烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 我的製成品 [Part 4]

Honney, Monogram & kae,
我終於係Wretch開

男爵府

judy

我諗佢地買到tefal係有得分commission,唔係點會咁落力sale,講到我地部機好唔dim,好在無理姐。

男爵府

bybyma
唔介意,我又放番你條link落去呀。但未見你個blog0既??

個菠蘿係一早放落去先焗架,但應該係要係muffins先可以一早放上面,如果唔係當個cake發漲時個生果會沈左落去架。
你睇下d色就知佢好用啦,同埋d時間度數都好準,我跟足食譜時間做無多無少出黎就係咁啦。

honney, monogram
我唔記得話你知我都放左你條link向我個blog度呀。

男爵府

Honney 寫道:
sinwai,

用普通饅頭黎整包皮都得架,你試過未?

一係你試下呢個∼

低粉 150g, 快速酵母 2g, 糖 20g, BP 1g, 鮮奶 80-90ml

steps:
1. 將材料搓揉成光滑柔軟粉糰,搓成長條
2. 粉糰分成9件並包入適量餡,靜置30-45分鐘
3. 用噴壺噴一下奶黃包面, 放在有孔盆子上! 落鍋以中火蒸8-11分鐘便可

Honney
THANKS,我今晚會試下呢個食譜.
另外我想問,
水OR 鮮奶~ 如果加到4-50mlI時已經好糊既時間,
係停上加水 OR
継續加水到80-90ml 搓到乾身D先停手呢?

BP係唔係發粉呀?

thanks!!!!

子爵府

bybyma,

梗係唔介意啦∼

kae,
多謝你加我地入你個blog呀
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

子爵府

sinwai,

中包可以慢慢加水,唔駛加到糊身架,因為搓到光滑就ok架啦,太多水反而唔好∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

複式洋房

好善慕你地有個咁正既焗爐呀. 如果早d上來就好啦. :-( .
我個爐d火力又係唔平均呀, 焗到一邊黑.一邊白.要睇火嫁. :-( 有冇辦法改善呢

大宅

kae,
我未整好呀! 又唔係好識, 而家

男爵府

Hello, ALL
我放工啦! 下星期再傾啦!

HAVE A NICE WEEKEND!

子爵府

RubyMo 寫道:
好善慕你地有個咁正既焗爐呀. 如果早d上來就好啦. :-( .
我個爐d火力又係唔平均呀, 焗到一邊黑.一邊白.要睇火嫁. :-( 有冇辦法改善呢

有,焗到一半調轉盤野啦.....

複式洋房

Mayuki

子爵府

bybyma,

咁你快d整啦∼

男爵府

Honney
咁即係~就算水份只用了一半,只要唔係糊夠la?
係咪唔駛點搓,仲之都麵糰光滑就得架la?
thank you very much!
Honney
BP係唔係發粉呀?

複式洋房

Honney 寫道:
[quote]
RubyMo 寫道:

有,焗到一半調轉盤野啦.....[/quote]

指定動作黎嫁啦! :cry:

男爵府

all 靚 mami
我都收工啦!

男爵府

ruby

係一定要轉架,轉會好d,唔轉就實死,不過好煩law,有次我唔識焗緊個蛋糕中途又要拎出黎轉轉佢,點知bop一聲成個凹左。

複式洋房

Honney,
我想要餐包食譜呀, 在你的美食廣場找唔到呀, 90g高粉個個呢.唔該晒

男爵府

[quote]
bybyma 寫道:
kae,
我未整好呀! 又唔係好識, 而家

複式洋房

我就試緊做"林始"醇母呀! 今晚第三次加粉. 應該ok嫁, 昨晚都有好多洞洞.
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至