跳至

首頁
23456...13

尾頁

洋房

回覆 charlotte2008 的帖子

好敏感嘅問題喎!已選了某某一條龍直資,原因..............唔想多講啦,Sorry!

別墅

回覆 minggoo 的帖子

Sorry 哂 , 唔方便說唔緊要 , 我已好感激你之前提供的資料和意見 , 謝謝 !!

大宅

minggoo,聽講每年SPCS的校長都會在9月到3間kg (spn,spcn,spk)選小朋友入讀小一,而且選人的比例大致相約(即是3間kg 的機會一樣),請問是否真的嗎? 請問佢是否年年都有到 tai po 選小朋友呀? 你知唔知今年(2010-2011)tai po 選咗幾多個小朋友去SPCS呀?

唔好意思,咁多問題,thx!

洋房

回覆 lovelinda 的帖子

無錯呀,SPCS校長都會在9月頭至中會舉行兩岸三地面試,結果9月中至尾就會出。可以放心,SPCS校長每年都來大埔,亦每年都有大埔學生入到SPCS。

10-11年首輪有幾多TPSPCDN學生入到SPCS的確喺已經知道,不過似乎喺學校嘅內政,唔喺好方便講出嚟。而且SPCS容許準小一生參加自行收生和大抽獎,有一d天主教徒嘅學生拿了SPCS學位,再自行入咗其他學校(如Maryknoll)或大抽獎抽到其他學校(如Holy Angels Canossian)就會放返個SPCS位出嚟,最終有幾多TPSPCDN學生入讀SPCS依然未知喎!

不過唔好以為SPCS校長會好似TPSPCDN校長咁用甘多時間去接見學生,通常衹肯每一間KG拿一個上午給面試,每個小朋友能face to face見到SPCS校長真喺得兩三分鍾。

大宅

多謝你的回覆,其實我只是想大約知道每年入到SPCS的比率高唔高,一班30人有幾多%有幸能給SPCS校長選中?(包括之後放返個位出嚟嗰啲)

如果唔方便, 可以pm我嗎?

thx!

洋房

本來唔想回這篇,不過都打少少野............

別怪我直言,我喺"教育王國 天主教聖保祿幼兒園"都提醒過,TPSPCDN確喺區內不錯嘅KG,但唔好以入SPCS為入TPSPCDN嘅唯一目的;不過唔順耳嘅,都無人會聽架啦!

SPCS喺校名,亦都喺好學校,無容否定;但唔喺好學校就等如合適嘅學校。其實對SPCS同對各下都無惡意,每個小朋友需要都有唔同,千萬唔好一早就定死條路。即使比左個百份比你,對你考大埔SPN會有幫助嗎?!

大宅

多謝你的回覆,我有睇你喺"教育王國 天主教聖保祿幼兒園"的回覆,亦知道TPSPCDN和SPCS都喺好學校,我更加知道好的學校唔係就等如合適我小朋友嘅學校(相反如果你有睇我的post,你會知道我對於選學校給我的小朋友有我自己的一套,SPCS是否名校對我一些關係都無)......

所以我可以大聲告訴你,我不是"以入SPCS為入TPSPCDN嘅唯一目的"囖
我這樣問只是想做一些research,如果令你誤會的話真是抱歉,你唔駛回應我這個咁~~無聊的問題啦, thank you very much!.......

洋房

PM咗你,你會明白我點解我苦口婆心

別墅

好媽媽勳章

可否PM給我知.十分感激!

大宅

minggoo 發表於 11-4-4 18:52

PM咗你,你會明白我點解我苦口婆心

如你可POST資料出來, 應該對想入SPCN或其他幼兒園既家長有更多打算.

民房

可否PM給我知.十分感激!

民房

我地都係上個月月尾 interview 左, 不過知道入既機會好微。因為實在太多人 in 啦

男爵府

可pm我嗎? 我小朋支都in 生k1, 等result, 不過我都知會好微, 睇人哋d小朋友好smart

大宅

有無家長都係4月17日下午4時IN 架?

複式洋房

可以pm給我嗎?謝謝你﹗

大宅

收到入學通知先算啦~ 放鬆d!

洋房

各位,我原意希望讓申請人多點了解TPSPCDN,始終願意出聲既家長唔多!

之前講左"最終有幾多TPSPCDN學生入讀SPCS依然未知",點解仲要猛問?!?!我亦講左個人唔贊成"以入SPCS為入TPSPCDN嘅唯一目的",甘我又點會提供個百份比出來呢,點解文都唔肯看一看!

其實祇係同lovelilnda用PM討論問題,唔好猛甘叫我PM你地。我都走了就更少人幫你地, 唔好再叫我PM了, Thanks !

Nov  哈哈! 明白明白 ^^  發表於 11-4-7 12:53

大宅

minggoo你說得對呀, 我兩個囡囡2月底 in 咗, 要等到4月底至有消息, 真係頸都長埋。其實, 都未收到錄取通知, 其他0既事我都唔理住了, 返正st. paul小學响對面海, 我哋住大埔真係好大件事的。想咁多做乜, 收咗先算啦, 對吧。

Nov  希望我地囡囡有機會做同學仔 ^^  發表於 11-4-7 13:10

大宅

好多人係咁架喇,一見到pm就唔理三七廿一叫人pm, even 小朋友係仔都要人pm

伯爵府

我個仔係0906中B, 已in N1, 當日表現尚可, 對答OK, 只是開始時有些少怕羞, 現正等候收生結果, 希望有幸被取錄啦!
Praise the Lord!  

首頁
23456...13

尾頁

跳至