既油就不能用olive oil,對嗎?

珍珠宮

引用:Quote:goddamnit 發表於 15-6-18 00:47 補

原帖由 mrsjacky 於 15-06-18 發表
超過 100度我都將佢入落高溫
油既沸點隻隻唔同,好多都係百鬆啲就黎料

醃肉餅用番動物油或者比較多油脂既部位最簡單,其實,動物油脂係防止肉類既蛋白質令你胰島素暴動既最好媒體
mother natural ... 存在即有道理

唔會有你揀完瘦肉,再落人工油,會好得過佢本身天然油脂既道理

天然油脂你明火燒佢都仲捱倒一陣
植物油呢 .. 留番冷盤吧

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

食物營養資料 : 美國 / 澳洲 / 香港 / 台灣

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆:大家用開邊隻煮食油

Olive, grapeseed

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

大宅

回覆:PurinBB 的帖子

米糠

男爵府

extra virgin olive oil - 沙律 / 意粉淋面 ...

organic extra virgin tea seed oil - 煮食 / 煎

organic butter - 烤焗

organic unrefined coconut oil - 高溫 / 煎炸 / 焗 / 搽面及身

男爵府

牛油果油

大宅

回覆:Grateful.N 的帖子

點樣睇橄欖油是第三榨

大宅

原來第三炸唔健康,想用些健康d既油煮食

伯爵府

rice bran oil
優悠在澳洲

珍珠宮

引用:點樣睇橄欖油是第三榨

原帖由 PurinBB 於 15-06-18 發表
點樣睇橄欖油是第三榨
寫住 clear 就有詭

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

禁止訪問

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

種子油即係咩油?介花籽?

新的一天...希望真的有新的希望吧...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

芥花子油

男爵府

引用:Quote:原帖由+mrsjacky+於+15-06-17+發表茶

原帖由 goddamnit 於 15-06-17 發表
飽和脂肪21.1 g單元不飽和脂肪51.5 g

睇左,茶花油算係幾好
分析好詳細
但這樣說平時吃花生、瓜子之類的食品是否應該盡量減少?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 goddamnit 於 15-06-17 發表

原帖由 crazycarrot 於 15-06-18 發表
分析好詳細
花生係蔬菜類其實 ..

好睇你平時既食法
主流高碳同其他方式既食法都唔同

如果食高碳,查實唔可以食太多油脂
唔係既話好易爆肥

同埋,主要係睇進食習慣
睇你食 raw 定 roasted 既
前者冇咁大件事
後者就麻煩啲

成日亂UP 28 ..

大宅

回覆:henry102 的帖子

http://clearpost.blogspot.hk/2010/04/blog-post_2497.html?m=1
呢度話不要用椰子油,我仲有存貨

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 goddamnit 於 15-06-17 發表

原帖由 crazycarrot 於 15-06-18 發表
分析好詳細
最要避既其實係你食左唔知既

得閒拎營養標籤睇下,成份入面有幾多 soy 同 corn 既野
哩個至係最最最主要失平衡既原因

(順手睇埋糖份就知點解我好反對 reproduced food)

成日亂UP 28 ..

珍珠宮

引用:http://clearpost.blogspot.hk/2010/04/blo

原帖由 小臭腳 於 15-06-18 發表
http://clearpost.blogspot.hk/2010/04/blog-post_2497.html?m=1
呢度話不要用椰子油,我仲有存貨

...
以我睇咁多醫學報告所得(而家都睇緊)
升你 LDL 既兇手唔關飽和脂肪事

至於點解會俾人打壓飽和脂肪,背後有幾多食品公司攪屎棍,又係另一個故事

好似膽固醇咁,例如蛋,食死你之前已經嚇死左你,然後突然俾人踢爆唔關事

成日亂UP 28 ..

首頁

尾頁

跳至