跳至

首頁
34567...79

尾頁

大宅

所以我d同事都話要識定學校其他家長, 萬一有咩都可以幫下手, 不過venus你講得啱, 點解咁小嘉慫麗家長上bk

子爵府

原文章由 pangchaimami 於 08-7-2 10:23 發表
所以我d同事都話要識定學校其他家長, 萬一有咩都可以幫下手, 不過venus你講得啱, 點解咁小嘉慫麗家長上bk

我生阿女時, 隔離床的媽咪個大女係讀嘉德麗的, 我個時阿仔將入讀. 隔離床的媽咪都讚嘉德麗好, 但佢工作好忙, 所以係無時間上網, 我同佢交換了電話, 但試過打電話去, 無人聽電話. 唔知係咪好多媽咪都係工作好忙的呢?

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-7-2 09:51 發表

可否pm我呢?

校車方面, 送返學我都諗過自己一早揍個仔返學, 但接放學真係好煩惱, 我重有個細的, 工人一個揍兩個, 如果落雨, 就真係好論盡, 去年我都試過因為落雨, 打電話話個仔唔返學了, 學校重問我地係咪住好遠? ...

我E家就係唸好似你咁樣,朝早自己帶返學,帶完先返工,
因我現在背埋細女返工...,最怕真係落雨...
一落雨就惡攪...,放工應該都趕得切5:30左右去湊阿仔
自己辛苦D...但就唔駛比D工人吊起我來買...(做一陣又走,
攪到我失晒預算)

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-7-2 11:37 發表

我生阿女時, 隔離床的媽咪個大女係讀嘉德麗的, 我個時阿仔將入讀. 隔離床的媽咪都讚嘉德麗好, 但佢工作好忙, 所以係無時間上網, 我同佢交換了電話, 但試過打電話去, 無人聽電話. 唔知係咪好多媽咪都係工作好忙的呢 ...

有時返緊工,可以上網已好好,傾電話比較"洋",可能係咁
不過上網不用出聲...就...

子爵府

原文章由 kittypo 於 08-7-2 11:38 發表

我E家就係唸好似你咁樣,朝早自己帶返學,帶完先返工,
因我現在背埋細女返工...,最怕真係落雨...
一落雨就惡攪...,放工應該都趕得切5:30左右去湊阿仔
自己辛苦D...但就唔駛比D工人吊起我來買...(做一陣又走,
攪到我 ...

你就好啦! 放工都趕得切, 我都係靠工人接放學, 好唔放心佢一個點揍兩個, 但無辦法. 上年大雨, 學校老師重要好唔明點解人地返到學, 點解我個仔唔返得學? 我個細女個時得一個月大咋! 我自己都攪唔掂, 點依靠工人. 我諗八月如果下大雨, 我都可能叫阿仔唔好返學算了.

[ 本文章最後由 Venuscheng 於 08-7-2 11:57 編輯 ]

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-7-2 11:56 發表

你就好啦! 放工都趕得切, 我都係靠工人接放學, 好唔放心佢一個點揍兩個, 但無辦法. 上年大雨, 學校老師重要好唔明點解人地返到學, 點解我個仔唔返得學? 我個細女個時得一個月大咋! 我自己都攪唔掂, 點依靠工人. 我 ...

..自己又大又細都怕攪唔掂啦..
咁老師...佢地唔係當事人佢緊係覺得無問題

何況靠工人...唉~咁將心比己..工人就算話佢得
你都唔放心比佢去啦

子爵府

KITTYPO,
你真係一位好犀利的媽咪! 背埋細女返工, 咁做住野點照顧佢呢?
大家都加油啦! 我又係兩個, 細個個我其實未諗定佢讀唔讀兩歲幼兒班添! 不過多數都會讀.

子爵府

KITTYPO,
你真係一位好犀利的媽咪! 背埋細女返工, 咁做住野點照顧佢呢?
大家都加油啦! 我又係兩個, 細個個我其實未諗定佢讀唔讀兩歲幼兒班添! 不過多數都會讀.

子爵府

學校對畢業禮真係非常認真, 我個仔k2表演, 要連續兩個星期六返去三個小時. 我個仔下午會上兩個課外活動, 所以諗緊佢上午又要去練習三小時, 似乎難為左佢.

子爵府

學校對畢業禮真係非常認真, 我個仔k2表演, 要連續兩個星期六返去三個小時. 我個仔下午會上兩個課外活動, 所以諗緊佢上午又要去練習三小時, 似乎難為左佢.

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-7-2 14:28 發表
KITTYPO,
大家都加油啦! 我又係兩個, 細個個我其實未諗定佢讀唔讀兩歲幼兒班添! 不過多數都會讀. ...

因佢仲食緊mama奶...我公司都有阿嬸可以幫手抱下,bb佢唔太嘈..就得了,無計啦,請唔到工人只好自己帶返佢...
不過有時做緊野,阿妹妹真係阻手阻腳mouth:
所以妹妹如果第日夠2yr,我會即比佢返學

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-7-2 15:09 發表
學校對畢業禮真係非常認真, 我個仔k2表演, 要連續兩個星期六返去三個小時. 我個仔下午會上兩個課外活動, 所以諗緊佢上午又要去練習三小時, 似乎難為左佢. ...

嘩~咁你阿仔都真係幾忙架wor...哈哈~

子爵府

原文章由 kittypo 於 08-7-2 16:31 發表

嘩~咁你阿仔都真係幾忙架wor...哈哈~

遲下你就知! k1開始會越來越多課外活動. 學校有好多課外活動可以參加的, 有武術, 水墨畫, 跳舞, 彈琴, 體操, 珠心算, 英語, 劍橋英語, 普通話, 非洲鼓... 等. 你儲定錢啦!

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-7-3 10:28 發表

遲下你就知! k1開始會越來越多課外活動. 學校有好多課外活動可以參加的, 有武術, 水墨畫, 跳舞, 彈琴, 體操, 珠心算, 英語, 劍橋英語, 普通話, 非洲鼓... 等. 你儲定錢啦! ...

嘩嘩...物真係咁多課外活動...你就咁數都咁多

子爵府

原文章由 kittypo 於 08-7-3 13:09 發表

嘩嘩...物真係咁多課外活動...你就咁數都咁多

咁係自由參加的. 我個仔都係報左兩項姐! 係學校上埋課外活動都幾好, 唔洗煩.

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

我想問一吓,如果返全日班,咁會係乜嘢時間上課外活動嫁?另外,全日班午睡嘅情況會係點?例如瞓嘅係乜嘢床,瞓嘅時間有幾長,老師話只需預備被仔,咁張床會唔會有墊嫁?係咪 K1 -K3 都有午睡呢?

唔好意思,好多問題添!

原文章由 Venuscheng 於 08-7-3 17:20 發表

咁係自由參加的. 我個仔都係報左兩項姐! 係學校上埋課外活動都幾好, 唔洗煩.

子爵府

原文章由 carolyktong 於 08-7-4 00:46 發表
我想問一吓,如果返全日班,咁會係乜嘢時間上課外活動嫁?另外,全日班午睡嘅情況會係點?例如瞓嘅係乜嘢床,瞓嘅時間有幾長,老師話只需預備被仔,咁張床會唔會有墊嫁?係咪 K1 -K3 都有午睡呢?

唔好意思,好多問題添!

...

如果你有留意, 我之前講過的了, 有些課外活動係係12:15pm-1:15pm, 會因上課外活動而小朋友要提早吃飯. 而有些課外活動是4:15-5:15pm 這些課外活動放學繼續留在學校, 但無校車的.
而也有些課外活動在星期六.
全日班在課室午睡, k1-k3都有午睡的. 有張好矮的尼龍床(約離地一吋高).

我覺得如果照顧上唔係問題, 我都建議返半日班, 因為全日班下午主要都係睡覺和玩, 唔好諗住係學校再學術上的野.(和有些學校的全日班不同), 但最舒服的地方係小朋友在學校做晒功課, 而且家長又唔須要煩惱小朋友下午吃什麼.

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-7-3 17:20 發表

oic...我以為你比個仔學左咁多野tim,咁在學校上好過自己又
要再出去搵比佢學,都幾好,不過我唸真係要儲定$,
係出面學都唔平

大宅

原文章由 Venuscheng 於 08-7-3 10:28 發表

遲下你就知! k1開始會越來越多課外活動. 學校有好多課外活動可以參加的, 有武術, 水墨畫, 跳舞, 彈琴, 體操, 珠心算, 英語, 劍橋英語, 普通話, 非洲鼓... 等. 你儲定錢啦! ...

d 課外活動大約幾多$呀? 可以有個預算, thanks.

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

Thanks, Venus!

我都知下午就係瞓同玩,不過無計,我地兩個都要返工,又唔想再用工人,唯有俾佢返全日,下午就俾佢玩吓課外活動,咁 weekend / holiday 就有多D時間 family time囉!

原文章由 Venuscheng 於 08-7-4 09:54 發表

如果你有留意, 我之前講過的了, 有些課外活動係係12:15pm-1:15pm, 會因上課外活動而小朋友要提早吃飯. 而有些課外活動是4:15-5:15pm 這些課外活動放學繼續留在學校, 但無校車的.
而也有些課外活動在星期六.
全日班 ...

首頁
34567...79

尾頁

跳至