家庭理財

跳至

首頁
23456...7

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hkcarl 發表於 12-2-7 14:44
我好老實講, 短期內取回唔多, 呢個係事實!

不過, 我想問, 點解我要短期攞?? 我只會係18年, 同埋期滿先攞。

我唔係把所有錢放係呢個計劃度, 我有其它儲蓄, 如果我要用錢, 我會係果度拎。

根本就無咩陰謀論!

如果諗住一舊過作儲蓄或投資, 不論係子女教育, 退休,咩野目標都好, 放埋一齊, 根本就係錯。

你張單係 30 年 ??

這篇文章, 又可以做教材.....................

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

引用:無論咩PLAN,+要人將幾十年嘅儲蓄縛喺同一間

原帖由 sunha 於 12-02-07 發表
無論咩PLAN, 要人將幾十年嘅儲蓄縛喺同一間公司度, 係咪好笨? 冇第二度放錢?

投資同人壽保險應該分開.
你當然可以自已炒啦, 我都覺得要做不同的投資, 唔好放死係一個地方。

我自已㨂嘅計劃, 雖然係會hold住啲錢, 但呢個唔係問題, 因為佢唔係全部hold住, 我有計算過女兒讀書時可以拎到幾多, 反正, 女兒讀書錢我係點都唔會郁, 咪由佢放係度囉。

做人係要有長遠計劃, 唔係下下講短線。

大宅

引用:Quote:siufanfan+發表於+12-2-7+11:17+我朋

原帖由 大力大力 於 12-02-07 發表
就算自已收返佣, 都唔好買, 產品根本係呃人 !

有甘多行唔做, 做保險, 問題係產品有毒, 叫你朋友親戚買, ...
呃係代理的問題。

有客人有錢賺係你唔知啫。

大宅

引用:+本帖最後由+大力大力+於+12-2-7+14:52+編

30年有咩問題, MPF咪又係30年!!

最重要係, 佢唔係鎖住我30年錢囉!!

做人比啲長遠目標啦, 唔該

大宅

引用:+本帖最後由+大力大力+於+12-2-7+14:52+編

做人比啲長遠目標啦, 唔該

大宅

回覆 hkcarl 的帖子

我3年前都有買基金,供期15年但只供左3年,所以本金只有usd23k,幸運地return有成40%,因為攪結婚,所以斷供,以為可以打和離場,end up都要蝕usd1.6k, 即係只有usd21.4k落袋. 我好開心一早cut左,因為就算個return有40%,我供左15年,扣埋d手續費,都要蝕,莫講話供30年嗰d

大宅

引用:回覆+hkcarl+的帖子 我3年前都有買基金,供

原帖由 jessieyyt 於 12-02-07 發表

我3年前都有買基金,供期15年但只供左3年,所以本金只有usd23k,幸運地return有成40%,因 ...
你個情況就係用錯計劃啦。

因為你呢筆錢係要黎3年後結婚, 所以你做15年計劃, 提早取保收費會多, 如果你當初買單時, 係預左短期結婚,咁就買5年期啦!

我買30年期, 係因為我計過MPF唔夠, 所以我除左每月供款女兒教育基金外, 18年後我都會供落去, 直到退休

所以30年期對我無影響, 另外, 個計劃唔係鎖住我30年錢, 無咩問題

大宅

sorry,可能我誤導左,我唔係唔夠錢結婚,只係因為結婚成為我其中一個原因去cut份單,因為我朋友買左基金,因要cash週轉,所以cut單,佢份單要供30年,end up只係攞番唔到hkd5千蚊,佢份單詳情我唔知啦,但係呢件事令我打去AIA問,如果我cut單攞番幾多,開頭我仲以為佢return有40%,咁扣埋手續費都仲有得賺啦,點知佢地policy係未供完係唔會俾個profit你嘅. 你份單30年,如果供足而你個return有起碼50%以上,都只係打個平手. 信不信由你 :;pppp: 祝你好運!!

大宅

引用:回覆+hkcarl+的帖子 sorry,可能我誤導左,

原帖由 jessieyyt 於 12-02-07 發表

sorry,可能我誤導左,我唔係唔夠錢結婚,只係因為結婚成為我其中一個原因去cut份單,因為 ...
未供完就無profit??? 咁搵笨,我個隻唔係囉。

禁止訪問

水晶宮

熱血金章

請問大家有無聽過 "會瘋" 有一個PLAN 叫 "十年躍富"

二萬五千美金入場, 擺係度十年, 十年後會 GTD 120% 回報!!

男爵府

hkcarl 發表於 12-2-7 00:43
有幾多人中左六合彩會周圍同人唱?????

如果你要見到有錢賺的話, 你會點先?
- 買基金要賺錢真係好似中六合彩咁囉. (不過未知扣埋所有雜費會有幾多)!
- 你都幾有趣喎. 梗係有基金有錢賺啦 (帳面), 如果唔係台戲點唱落去呀! 不過到你真係 cash 個陣唔知收得幾多呢. 好似樓主都有寫問埋 agent 話cut 單有USD900 攞返, 到頭來只得 USD9 打去問 agent 都唔知 operation 點收使費. 根本就任佢講收幾多. 所以唔好以為你帳面有錢賺就一定收到個條數!

男爵府

引用:+本帖最後由+大力大力+於+12-2-7+14:36+編

所有魔鬼都係細節到(唔羅放大鏡都睇唔到個隻)

男爵府

jessieyyt 發表於 12-2-7 15:18

sorry,可能我誤導左,我唔係唔夠錢結婚,只係因為結婚成為我其中一個原因去cut份單,因為 ...
佢地只不過係著西裝的強盜.

大宅

我個人無買 投資相連保單, 不過其實我又唔明, 點解甘多人未到期就要cut 單,

係個agent 無講清楚會有提早費?

一話D 客唔記得?

佢有個表寫得好明ga wor

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

concentration 發表於 12-2-7 17:41
我個人無買 投資相連保單, 不過其實我又唔明, 點解甘多人未到期就要cut 單,

係個agent 無講清楚會有提早費 ...

如果 Agent 同客講明, 供死 20 - 30 年, 仲要回報低, 我相信傻瓜先會買 !!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆:好嬲呀!

根本concept 錯哂!!

買樓可以分期二、三十年,點解儲蓄,投資唔可以三十年?根本講唔通。

按揭一樣有短期內提早付清有罰息期啦。三十年供款根本唔係問題,只要清楚點解做呢個年期就可以。

只要我唔係中途時間完全退保,就不會有退保費用!收費就只係我同我剛剛一年差不多,根本就唔係問題。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hkcarl 發表於 12-2-7 18:54
根本concept 錯哂!!

買樓可以分期二、三十年,點解儲蓄,投資唔可以三十年?根本講唔通。

按揭一樣有短期內提早付清有罰息期啦。三十年供款根本唔係問題,只要清楚點解做呢個年期就可以。

只要我唔係中途時間完全退保,就不會有退保費用!收費就只係我同我剛剛一年差不多,根本就唔係問題

本末倒置,供樓罰息期 1 - 3 年,自住樓怎會1 , 2 年搬,炒家比 1% 按息當成本,又有 Margin 成數,壓根兒是兩碼子事.........

買基金真係好傷

男爵府

凱旋門 發表於 12-2-7 17:25
所有魔鬼都係細節到(唔羅放大鏡都睇唔到個隻)
不過有心裝無心, 好難避. 唯一方法唔比班吸血鬼吸血方法, 就好似好多年前無線劇, 大時代最後羅樂林話齋. "及早離去"

男爵府

hkcarl 發表於 12-2-7 15:01

MPF 個D係政府焗我地賭. 你問下有幾多人想買MPF 吖.

首頁
23456...7

尾頁

跳至