自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #13 tung 的文章

唔係盲目 不盲目的問題

係有無利益的 問題

(阿爺) 幫過我們 (中產 / 中下 )的人什麼

另方面 (范閒)最小會幫我們出聲

肚皮都未攪定 何來明目啦

本來有車有樓變成 (父支慘) 係多得邊個啦

英治時期係有雙手就有機會

現在呢 ?? 不用多說

大宅

我又要

大宅

原文章由 金兔 於 07-12-6 23:42 發表
唔係盲目 不盲目的問題

係有無利益的 問題

(阿爺) 幫過我們 (中產 / 中下 )的人什麼

另方面 (范閒)最小會幫我們出聲

肚皮都未攪定 何來明目啦

本來有車有樓變成 (父支慘) 係多得邊個啦

英治時期係有雙 ...

現在係﹕你識得刷鞋就可以。
將來係﹕你識得不擇手段,走後門,黑錢 搵錢,咁就可以﹗

子爵府

醒目開學勳章

按 揭 等 等

競 選 爭 票 之 時 , 葉 劉 淑 儀 曾 埋 怨 傳 媒 不 公 , 於 是 有 人 誤 以 為 葉 太 只 睇 一 張 報 紙 , 就 係 全 力 支 持 陳 太 《 蘋 果 日 報 》 。 葉 太 眼 中 只 有 《 蘋 果 》 ? 唔 係 ? 如 果 佢 睇 晒 全 港 報 紙 , 就 知 道 「 偏 幫 」 葉 太 自 己 , 不 止 一 張 報 紙 , 起 碼 四 至 五 張 啦 , 《 蘋 果 》 以 一 敵 「 幾 」 , 葉 太 仍 然 埋 怨 傳 媒 偏 幫 陳 太 , 對 其 他 幾 張 報 紙 唔 係 幾 公 道 。
舉 個 例 , 追 問 陳 太 十 成 按 揭 一 事 , 就 唔 止 一 張 報 紙 啦 。 睇 未 來 八 個 月 , 陳 太 任 立 法 會 議 員 期 間 , 民 建 聯 議 員 會 配 合 幾 份 報 紙 , 不 斷 住 十 成 按 揭 呢 個 題 目 , 找 陳 太 麻 煩 , 搞 到 陳 太 不 得 一 日 安 寧 。
左 丁 山 唔 記 得 金 管 局 幾 時 限 定 銀 行 客 戶 做 按 揭 只 得 七 成 , 不 准 逾 越 。 有 老 友 講 , 係 一 九 九 三 年 陳 太 買 玫 瑰 新 之 前 。 但 係 金 管 局 按 揭 貸 款 指 引 主 要 係 防 範 炒 樓 , 強 烈 提 醒 銀 行 注 意 按 揭 風 險 , 只 係 指 引 , 並 唔 係 法 律 , 銀 行 按 照 不 同 貸 款 準 則 借 錢 畀 客 戶 , 有 自 己 一 套 防 範 風 險 準 則 , 並 唔 係 機 械 化 咁 樣 做 七 成 按 揭 就 會 冇 壞 賬 , 借 十 成 就 有 壞 賬 。 九 七 金 融 風 暴 之 後 , 好 多 人 借 七 成 按 揭 都 還 唔 起 錢 啦 , 你 估 借 七 成 係 防 止 壞 賬 損 失 金 科 玉 律 咩 。
銀 行 借 錢 畀 人 , 最 唔 鍾 意 淨 係 住 層 樓 , 最 緊 要 睇 借 款 人 之 還 債 能 力 , 知 道 借 款 人 每 月 收 入 ( 是 否 夠 高 ) , 收 入 來 源 ( 是 否 穩 定 ) , 每 月 支 出 以 及 資 產 淨 值 ( 即 借 款 人 之 現 有 總 資 產 減 去 總 負 債 之 淨 額 ) , 有 齊 呢 資 料 , 銀 行 直 情 可 以 考 慮 可 否 借 出 一 筆 無 抵 押 貸 款 。 又 有 一 類 就 係 將 屋 契 擺 低 銀 行 , 預 先 簽 訂 聲 明 話 賣 樓 須 事 前 得 到 銀 行 許 可 ( approval ) , 咁 就 可 以 借 款 , 毋 須 正 式 做 按 揭 , 借 款 人 如 要 賣 樓 , 一 定 要 還 錢 先 至 可 以 番 屋 契 。
銀 行 借 款 方 式 與 抵 押 品 , 甚 多 變 化 , 件 件 不 同 , 只 有 銀 行 與 借 款 人 先 至 知 道 , 如 有 違 反 銀 行 政 策 及 監 管 當 局 法 規 , 自 會 有 銀 行 內 部 稽 核 及 銀 監 稽 核 人 員 查 到 出 , 幾 時 輪 到 不 知 情 記 者 話 人 違 規 呀 ? 如 有 人 話 銀 行 故 意 鬆 章 , 向 政 府 好 處 , 又 係 搵 講 , 香 港 銀 行 何 須 巴 結 高 官 , 你 估 香 港 係 台 灣 、 大 陸 或 甚 至 拉 丁 美 洲 ?

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原文章由 小米米 於 07-12-6 22:51 發表

chan803 :mrgreen:

我在外面發表的更長, bk 要調整:mrgreen:
傳媒沒有絕對中肯
在大是大非面前, 就現形。
以上我提的報章,哪件事上有過甚麼偏頗立場, 我未痴呆得晒, 還有印象:mrgreen:

你得閒去下其他blog望望。

有沒有看今日無記做的兩太專訪?

外面? 唔知交過手未呢

"其他blog" 定你 ge blog 呀? 我好少睇人地 d blog 架

我好耐無睇電視新聞啦

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原文章由 fanny4 於 07-12-7 08:08 發表
按 揭 等 等

...
如 有 違 反 銀 行 政 策 及 監 管 當 局 法 規 , 自 會 有 銀 行 內 部 稽 核 及 銀 監 稽 核 人 員 查 到 出 , 幾 時 輪 到 不 知 情 記 者 話 人 違 規 呀 ? 如 有 人 話 銀 行 故 意 鬆 章 , 向 政 府 好 處 , 又 係 搵 講 , 香 港 銀 行 何 須 巴 結 高 官 , 你 估 香 港 係 台 灣 、 大 陸 或 甚 至 拉 丁 美 洲 ? ...

我鍾意呢幾句

首頁

尾頁

跳至