自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

其實b2-b3 中中會唔會容易攞分過b1 ?

母語唔使串字,如記性好,望吓就識背,理解能力強,係咪中中有so ??

不如大家探討呢個問題?

珍珠宮

回覆樓主:

以八大為目標太低水平,現今學位氾濫,只能夠保證你有工開,唔係可以保證你有前途

男爵府

babytt2 發表於 24-5-20 21:13
你覺得考得入醫英文會唔掂?又唔係寫英國文學

但Phy/ Cham/ bio 都用中文讀

珍珠宮

Babylyly 發表於 24-5-20 21:14

母語唔使串字,如記性好,望吓就識背,理解能力強,係咪中中有so ??

我細佬讀中中
我覺得佢讀啲phy chem bio好煩
啲字詞係好拗口
我唔覺得有so,一樣有其他難處

珍珠宮

Babylyly 發表於 24-5-20 21:11
唔好意思,我信b3 可升U

但我只得一個問題

講真B2尾入醫科,當然唔係只靠學校,好大原因係佢自主學習,好証明到佢真正有B1生級數,返學只係令佢有校園生活,學園生活都重要嘅,個人成長,信心,社交的建立等等,我參觀學校有聽到個學生分享,佢都好感激學校嘅支持鼓勵!
同樣B3入到U都係好靠自己嘅努力。

男爵府

December_baby 發表於 24-5-20 07:18
係咪好低甚至冇?

我識一個band3男仔入咗中大啱啱畢業做咗中學化學老師, 果届唯一一個入到八大, 果間中學學校每年發2-3萬獎學金俾佢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我家附近band 2c (大考網估計)校top 5

中六有4班,幾多人入大學唔知,其餘人去邊唔知,只知top 5

https://www.bwflc.edu.hk/image/slideShow/202210180854299841898-648760381.jpg

大考網有得揀只睇 3校,部分有公佈dse 同升學數字,如上水官立,評為band 3c, 升讀本地及非本地學位課程比率係20.6%

新界鄉議局大埔區中學, 聯招學位課程取錄比率係4.3%

珍珠宮

回覆樓主:

有,唔講邊個邊個朋友,最直接我隔離屋個仔,讀聖三X, 佢同學同佢都一斉入科大工程,咩工程就唔知,不過都6,7年前嘅事,唔知而家行程,而家學位多考生少應該更多機會吧。

珍珠宮

好媽媽勳章

但又怕死係英文手上,始終英文是主科,大學很多科目有得加乘。。。全中文學習,mindset全用中文,會顧此失彼(band 1A培正是極少數成功的例子)

水晶宮

當用中文易過dse比起用英文。咁上到u呢?始終都要面對用英語授課問題。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-5-20 21:27
講真B2尾入醫科,當然唔係只靠學校,好大原因係佢自主學習,好証明到佢真正有B1生級數,返學只係令佢有校 ...

我覺得如果用開中文去讀Phy/Chem/Bio, 突然大學要用英文讀,起碼Bio/Chem呢兩科,啲名全部轉晒做英文,其實真係超難,自主學習都要學埋呢啲科用英文嘅書?真係有咁多時間兼顧?難道好高….

中中升大學要讀得好難過英中升上去好多!

珍珠宮

天貓 發表於 24-5-21 08:46
我覺得如果用開中文去讀Phy/Chem/Bio, 突然大學要用英文讀,起碼Bio/Chem呢兩科,啲名全部轉晒做英文,其 ...

佢本身有咁嘅毅力,先可以讀B2入醫科,同樣佢都可以用呢份毅力去適應大學課程,根本唔可以用普通人去計算呢位同學,可能佢資質優秀,加上勤力。

我都見過大陸來港插班小學生,英文ABC都唔識,憑努力學習,到小六畢業英文級一,升1A中學,之後入到兩大。(以前得兩間大學個年代唔容易)

男爵府

Kittymummy 發表於 24-5-21 08:35
當用中文易過dse比起用英文。咁上到u呢?始終都要面對用英語授課問題。
...

好好好明白

但如果中文讀DSE best 5 30
英文DSE best 5 23

又好似中中揀科容易

利申:我小朋友將會入英中
只係我一直有呢個疑問

水晶宮

Babylyly 發表於 24-5-21 09:27
好好好明白

但如果中文讀DSE best 5 30

中文都唔一定易讀,特別係某d terms. 同樣英中視中文科為死亡之卷。咁中中要拎4以上既英文科同樣唔易。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-5-21 09:16
佢本身有咁嘅毅力,先可以讀B2入醫科,同樣佢都可以用呢份毅力去適應大學課程,根本唔可以用普通人去計算 ...

如果由細開始讀上去,有循序漸進嘅訓練,如果本身資質好,可以好叻…. 學生成績好而又升到一間好嘅中學,全程都係英文教學,喺入大學之前仲有幾年時間訓練,當然同佢細個比可以係脫胎換骨….

但已經完成咗中學嘅課程,全程都係用中文,尤其醫科,排山倒海嘅課程,而中學化學生物用晒中文,要突然間轉晒英文要重新記曬啲學名都讀得掂,真係非常不容易,我覺得不可思議

男爵府

Kittymummy 發表於 24-5-21 09:29
中文都唔一定易讀,特別係某d terms. 同樣英中視中文科為死亡之卷。咁中中要拎4以上既英文科同樣唔易。 :q ...

我呢一刻依然存疑
或者六年後我會清晰啲上嚟同大家拆解

水晶宮

天貓 發表於 24-5-21 09:31
如果由細開始讀上去,有循序漸進嘅訓練,如果本身資質好,可以好叻…. 學生成績好而又升到一間好嘅中學, ...

係呀,大學課程都唔易,仲要轉晒英語授課..... 以前我讀書年代,唔少初中用中文教,中四開始轉晒英文。之後就話去會考,幾多人死晒。

男爵府

如果由細開始讀上去,有循序漸進嘅訓練,如果本身資質好,可以好叻…. 學生成績好而又升到一間好嘅中學, ...

根本就係
而家唔同以前
以前就算讀b5 , 爛仔武館也好,都係英文中學,考第一入醫科都容易過而家中中適應

唔係唔相信佢有無比毅力
係覺得非常不可思議

珍珠宮

所以十年都未必有一個囉

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-5-21 09:39
係呀,大學課程都唔易,仲要轉晒英語授課..... 以前我讀書年代,唔少初中用中文教,中四開始 ...

係呀,其實中中要讀大學,轉晒語言係非常不易,小學要考嘅嘢相對比較中學花少啲時間去讀,都話重可以有時間睇多啲課外書追番,但係如果中學都係中文教學,要應付考試都要花大量時間讀書,真係唔係咁多時間去追科英文,去大學突然間轉晒英文,真心好難

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊