夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆:冷戰中, 嬲到震!

依架我地關係好左好多,我亦都無再好似以前對佢咁惡死,但情況唔同既係佢比我經常叫佢做野,佢都不自覺囉

翡翠宮

我老公仲有一個缺點,就係佢老馮的態度令我好反感,曾經有段時間我覺得自己似一知工人多過老婆~

原本我唔係一個斤斤計較的人,但對住佢真係無辦法唔去計較,因為佢會令我覺得好似永遠叭冇佢會累,我唔會累既,成日開口埋口都話自己好累好眼訓,就係咁指我幫佢做野,我以前試過比佢點到我陀陀「寧」~

翡翠宮

引用:我老公仲有一個缺點,就係佢老馮的態度令我

原帖由 小manman 於 14-03-01 發表
我老公仲有一個缺點,就係佢老馮的態度令我好反感,曾經有段時間我覺得自己似一知工人多過老婆~

原本我唔 ...
最令我啊服氣係如果我唔幫佢做好似我唔啱咁~

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+小manman+於+14-03-01+發表我

最令我啊服氣係如果我唔幫佢做好似我唔啱咁~
啊=唔

子爵府

引用:我老公仲有一個缺點,就係佢老馮的態度令我

....

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+小manman+於+14-03-01+發表我

原帖由 j2j2 於 14-03-01 發表
多謝這位JM。你以前的處景= 我而家,你真係講中左好多我的感受,我亦為你同老公可以改善關係而高興。我都不 ...
其實我無改變到自己,我係用我了解佢的個性同自己的方法去改變到佢合我心意~

子爵府

引用:公平條界線邊個畫?你愛一個人就會付出,凡

....

子爵府

引用:Quote:原帖由+j2j2+於+14-03-01+發表不是。

....

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+momama+於+14-03-01+發表公平

明白。希望大家都明白有d道理要時間消化,問題亦不是簡單到一日就解決到。

...
係要皺慢去令佢改變呢!!

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+j2j2+於+14-03-01+發表明白。

係要皺慢去令佢改變呢!!
皺=慢

大宅

引用:Quote:原帖由+j2j2+於+14-03-01+發表多謝這

其實我無改變到自己,我係用我了解佢的個性同自己的方法去改變到佢合我心意~

...
自己唔願意改變,真係無人逼到。為咗心愛嘅人改變自己,你老公一定好愛妳。

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

引用:Quote:原帖由+ireneyam+於+14-03-01+發表其

我父母對我好鬆,他們自己都很隨和,不是他們問題。
我相信。其實要公平同有原則本身都唔係問題。

夫妻相處都好睇雙方性格,大家退一步、互相遷就並唔一定work,真係要了解問題所在,對正下藥。

希望妳發洩完舒服D,返到屋企對住老公溫柔D,小D埋怨,多D平心靜氣鼓勵多D幫手湊小朋友,從而同小朋友建立關係。加油!

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+小manman+於+14-03-01+發表其

原帖由 ireneyam 於 14-03-01 發表
自己唔願意改變,真係無人逼到。為咗心愛嘅人改變自己,你老公一定好愛妳。

...
我無逼佢架,係我用自己的方法去令佢慢慢改變~

而且,我唔覺得佢好愛我囉,如果好愛就應該佢自動自覺為我改變,而唔係好似依架咁要我花心思去諗點樣令佢有所改變~

其實,佢呢個改變佢係不自覺架,所有佢亦唔會有為我改變呢種感覺~

伯爵府

我未有小朋友,但屋企既家務就算我叫c6做,佢都唔會幫手,我又要返工,收工趕返去煮飯,煮完自沖涼洗衫,搞掂哂已經十點幾,放假一早起身抹地掃地,無停過,我都好心淡,我c6覺得係老奉我做哂,共勉之

翡翠宮

引用:我未有小朋友,但屋企既家務就算我叫c6做,

原帖由 py0412 於 14-03-01 發表
我未有小朋友,但屋企既家務就算我叫c6做,佢都唔會幫手,我又要返工,收工趕返去煮飯,煮完自沖涼洗衫,搞 ...
老婆叫到都唔幫手做又太過份~

我老公講到明我要佢幫手一定要出聲,佢話自己她多時唔醒覺要幫手喎!!

其實我以往係唔慣亦唔鍾意叫人幫手做野,好似order人地做野咁,我會覺得你係細心既醒目既唔使人叫都自動波做喇,要我開聲叫你就大家無癮喇,但原來同我老公相處,我要改變以往的諗法,變左我成日要叫佢做野囉,仲要就住佢能力、心情黎叫~

公爵府

我老公又係咩都唔做,佢由細到大俾99服侍慣,由朝到晚問佢肚唔肚餓,未肚餓99煮定佢食,家務從來唔洗做,自從99大病過一場後,c6就非常心痛99要做家務,但佢自己又懶,所以經常點我,我係ftm佢覺得我做咩都應份。好似今朝我搞個仔d野忙左成朝,老公就訓到12點,食完飯我洗左碗抹左廚房洗左衫摺左衫,休息坐左未夠10分鐘,c6已話我“我呀媽要出街,你快d去幫佢手俾佢快d出去”其實當時99換緊衫梳緊頭,唔通要我幫佢著衫咩?我覺得好委屈,工人都可以抖下,我坐下都唔得,定係佢想我好似工人咁放限櫈坐廚房? 個仔心痛呀媽有病仲要做,呀媽又話個仔從小唔洗做唔捨得個仔做,搵著我來搞,唔係為左對仔我都好想離婚

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

引用:Quote:j2j2+發表於+14-3-1+00:25+唉,今次

原帖由 Carolcml 於 14-03-01 發表
他們3個人(老公,工人及奶奶)湊細路,你就應由他們自由發揮,不竟,每人的要求不同。他們即使做得不好,他 ...
正面,中肯

認同各人要求唔同,從另一面睇,學習接納他人嘅處事方式,係解開死結嘅方法……

我也常抱怨老公這樣那樣(十一年了,所有婆媳姑嫂嘅冤屈,佢事業嘅挫折起伏,生育教養嘅矛盾,都經歷鬥爭過)離婚好似係唯一出路,後來聽下身邊case,睇下夫妻版又覺得係小巫見大巫……放下自己嗰套,常試抽離本身角色去觀察、體會下對方嘅立埸和感受~~~原來,好多野係自己太執著(當然佢仲有好多好多進步嘅空間喇)
其實要一下子改變係無可能,只能將互相嘅要求和祈望拉近先至會~~~'和諧''和諧'咁共處

首頁

尾頁

跳至