論盡家傭

跳至

首頁
23456...10

尾頁

侯爵府

公爵府

回覆:joeychan1982 的帖子

你個court係吾係勞工署court?

joeychan1982  之前審虐兒係東區法院,今次佢claims我人工係勞資審  發表於 12-9-4 11:15

禁止訪問

男爵府

樓主真係好慘呀!點解有d姐姐可以咁不知所謂o架!

男爵府

yanyanchuchu 發表於 12-9-2 04:30
仲笑我地香港人做成世都係為層SMALL​ HOUSE,佢做4-6年就返去起大屋,做生意,因為佢​菲律賓有地.......

賤人返去起大屋? 有錢冇命享囉! 一係typhoon, 一係大地震.... 死人冧屋, 天收佢!

大宅

樓主系一個好僱主,個工人真系得到著數仲唔知足

男爵府

畀面勳章

回覆 joeychan1982 的帖子

請問係咪經呢間:
The Glory Int'l Employment Agency
Joshua Chung

401, 4/F, Thomson Bldg ?

我前斷約工人(係老闆做左1X年工人介紹)帶我去呢間,話係最平手續費,但佢跟D野衰到無人有.
個斷約工人係我家做了2個月就話去加拿大份工批左.要辭職.

joeychan1982  就係呢間,大家要請人小心小心!!!!!!!!  發表於 12-9-4 11:16

公爵府

好媽媽勳章

樓主, 睇完你個case, 我又慶又心痛!

佢一去勞工署開file, 你都係要先去調解, 著手準備出糧紀錄資料, 佢resign的資料, 案件相關文件等.
煩係煩, 但我支持你, 已經失咗一次公道, 唔好再比佢得逞!

希望你一家同BB都安好.

P.S. 希望各位僱主, 好好利用monthly appraisalwork reminder (即係大家口中的warning letter). 一旦訴諸勞工署, 呢d係非常有力的performance record, 有咩爭拗, 唔會只得口述証供. 因為唔可以一時三刻堆砌出黎, 而且最好一式兩份, 雙方簽收.

P.P.S. 仲有, 常見有人話工人唔好, 係因為僱主對得佢衰; 呢種說法我真係不敢茍同. 僱主唔好, 佢可以辭工, 而唔係
報復在手無寸鐵無反抗力的小朋友/老人家身上.
(呢句純係睇完樓主的case, 有感而發....)

joeychan1982  講得非常好!!!!!各位一定要保障自己!!!!!!!  發表於 12-9-4 11:17

複式洋房

回覆:我真係好慘.....個姐姐玩完一次又一次,而家CLAIMS我兩萬幾蚊

珍珠宮

好媽媽勳章

唉~被炒/斷約工人真係萬萬不能請!

別墅

企硬唔駛驚,之前我個朋友同我家姐都係咁嘅事件,同佢玩至底。就算你依家輸咗佢虐兒單案,但你有報警佢一樣有虐兒紀綠!我朋友之前亦係咁,最終只係要補番機票同幾佰蚊!我家姐亦只係需要補機票同埋1個月錢啫。所以唔駛怕佢,如果佢再黎揾你你一定要報警話佢騷擾你。加油!支持你!

joeychan1982  thx!!!總之我一定stay firm,唔係佢以為香港僱主好好蝦~!!!!屈得就屈!!!!  發表於 12-9-4 11:19

別墅

仲有勞工法例只係需要比機票而無例明係頭等之類,你比張最cheap嘅機票佢都仲得呀!到時佢有咁既要求我相信個官都覺得佢貪得無厭!

大宅

樓主,你重甘維護住佢,一於post 上佢個名出來,有相最好,唔好再害我地香港人呀!

請放上我開的post: 黑名單工人在此尋.....

真係睇到火滖.登你唔抵

大宅

不要怕,工人係鍾意有咁大作咁大,想要多些錢!我是過來人也

只要在庭上慢慢講俾個官聽您的情況就可以!你只需要俾有關的機票錢(普通僱傭票即可)及未付的人工,假期錢就可以!

舊年我曾在此登了我的經歷,工人最後一個Beng都攞唔到:-

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=3946732  

一定要堅持,咪俾佢得逞啊!!!!

洋房

yanyanchuchu 發表於 12-9-2 04:30
仲笑我地香港人做成世都係為層SMALL​ HOUSE,佢做4-6年就返去起大屋,做生意,因為佢​菲律賓有地.......

poor guide 地產商

男爵府

回覆:我真係好慘.....個姐姐玩完一次又一次,而家CLAIMS我兩萬幾蚊

睇完妳個post,我也覺得好難受,作為媽媽的我,也好痛心妳BB受嘅傷害?
咩政府?咩世界?希望樓主BB身體健康!

男爵府

樓主要加油呀, 唔好比賓賓嚇倒

其實我地請外傭, 真係擔驚受怕, 又要買佢地怕, 以免小朋友是受害者, 又包生養死葬, 自己打工都冇咁好福利

禁止訪問

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

我真係好慘.....個姐姐玩完一次又一次,而家CLAIMS我兩萬幾蚊

wanzz: 咩嘢警察無X用? 唔該你呢一世、你屋企人、你朋友有事都唔好揾警察呀!
1)單嘢上得court,就係夠prove of evidence 才夠charge上court! 唔係一早放人啦!
2)如唔夠表面evidence,點落charge呀?警察部要賠堂費㗎,唔係玩呀!
3) 司法程序上,唔係警察判罪,判罪嘅係法官!係法律幫呢啲工人!

首頁
23456...10

尾頁

跳至