烹飪搵食

跳至

首頁
23456...8

尾頁

別墅

AhChuMaMa

我都有用來煲老火湯多, 我用"豆掣" 煲湯, 排完氣再打開,煲多20分鐘, 都幾好, 如果唔再煲多20分鐘, 就覺得浠些, 你點用來煲湯呢 ?

我新年前已話整蘿蔔糕, 到現在都未開始, 看完你用這個煲整得咁方便 (多謝分享), 等我都試下先。但我無個架, 得唔得呢 ?

原帖由 AhChuMaMa 於 10-3-4 00:30 發表
我主要用來煲老火湯多. 什少用佢黎煮飯, 因嫌排氣耐, 用飯煲仲快.

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我煲老火湯有個怪慣習,就係鍾意飲隔夜湯,覺得好味啲.所以我會在早上用佢個'煲湯掣'煲一次,然後關電源,夜晚回家再煲一次,啲湯就好容ga la.

我都見有唔少bk sis話煲完一次後,會打開蓋去煲一陣,但我無咁做,因嫌打開蓋去煲,櫥房會有太多蒸氣.

'豆掣'好似多十五分鐘,我諗啲湯會濃啲,都係個好方法.

蒸糕唔一定要用架的,妳可用快餐店啲木筷子墊底,因主要用來隔開啲震動力,唔想個煲底花.

原帖由 kimimi 於 10-3-4 14:26 發表
AhChuMaMa

我都有用來煲老火湯多, 我用"豆掣" 煲湯, 排完氣再打開,煲多20分鐘, 都幾好, 如果唔再煲多20分鐘, 就覺得浠些, 你點用來煲湯呢 ?

我新年前已話整蘿蔔糕, 到現在都未開始, 看完你用這個煲整得咁方便 (多 ...

別墅

sales 話'豆掣' 係最大火, 會"林些", cake掣係最細火, 唔知係唔係。

如果照你方法煲, 水份一様, 咁都會濃些嗎 ?

你通常會用幾多水煲湯呢 ?
其實, 個煲就好似敦湯咁。

原帖由 AhChuMaMa 於 10-3-5 11:21 發表
我煲老火湯有個怪慣習,就係鍾意飲隔夜湯,覺得好味啲.所以我會在早上用佢個'煲湯掣'煲一次,然後關電源,夜晚回家再煲一次,啲湯就好容ga la.

我都見有唔少bk sis話煲完一次後,會打開蓋去煲一陣,但我無咁做,因嫌打開蓋去煲,櫥房 ...

男爵府

哦, 原來'豆掣'係最大火,我e+才知

如果用我方法+'豆掣',唔止煲啲湯係濃湯黎ga, 我諗連湯渣都溶得八八九九.但咁高温,會否不太好呢?

我係懶人黎,同埋根據經濟效益,每次都會煲一大煲,水位去到佢嘅極限底1.5cm左右,因我哋煲埋媽咪哋個份,等他們老人家少個workload又有得飲.

如果唔加燉盅,我唔覺得似燉湯,因佢煲出來的湯好濃,如果用燉盅,啲湯會好清的.我過年前帶埋個內膽去買了個大燉盅,但未剪綵.

原帖由 kimimi 於 10-3-5 12:42 發表
sales 話'豆掣' 係最大火, 會"林些", cake掣係最細火, 唔知係唔係。

如果照你方法煲, 水份一様, 咁都會濃些嗎 ?

你通常會用幾多水煲湯呢 ?
其實, 個煲就好似敦湯咁。

...

珊瑚宮

燉野小心,我朋友初初唔識因幾多水燉,D水滾哂入燉盅內.
玩具萬歲!

男爵府

燉野只須放2吋水就oK.

原帖由 fitfish 於 10-3-5 19:33 發表
燉野小心,我朋友初初唔識因幾多水燉,D水滾哂入燉盅內.

大宅

原帖由 幸福 於 10-3-3 18:14 發表
我今日第一次用 6L 娥姐煲, 煲了紅豆沙....真係好正 ~
終於都有成功感喇 ~

如果大家有用呢個煲, 可以再分享多一些嗎 ? 通常煲什麼 ?

想問下煲紅豆沙是用豆制or湯制?
我試過煲白粥係好棉,但係唔知點解會痴底?
另外煲湯試過按湯制一次後試味覺得好淡咁,要再按多一次湯鍵煲就好d,但好似同用明火煲湯比都差d!
煲飯第一次變左粥咁,第二次就用比飯煲少1/3水按就ok,

大宅

同埋想請教大家一個問題,我前日煲完湯,之後連埋個蓋都洗乾淨埋,今日用來煲飯煲完出來d白飯都有一陣湯味(唔止聞到,食落都有湯味),你地有冇呢個問題?

男爵府

1. 我認為煲紅豆沙應用"豆掣"
2. 煲粥係好棉, 但未試過痴底, 妳可試吓加滴油. 另外, 會否水份太少, 試吓加多些水. 否則, 我估內膽是否花底.
3. 我煲湯都係按兩次"湯掣", 但中間會隔半日才按第二次, 所以唔覺得同明火有分別, 因佢連啲豬骨都溶部份去.
4. 煲飯試過一次後, 就用番電飯煲lu, 因等佢排氣,我都食完餐飯la.
5. 留有氣味問題, 盡量洗乾淨啲, 尤其是條膠邊, 它最痴味ga la. 我唔係日日用, 所以每次都吹佢好耐才擺埋, 故此未試過舊味帶落下次食物到.

原帖由 wupigpig 於 10-3-6 07:03 發表
同埋想請教大家一個問題,我前日煲完湯,之後連埋個蓋都洗乾淨埋,今日用來煲飯煲完出來d白飯都有一陣湯味(唔止聞到,食落都有湯味),你地有冇呢個問題? ...

大宅

另外我想問下有冇sis試過用來炆牛腩嗎,應set多少時間比較好 thanks

大宅

今日煲左紫米露好正,真係方便好多

大宅

大家都勁讚娥姐煲,本來打算買個真空煲,睇來是否要改變主意,可否給些意見

男爵府

我有三個真空煲, 大中小, 其中兩個係朋友送的, 但e+全部都好少用, 近期只用過來發花膠.

我見bk sis話娥姐煲有啲地方買得好平, 差不多半價, 妳留意吓啦!

原帖由 LailaiChan 於 10-3-17 14:15 發表
大家都勁讚娥姐煲,本來打算買個真空煲,睇來是否要改變主意,可否給些意見

洋房

ok架!我都試過

原帖由 AhChuMaMa 於 10-2-5 15:05 發表
各位 娥姐煲fans 唔使問黎問去啦!

我終於做了白老鼠, 用娥姐煲 蒸了 兩底蘿蔔糕, 效果超掂! 

用疍糕mode, 蒸半小時,排氣15分鐘,搞掂,慳水怪力. 大家放心試啦.  ...

子爵府

畀面勳章

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Yeah.....呢個post正呀
可以慳翻好多石油氣

侯爵府

畀面勳章

原帖由 AhChuMaMa 於 10-3-5 11:21 發表

我都見有唔少bk sis話煲完一次後,會打開蓋去煲一陣,但我無咁做,因嫌打開蓋去煲,櫥房 ...

唔駛打開蓋,佢有個 glass 蓋送丫嘛 !用 glass 蓋咪得囉 !

侯爵府

畀面勳章

原帖由 wupigpig 於 10-3-7 04:37 發表
另外我想問下有冇sis試過用來炆牛腩嗎,應set多少時間比較好 thanks

唔好太耐,太耐會好淋:loveliness:

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

正想買個高速煲, 睇黎這個都不錯, 又唔洗用明火, 夠安全.
各位知唔知邊道做緊推廣, 大約幾錢?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁
23456...8

尾頁

跳至