跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 write2van 於 10-3-5 06:33 發表
唔知大家一次可以pump幾多奶﹖同埋用幾多時間pump呢﹖

我會因應食量而定, 通常一次 pump 一餐 (五安), 一般都係餐前或餐後就 pump, 係有時臨瞓前谷就 pump 多次, 呢枝就會留比大女飲囉. 如果我奶量穩定, 就一般 10 min 搞掂, 如果嗰期奶量少啲, 可能要20-30 min 先得.

複式洋房

唔知點解我pump完時覺得好似pump唔清﹐因為個breast仲未feel empty。但係d奶又出得好慢﹐滴下滴下咁。有咩方法可以pump empty個breast呢﹖

原帖由 chanwendy 於 10-3-5 11:02 發表

我會因應食量而定, 通常一次 pump 一餐 (五安), 一般都係餐前或餐後就 pump, 係有時臨瞓前谷就 pump 多次, 呢枝就會留比大女飲囉. 如果我奶量穩定, 就一般 10 min 搞掂, 如果嗰期奶量少啲, 可能要20-30 min 先得. ...

伯爵府

原帖由 Sugarbabegirl 於 10-3-5 01:24 發表
要拎7安人奶去做milk spa, 好肉赤呀~~~~~~

話說今日o係公司泵咗支7oz奶, 頭先返到屋企見到樽底有d沉積物, 紅色一點點好似d "luck"咗既油漆咁, 好細點, 我都唔知係血定係咩, 無理由博架...... 所以要用黎沖涼.... 嗚 ...

起碼你都無浪費, 我餵我大女時dum佐過千安人奶... 而加就好, 有多果d益晒比大女!

伯爵府

原帖由 write2van 於 10-3-5 06:23 發表
以前未有BB時我同自己講過話盡量唔用奶咀。所以我BB細個時我都無比佢用。到大左d想比佢用佢又唔要。依家如果唔係訓覺比奶咀都會啜下同咬下﹐但係一到訓覺比奶咀就吐返出黎。我依家都想試下pump多d奶用奶樽比BB習慣下。 ...

我仲...

大女, 全埋身!
細佬, 全埋身!

都係自己懶!

伯爵府

原帖由 write2van 於 10-3-5 06:33 發表
唔知大家一次可以pump幾多奶﹖同埋用幾多時間pump呢﹖

我要邊泵邊餵先夠快, 有let down就幾分鐘搞掂! 如果谷谷地, 一邊有6安!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我都係最近成日都泵唔清, 你話按近乳頭方向? 意思係? 咁個泵都cover咗成個乳頭, 及附近位置,? 咁係點按呢? 我有時, 都會無端端自己會高噴射狀態,咁就泵得清lor, 但, 我完全控制唔到呀!

我個細女以家仲好鬼輕磅tim, 只有12-13磅左右, 我成日諗點樣可以泵多d後奶, 等佢食多d脂肪俾佢飲多d, 肥d mar~ 唉!

複式洋房

我想問下大家如果出街成日你地係咪會係街搵地方pump呀﹖係邊度pump?係咪去廁所﹖我有潔癖﹐所以覺得係廁 pump唔知點咁。

你地會唔會係街breast feed BB? 覺得尷尬嗎﹖我一開始好抗拒﹐但係去完一次旅行就唔理得咁多。因為個時要breast feed既時候又無地方﹐我只好用條巾遮住。之後覺得呢個方法都ok﹐就覺得breast feed真係太方便又唔洗帶好多野出街。

我有時會諗﹐算la人肉奶咀就人肉奶咀loh﹐呢d都係一種福氣黎既。同埋都唔會forever係咁樣。 BB大得好快﹐好快就會唔要我呢個人肉奶咀ga la。到時可能我又會好miss佢。

原帖由 gracelam123 於 10-3-6 00:36 發表
吾好怪自己啦!埋身真係好方便既!
不過bb吾多吾少都會當左 奶奶豬做奶咀, 所以有時眼 訓時都想啜2野!我個個有時都會想啜下, 我都會比佢既!不過我泵多 過埋身, 佢就吾會時時想要羅! 通常都係極度眼 訓啋先會比佢.

如 ...

複式洋房

係呀﹐我有let down都會好快﹐但我又唔係時時都有let down都唔知點解。見到d奶出好快既時候真係好鬼開心ga。

我未試過一路泵一路餵﹐我好笨手笨腳﹐顧得阿B又顧唔到另外個邊。

原帖由 jjtseung 於 10-3-5 21:44 發表

我要邊泵邊餵先夠快, 有let down就幾分鐘搞掂! 如果谷谷地, 一邊有6安!

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

原帖由 write2van 於 10-3-6 17:12 發表
我想問下大家如果出街成日你地係咪會係街搵地方pump呀﹖係邊度pump?係咪去廁所﹖我有潔癖﹐所以覺得係廁 pump唔知點咁。

你地會唔會係街breast feed BB? 覺得尷尬嗎﹖我一開始好抗拒﹐但係去完一次旅行就唔理得咁多。因為個時 ...

去到邊, 遮一遮就餵... 最多入嘴的時候, 老公幫手遮下...

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 10-3-6 00:21 發表
嘩!我個仔係小學生, 我好早生左大仔, 所以d人都吾信我有2個仔.:lol
係味有條飲通, 2仔耳仔個款杯? combi杯好無用?

機大先可以將 飲通 放洛個奶樽內 比bb自己 羅住奶樽自己 飲 奶?

...

證明你好後生...
我呢挺, d人會覺得, 點解我ge B咁細~~

combi杯最好用就係吸管杯, 其他可以han返唔使買!

有關奶樽的野, 我真係無經驗!

複式洋房

明明地啦! 我都成日會c字形, 搵手扥住整個胸, 之後推d奶出來!
不過, 個泵會cover咗成個乳雲既週圍lor~ 所以按唔到!!!

你話頭兩安士係前奶! 唉! 我都唔知係咪天生前奶多...kaka 我兩邊胸泵埋五安都係水稀稀咁~ 個胸仲實~ 又泵唔出...都唔知最近做咩鬼~ 完全無噴奶反射!

我個細女, 啱啱七個月lar~ 最兩日磅都係得6kgs都無! 唉~
我想問呢! 以家佢都七個月, 好唔好食兩餐粥仔, 咁會唔會吸收得好d呢? 不過, 我又唔想咁快多餐住, 因為佢痾臭都仲未好順利, 即係d臭係蕉狀, 但對佢來講都好難痾咁, 成日唔願痾, 攪到兩日都痾唔到一次~ 痾親都喊!
俾d意見! ~ 點攪~!

原帖由 gracelam123 於 10-3-6 21:25 發表
你可向乳頭方向推出d奶, 咁d奶會出得快d同 順d.你可用
揸奶 既手細,c字形, 搵手扥住整個胸, 咁你既 手指就會在乳雲既週圍, 你就可以向乳頭方向先按, 後推d奶出來.

唉! 好難形容 你明吾明?

噴奶, 係噴奶反射,d ...

複式洋房

我都係出街, 搵塊布遮住就餵ga lar~ 輕鬆好多~ keke~ 不過, 係我老公唔多接受就真! 所以, 我哋去得遠, 要食最少兩餐既時候, 就一定會揸車, 因為老公要我喺車度餵lor~ (流動育嬰室~ kaka)

複式洋房

你可以係架車度餵就最好啦﹐又唔怕無地方或d人睇到。出街仲可以拎多d野都唔怕。

原帖由 szesiu14 於 10-3-8 15:02 發表
我都係出街, 搵塊布遮住就餵ga lar~ 輕鬆好多~ keke~ 不過, 係我老公唔多接受就真! 所以, 我哋去得遠, 要食最少兩餐既時候, 就一定會揸車, 因為老公要我喺車度餵lor~ (流動育嬰室~ kaka) ...

伯爵府

原帖由 szesiu14 於 10-3-8 15:00 發表
你話頭兩安士係前奶! 唉! 我都唔知係咪天生前奶多...kaka 我兩邊胸泵埋五安都係水稀稀咁~ 個胸仲實~ 又泵唔出...都唔知最近做咩鬼~ 完全無噴奶反射!

我個細女, 啱啱七個月lar~ 最兩日磅都係得6kgs都無! 唉~
我想問呢! 以家佢都七個月, 好唔好食兩餐粥仔, 咁會唔會吸收得好d呢? 不過, 我又唔想咁快多餐住, 因為佢痾臭都仲未好順利, 即係d臭係蕉狀, 但對佢來講都好難痾咁, 成日唔願痾, 攪到兩日都痾唔到一次~ 痾親都喊!
俾d意見! ~ 點攪~!

1. 兩邊+埋5安, 應該係好稀好水, 大部份係前奶! 我都無let down, 所以要邊泵邊餵! 有時未夠鐘餵, 我就叫亞仔來食幾啖, 食到有let down, 就麻煩佢自己係側邊玩, 我泵奶! 每邊around 6安!

2. 咁真係幾輕wor... 醫生點講!

佢咁細粒, 食兩餐粥, 你驚唔驚消化唔到??
or, 可以試下一餐粥, 一餐人奶糊!

3. 除病理性便秘... 大部份BB便便唔好, 都係因為水份唔夠! 你每日餵幾多水?

首頁

尾頁

跳至