自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

不是,我家中有好有差。

大宅

回覆樓主:

我同老公英文都麻麻, 不過仔入左英中, 英文級頭10。 4年級第英文肥佬, 搵左英國zoom私補$450/45分鐘, 先考得好個呈分試

伯爵府

回覆樓主:

我仔同我女相反,佢哋英文好好全級第一,但中文唔合格,我同老公英文都勁差,可能請咗姐姐由細到大佢哋都好鍾意英文

侯爵府

我唔係;我小朋友最叻就係英文。呢次呈分
英作:75/80,GE我唔記得咗

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:30
多謝你意見。

請問你女睇英文台,有字幕嗎?如果有字幕,係唔係都冇乜用?

你嘅目的要幫小朋友先唔怕學習語言,一定要挖掘興趣,而唔係增加難度
睇戲、聽歌、玩遊戲(英文語言遊戲)都可以有幫助;但最好係睇書,呢個係要父母協助,提供喜歡睇書嘅環境

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

關乜事,父母唔好咩都攬上身,仔女英文成績差就話原因父母都差,仔女成績好又炫耀係關父母事,其實讀好書好靠孩子自己,唔好忽視孩子嘅努力,越高年級越見真章。

父母唔叻唔代表子女都唔叻,語文係須要長時間去浸,父母要做嘅係培養多啲語境,襯孩子細幫佢打好個底,最重要係培養佢自學能力,唔係一味靠家長去迫。

男爵府

回覆樓主:

小六咁大個,已經無得勉強,唯有從興趣落手。打機唔好啦,好易上隱,睇吓英文劇?小學同中學真係兩個世界,小學得四科主科,大部分都係中文教學,中學目多左,又係全教學,小學英文真係好重要。
唔係話英文唔好中學一定讀唔好,睇個小朋友,有啲遇強愈強,有啲好易放棄,同小朋友傾下,上下升中預備班,等佢有個心理準備。
好奇英文差係幾差?C? 主科C既話,排名第幾?小學6年都迫唔到佢學好英文,中學真係要靠佢自己,迫只有反效果。

子爵府

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:13
我家庭係!

我哥和家姐的小朋友,全部最差係英文。

家長英文吾好,但可以提供好的語境給子女
你仔學校英文深,相對同學英文都好,佢嘅語境已經比一般學生好
我哋英文有限公司,兩個女英小,有幫佢地報拼音班,陪佢地睇電影(disney/harry porter…),同學之間會分享最近睇咩書,我女想睇會叫我買/借,來來去去都係聽說讀寫,英文成績中上
英文要追吾難,中文先難,考dse更甚,好多英小/英中學生最困擾係中文吾好,我大女考dse一直只擔心一科:中文無3(佢嗰時大學未有彈性收生),中文好差嘅同學要轉跑道

男爵府

而家已經比以前多左唔同渠道學英文。
Speaking 可以一對一zoom 上堂。

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我覺得關係不大,係入咩學校先最大影響

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔係,以前大把父母小學都未畢業個喎仔女咪又係做醫生、律師
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:45
我覺得英文天份唔差的。。。但佢係從來都唔肯掂英文的,除左考試默書做功課外。

間學校英文又好深,gap越 ...

佢係咪用「操」嘅方式去學英文?
講到底英文係語言,中小學又唔係學文學,應用最重要,死操爛操都會過目即忘,仲會影響學習興趣。
我會跟返課程,上網搵啲英語嘅英文教學頻道,一邊一齊重覆網上老師嘅句子,或都答視頻提出嘅問題。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我覺得重要嘅係語境
我弟婦中五full cert都無,無用外傭,屋企當然亦唔會有英文語境(唔會有英文書,小朋友細個睇卡通片YouTube 都只睇中文)
拒絕接觸係好大影響

唔好迫佢學,首先要佢培養出接觸嘅興趣,睇攪笑片又好,打機又好,從接觸開始

伯爵府

回覆樓主:

我家全中文溝通. 我英文就差差地. 平時仔不肯補習.但唔知點解佢英文好好. 佢而家讀普通英中. 中一二時我仔個半混血英文老師已問我點教個仔.話佢英文咁好. 我都唔知.我話仔最多只係上下YouTube睇片.上資優學院課程個講師(是大學講師教)已話我仔英文講有英國口音同我仔講英文好快. 講師有時都聽唔切. 唔知係咪我仔BB時我比英文閃卡佢看.入晒腦. 所以英文學得比較好.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係。我仔女英文好過我無限倍

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:30
多謝你意見。

請問你女睇英文台,有字幕嗎?如果有字幕,係唔係都冇乜用?

英文字幕
英文唔好可以睇中文字幕,但求佢聽多d先慢慢就會有進步
我女成日陪我追美劇,我有時要睇字幕,佢一聽就知係美國/英國/澳洲人講野 我真係唔識分

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

關咩事!我同老公夠英文差啦!但我地比佢由幼稚園開始搵外國老師教佢英文,佢d英文同外國人溝通全部冇問題,係你自己肯唔肯比錢落去比佢補ja。

男爵府

回覆樓主:

當然不是,
我及老公英文一般,
女英文中上(升中profolio佢自己打)

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Charlotte_mom 發表於 24-3-24 11:31
我覺得重要嘅係語境
我弟婦中五full cert都無,無用外傭,屋企當然亦唔會有英文語境(唔會有英文書,小朋友 ...

佢真係好抗拒英文

同我一樣,都唔 鐘意睇英文書。而家唯有晚晚捉住佢一齊睇英文書

侯爵府

回覆樓主:

唔關事!我同老公英文都差,但囡由BB時都留意到佢對英文好有天份,睇廸士尼教材(DVD)會自己活學活用,佢好有興趣英文,幼兒期會自己彈一兩句英文,唔係3幾個字果隻。到小學中期愛上睇youtube, 學到一口流利英語,有2-3個外籍老師都問過我囡,父母一方係咪講英文?佢讀英文小學,對佢英文幫助好大,更上一層樓。

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊