自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

Re: 你哋覺得用左手係天生定係壞習慣呢?

我自己都係左撇子,我從來都唔覺影響到人,除了食飯時.因為坐係我隔離0既人唔一定都係左撇子,如果佢係用右手的話咁我地對筷子就會"打交".我從小就畀家人係咁打,話我用左手渣筷子食飯無禮貌,一見到我用左手渣筷子就打落黎.又逼我用右手寫字.我寫到5年班都未用到右手寫自己個名.最後見我咁"惡劣"先逼住放棄由得我用左手.其實我用左手渣筷子係叻過用右手好多.所以如果係唔影響人地的情況下,我會用左手渣筷子,但係如果隔離的人係用右手咁我就會用返右手.
若要人不知,唔好太低B~~~

男爵府

Re: 你

用左手表示右腦較發達~
仲好啦~
用右腦記憶比起左腦記憶能力可高出百幾倍~
要加以栽培了~

男爵府

畀面勳章

咁我自問記性都唔差........有糖糖之前
有左糖糖之後就好似有老人痴呆咁,好快就唔記得晒d野,分分鐘你問我尋日食左咩餸我都有排諗

siuyi 寫道:
用左手表示右腦較發達~
仲好啦~
用右腦記憶比起左腦記憶能力可高出百幾倍~
要加以栽培了~
若要人不知,唔好太低B~~~

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我好怪,可以用左手揸筷子食飯夾餸,寫字就要用返右手,但係左手又寫到,不過就慢同核突 d,同埋有時做野會用左手方便 d 同快 d•
都唔知係咪細個時用左手,俾媽咪打到用右手•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

我覺得係天生的,我唔會要佢change用右手....
豬丙豬丙......

大宅

不論是左撇子或右撇子, 都是天生的,
無必要去改變, 順其自然擺,
其實除了手之外, 我們的眼睛亦是有分左右的,
只是一般人沒有留意傘,
你是用左眼看東西先, 或是用右眼看東西先的呢 ???

大宅

好媽媽勳章

侯爵府

I don't think use left hand is bad habbit.
:-D :-D :-D :-D

侯爵府

felix喵喵 寫道:
不論是左撇子或右撇子, 都是天生的,
無必要去改變, 順其自然擺,
其實除了手之外, 我們的眼睛亦是有分左右的,
只是一般人沒有留意傘,
你是用左眼看東西先, 或是用右眼看東西先的呢 ???

講得岩,真係天生既!!

別墅

天生,不過佢隻左手最終屈服响我隻右手之下。
van ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

首頁

尾頁

跳至