烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 我的製成品 [Part 15]

honney
monogram食慣美食,點同我d初哥試左好味就大聲叫丫 趁佢唔係度先咁講,monogram返黎唔好
今日搓300g粉,我要整方包同芝士餡包,係citysuper問d職員介紹,佢好碓醒,問我是否用黎焗包

子爵府

carnival 寫道:
honney
monogram食慣美食,點同我d初哥試左好味就大聲叫丫 趁佢唔係度先咁講,monogram返黎唔好

[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

子爵府

carnvial,
係係citysuper買左芝士?係咪高溶點芝士?
可能好多人問過佢都唔定呀∼
咁你買左邊隻?幾錢呀?我成日都去唔到買,因為出親街就會周圍去,無理由攞住d芝士麻∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

bybyma
你個月餅好靚呀, 你跟Honney的食譜成功左啦, 我個個昨晚就total lost :-( :-( :-( :-( :-( 我個個個皮唔知點解勁痴手

放假要在整多次試下邊度出錯 你今次有無發現咩秘訣可講比我聽?

大宅

bybyma 寫道:
seven,
唔使枝出黎, 就咁就倒到出黎架喇!
阿囡係好un皮, 打都唔驚!

哦,明白了
知唔知citysuper同sogo有無得買膠樽裝呀??
我聽日會去銅鑼灣,到時再睇睇

你個月餅好靚呀
我鍾意奶黃月

我想問枝糖漿除左用黎整月餅,仲可以有乜用途呀??

男爵府

A1B2C3 寫道:
Mayuki,

我會煲桑"記"生蛋茶, 伏神(有心)湯水 - 叫葯房同執我湯料.
湯水係副助, 不過會唔會呢排轉新工要適應新環境, 工作量多, 比較緊張, 所以睡得唔係禁好. 放鬆啲啦!

A1B2C3
thanks! 唔係我飲的, 係我老公, 他近呢幾年都係睡得不好, 成日晚上都會起身的, 好難一覺睡到天光~~我見他咁樣有幫唔到他咩, 所以咪想問下你地羅
之於我如果好累, 我洗完澡, 一上床就可以一覺睡到天光的,因巳好累

男爵府

bybyma 寫道:
mayuki,
飲多d清潤既湯水會好訓d架, 我媽咪話海肉竹粟子蜜棗烋瘦肉都好潤架, 我今晚會煲!

bybyma
ok, thanks! 另你會否將此湯要用咩料打上你個blog度? 等我放假整, 此外仲有咩湯係清潤 ?-( 同這些湯會否令有夜尿的人, 晚上去洗手間的次數更多?

大宅

hi ~~

子爵府

seven,
可以用黎整西多士,茶餐廳都係用佢架

大宅

mayuki,
d材料就係咁多架喇, 我試下今晚量下個份量寫係個blog度呀.
如果飲得多梗會去多幾次喇, 我通常係每人兩碗就算架喇, 不過老細果碗係大碗!

seven,
我唔覺sogo同citysuper有呀, citysuper好似連金獅都冇.
如果你近尖沙嘴果間永安有膠樽架.
多謝你呀, 我老細同媽咪都係鐘意奶黃, 我自己就豆蓉都幾岩!
你可以整honney個豆沙包, 唔落豆沙落糖漿食都好味架.

mayuki,
多謝你呀! 我覺得d麵粉都好重要架, 上次我用d麵粉就覺乾, 今次就完全唔會.

carnival,
整到話我聽係邊隻呀, 唔該晒! 我成日去到個芝士counter都鬼死咁多人都問唔到!

honney,
你成日都買到平野架喇!
我見你用kitty整得咁靚咪膽粗粗試下lu, 點知咁醜怪!
你用個新寵梗夠時間煮飯喇!

harrymama,
我果個奶黃饀唔會好似豆蓉果d咁實架, 我通常會用保鮮紙包住d奶黃搓到圓先包, 如果包咸蛋黃都係用保鮮紙會容易d架.
我有掃蛋漿架, 不過我唔想太黑呀, 回完油個色會再深d架.

大宅

Honney,

請問有無整芝士波食譜 ?

子爵府

A1B2C3 寫道:
Honney,

請問有無整芝士波食譜 ?

我用預伴粉整咋,個包裝有份量的∼

子爵府

bybyma,
我都係咁岩係九龍城見到就買咋∼!

大宅

HarryMaMa 寫道:
唔該晒你呀.......我睇下會唔會去開果邊啦.....

honney,
你講開西多士,我好耐都無食過lu...
俾你講一講而家好想食添....

bybyma,
我鍾意奶黃多d....蓮蓉,荳沙唔太好
其實我唔係太好食月餅架,不過見你地個個整月餅整得咁開心,搞到我又心郁郁想整下

係咪好似食熱香餅咁食呢

大宅

seven,
唔係呀, 即直係叮噹豆沙包呀!

子爵府

我要開始溫返d日文先,萬一唔知幾時去日本都唔會口啞啞呀,哈哈∼

男爵府

bybyma 寫道:
mayuki,
d材料就係咁多架喇, 我試下今晚量下個份量寫係個blog度呀.
如果飲得多梗會去多幾次喇, 我通常係每人兩碗就算架喇, 不過老細果碗係大碗!
mayuki,
多謝你呀! 我覺得d麵粉都好重要架, 上次我用d麵粉就覺乾, 今次就完全唔會.

bybyma
係呀, 你係咪都係用低粉的? 我都係, 但不知為何好痴手

男爵府

咁多位,

有冇人係奶黃月餅裡面放咸旦架? 我未食過, 所以唔好笑我.

大宅

bybyma,
明白了

honney,
咁你快d溫定d日文喇
講開日文,我想問知唔知邊度學日文好呀??

HarryMaMa,
有蛋黃同無蛋黃既奶黃月我都食過....
其實係睇自己鍾唔鍾意食個蛋黃

子爵府

harrymama,
有架,我上年試過啦,hehe

首頁

尾頁

跳至