自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

依家大把依d家長唔教細佬!!!晚飯後我同d仔去平台玩完返屋,行到間餐廳門口附近,有個家長(阿婆)抱住個已經除左半條褲既男仔(4歲左右)行埋去渠口vv,佢地身後跟住既應該係個細佬既父母掛~(睇外表就唔似大6人,個老豆仲西裝骨骨咁架)到我地行過時,我大仔望到就話急尿,要好似佢咁柯尿...我就話佢,梗係唔得喇...我個仔就再問,咁點解果個小朋友可以咁做??我咪大大聲話"人地點做我理唔到,但我一定唔會比你周街柯尿,如果你真係咁急,前面(十幾步左右)就有公廁,你一係入去柯,一係就忍到返屋企先!!!再唔係就賴囉~總之就唔可以好似動物咁周街大小2便!!!! 都唔明d人點解行多2步都咁懶!!!前面都有公廁喇,係都要周街柯,最q憎架喇....攪到周圍都有d尿味!!!!

大b駿逸細b駿晞

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

伯爵府

原帖由 kids411 於 10-10-5 04:18 發表
如果附近冇 TOLITE 又點做好 ?
我地都試過 . . .
咁就唔同講法呀,而且佢個小朋友都唔係細架喇,又唔係2,3歲岩岩學緊介片果d,前面無幾遠有公廁都唔去先黑人憎呀麻,我d仔介緊片時,就算我地去商場行都會帶定樽仔預防萬一(廁所排長龍)

大b駿逸細b駿晞

禁止訪問

醒目開學勳章

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

極品父母真係越黎越多...

我ALWAYS教兩個仔要以禮待人, 即使他人惡言相向, 我地都要懂得做好本份, 如果他人一般見識, 就當作教養不夠, 但我絕不能容忍出手傷人...

補充:我兩個仔通常都係自己人打自己人, 發自己脾氣...

子爵府

原帖由 叉燒媽 於 10-10-4 15:19 發表
我都試過, 帶阿仔去公園玩,
阿仔泊好自己個3輪車仔,
然後去"sir "滑梯啦,
點知有個小朋友坐左落去,
阿仔玩完sir滑梯後去想拎返架車,
個太太竟然話" 你俾細佬玩下啦, 唔好咁孤寒啦, 佢玩完會俾返你"
我即時反應都係好 ...

我都試過,個陣個仔2歲幾,放低左架單車去玩,有個細過佢走黎攪佢架車,我個仔用手撥開佢隻手,佢呀MA不但冇叫佢個仔唔好攪,反而同我個仔講,佢掂下架炸,你唔好打佢

子爵府

我同你一樣會咁做!
原帖由 pianocalvin 於 10-10-4 13:44 發表
我會睇一陣....睇吓佢想點...如果只係玩一陣就冇所謂...但都會同個小朋友講...想玩嘅話可以開口問人...唔可以搶...其實有d父母係幾縱自己個小朋友....小霸王就係咁0黎..

...
]

男爵府

我有一次去買夾夾壽司..果陣時好多人好逼....有件8-10歲ge肥小朋友就差d批掙撞到我心口...咁我咪話唔該借借啦..結果佢無借俾我不突止...仲bel開我...然後又超住我念念有詞...咁我咪話佢囉..你想講乜呀??要講就大聲d....跟住佢就話...x你咪x你囉..臭x...咪x掗x住晒.......當其時佢阿媽家姐都o係佢隔籬...目無表情無反應...

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

我試過去公園玩, 同呀女影緊相, 有個細路迫我同佢影... 跟住個呀媽加把口, 叫我同佢影... 好啦, 數碼相機, 是但影張再delete...
之後我o地轉去第二度影, 佢又跟住黎, 仲係要搭住我女膊頭, 我女唔鍾意梗係避, 個呀媽又係講一句:"人o地唔鍾意呀, 走啦, o係度獻世咩..."

依個世界真係多特別人...

原帖由 winnie_sh 於 10-10-5 01:23 發表
原來大家都遇過極品PK家長

我舊年都遇過,係公園同呀女影相,呀女玩好大直徑果種吹波波,我地特登選擇無人地帶驚D波吹向其他人度,大家都知通常玩一陣就有小朋友跑來追波波,我通常順便影下D小朋友天真樣子...
咁有 ...
我想要9999呀...

珍珠宮

我發覺係香港土生土長的家長是否需要再教育以應付類似場面.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我會同個媽媽講,你唔叫你小朋友比返個玩具我,我立即報警!!

有甘既呀媽就有甘既囝!!好擔心下一代

水晶宮

水晶宮

原帖由 藍藍 於 10-10-5 03:48 發表
依家大把依d家長唔教細佬!!!晚飯後我同d仔去平台玩完返屋,行到間餐廳門口附近,有個家長(阿婆)抱住個已經除左半條褲既男仔(4歲左右)行埋去渠口vv,佢地身後跟住既應該係個細佬既父母掛~(睇外表就唔似大6人,個老豆仲西 ...
咪由得佢law,如當時比差人見到係家長幫個細路除褲vv,係要罰$ka

伯爵府

原帖由 conniechan125 於 10-10-5 20:32 發表
咪由得佢law,如當時比差人見到係家長幫個細路除褲vv,係要罰$ka
有差人就好囉~我地依條邨好耐都無差佬黎行一次既,攪到依道越黎越多人開檔(賭檔)
大b駿逸細b駿晞

禁止訪問

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至