夫婦情感

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

Re: 一家三口每月要幾多收入先可

我同老公夾埋搵3萬幾, 唔使供樓, 因佢係圍村人, 男丁有丁屋, 不果好遠, 車費1人都要成$65 一日. 要供$3千幾蚊車. 有一印印, 另外我亞媽幫手睇住,一個月比$3,000佢. 其他除電費$1,000一個月, 我無咩idea, 所以唔可以好似妳地咁逐項做breakdown. 淨係知扣埋5份保險(亞仔2份, 我2份, 老公1份) 個個月都無錢剩.

別墅

艾美 寫道:
[quote]
我相信可以慳錢, 但磨擦會多咗.
[/quote]

咁係咪即係話如果同屋企冇咩磨擦嘅話就一齊住都冇咩所謂,因為一向我老公佢話想儲到少少錢就搬,唔知係唔係有少少大男人始終覺得結咗婚仲跟62,99住唔係咁好呢.......但係我問佢點解佢又話想有自己嘅一個家喎..... :lol: :lol:

禁止訪問

男爵府

我一家三口加一工人加兩隻狗

供樓:$17,500
管理費:2,030
水電煤:1,000
電話、電腦、手提:670
差餉地租:3,000
阿仔學費:3,000
食用開支:2,500
我零用:500
老公零用:1,200
工人:3,740
保險加儲蓄:10,000
狗狗開支:500
阿仔娛樂:1,000

所以宜家想賣樓租屋住。

複式洋房

我阿媽冇野做,60歲,所以我要俾成五千蚊

管理貴: $600
水電煤1000
差餉 : $300
$3000 for 阿爸,阿媽,我 的食物,用品,家居保,電話費,剛剛夠,唉!

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

男爵府

係呀, 其中我有1份同亞b有1份都係淨儲蓄.2份夾埋約$3,500.另外個2份人壽都有d儲蓄, 幾多就唔記得law
ha8mo 寫道:
宜家sell出來既保險
十居其九係所謂有儲備成分架啦
你咪當哩D係有錢剩囉

5份保險(亞仔2份, 我2份, 老公1份) 個個月都無錢剩

禁止訪問

男爵府

當然啦!!踏出左呢步要返轉頭唔易架,留多個錢將來
一定有機會自立門戶既~唔知你E+同6299住要唔要
做家務,自己獨立時屋企有好多細微功夫都要做架,
放工放假要煮食煲湯洗碗洗衫涼衫收衫摺衫掃地抺地
洗屎塔洗浴缸包垃圾洗油漬洗水漬抺窗洗窗布鋪床抺
枱執雜物除虫洗抽油機抽氣扇洗吸塵機煲水留意醬油
有冇過期個底肥唔肥洗飯煲磨利刀洗雪櫃洗微波爐抺
玩具補牙籤綿花廁紙糖鹽粉小電器換電池...未計照顧
老公同自己,以上只計照顧一間「屋」...
我怕你到時同老公磨擦多左,少左心神同囡囡玩自己
又搞到烏烏where where...

海豚晴晴媽咪 寫道:
[quote]
野蠻仔 寫道:
海豚晴晴媽咪
個個月洗多五六千買個「床位」無啦啦一年洗多5皮
早出晚龜都唔知為乜,兩年10皮,呢度可以做首期
買個溫馨永遠居所了。

野蠻仔咁即係話你都贊成我哋唔係搬出去??? [/quote]

男爵府

勁呀.
[quote]
野蠻仔 寫道:

禁止訪問

大宅

煮食煲湯洗碗洗衫涼衫收衫摺衫掃地抺地
玩具補牙籤綿花廁紙糖鹽粉小電器換電池

勁呀..

大宅

好勁! 請得工人你應該要返工啦,一個月駛500蚊...我一個無買野,只係車錢同買下少少零食都用左2000蚊or up,已經好慳錢...

bbdou 寫道:

所以宜家想賣樓租屋住。
This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

大宅

做老豆係要付出代價架 [quote]
ha8mo 寫道:
不嬲由我老婆做晒
宜家佢有左
我大鑊了
:tongue: :tongue: :tongue:

男爵府

味械~蛋你仲咁得閒上QQ date北姑三味啦喎~

yinmandy 寫道:
做老豆係要付出代價架 [quote]
ha8mo 寫道:
不嬲由我老婆做晒
宜家佢有左
我大鑊了
:tongue: :tongue: :tongue:

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

野蠻仔,

我睇完你寫D 野個心涼左一半!
我家賓姐剛剛上左飛機放大假,
咁黎緊呢16 日都係由我做喇!
我家老爺同少爺都唔曉做架,
睇黎我應該可以減到一、兩磅。:mrgreen:

野蠻仔 寫道:

伯爵府

好媽媽勳章

yinmandy 寫道:
煮食煲湯洗碗洗衫涼衫收衫摺衫掃地抺地
玩具補牙籤綿花廁紙糖鹽粉小電器換電池

勁呀..

真係勁呀, 仲有野補充, 睇下屋企既各樣存貨足唔足夠, 亞b既奶粉尿片存貨又足唔足夠.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

海豚晴晴媽咪,

其實睇你個情況我都唔贊成搬出去,你同老爺奶奶關係又唔係差,返到去基本見面時間唔多,磨擦變得少左,所以都唔使諗搬o既問題•
一齊住對你黎講都有好處,你兩個加埋萬二蚊一個月,唔搬o既已經慳左屋租,將個筆錢儲起,到小朋友返學時有咩興趣班要上變左有筆基金係度,又唔使驚其中一個失業時會唔知點算•記住,有機會儲錢時一定要儲,到有突發事件時都唔會無個錢傍身•
好老實,我而家真係好驚老公失業架,到時都唔知點算,我衰在傷左條腰,已經唔可以再做野,我情願搵得一年錢就儲多一年錢先•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

禁止訪問

男爵府

我返工車錢5蚊一程,一日來回10蚊,一個月返大約22日工,車錢係$220,我帶飯的,所以唔駛用錢食飯,200零蚊買吓衫、買吓零食,都夠喎。

-------------------------------------------------------
好勁! 請得工人你應該要返工啦,一個月駛500蚊...我一個無買野,只係車錢同買下少少零食都用左2000蚊or up,已經好慳錢...

引文:
---------------------------------------------------------

bbdou 寫道:

男爵府

唔啦,就算租間差唔多大的,都會平幾仟架。

ha8mo 寫道:
你住慣大屋
我諗你會租間仲大架喎

[quote]
bbdou 寫道:
我一家三口加一工人加兩隻狗

供樓:$17,500
管理費:2,030
水電煤:1,000
電話、電腦、手提:670
差餉地租:3,000
阿仔學費:3,000