自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得好多jm講得太理想化
我細個嗰陣都係好羨慕人地有錢
我媽曾經好似樓上好多jm咁
用愛的教育,不停引導我要知足常樂
但我當時只感覺到好格格不入同一絲虛偽
只係轉移咗個問題重心
無真正面對現實生活上真係有唔同階級

反而真正令我諗通或唔再介懷
係我爸好直接話香港係有唔同階級
想有錢、過人地既生活就要諗下點先精準做到
我爸仲同我一齊寫低點先可以達到目標
在我當時年紀,我得讀書呢條路
所以到後來大學揀科,我都係循專科揀,唔係為興趣

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Jane1983 發表於 23-12-5 12:59
如果去到好怨憤,覺得自卑的程度,我可能會少少地定一個金額,例如每個月150元,比佢試吓。就當係睇戲,去 ...

X2 我一向都唔比我女課金
但佢見到表弟有
佢都會有想要嘅感覺

咁佢生日主動問我可唔可以要一份禮物$38 左右
我都會滿足下佢

轉頭d親友就送緊多,$388 咁送
大家都知佢唔係缺錢
而係我唔比課金…所以送呢d比佢

平時我係灌輸佢,比錢打機係人地賺你錢咋
其實唔值

Jane1983    發表於 23-12-5 16:57

子爵府

小余 發表於 23-12-4 23:50
係去到妒忌的情度,同埋知道佢係因此有啲自卑,應該點樣輔導好?
個同學仔係比較曳會上堂舉中指果種,我囝 ...

我細女中學時有同學課金,一次幾百,一個月幾千。我女當時第一個唸法係竟然有人俾錢打機,仲要俾甘多錢,奈何佢無打code天份,甘好嘅錢途,佢無資格賺。
不如你改變你仔思維+鼓勵佢學打code,高級過課金。

伯爵府

小余 發表於 23-12-5 00:29
諗深一層佢未必係貪慕虛榮,但應該係因為覺得咁曳的小朋友但又可以得到咁好“待遇”而不憤
...

咁真係要好好教導佢, 咁細個就憤世嫉俗, 妒忌人哋, 竟然覺得屋企人課金去打機係一件好事, 大個好易誤入歧途!

男爵府

yurijm 發表於 23-12-5 15:01

我都覺得有點離地。我的處理方法係贊同佢地又真係幾有錢喎,呵呵,然後拍拍佢膊頭,笑笑口你努力咪將來會有囉
大人都會比較行頭,何況小朋友,我覺得小朋友唔開心正常喎,小朋友唔係聖人,可能係羨慕啫

複式洋房

正常

子爵府

回覆樓主:

探討....糾正...鼓勵....

侯爵府

2024年龍年勳章

查實係羨慕人地課金打機,未必係羨慕屋企有錢(課金打機係捨唔捨得/揮霍既問題)

趁機教佢打機壞處,沈迷打機影響成績品行(嗱!佢打機學壞變曳,有眼你睇,而唔係愈曳愈有錢打機)

侯爵府

2024年龍年勳章

same
我都係直接同仔女講人地屋企有錢,住house有私人泳池、有司機車出車入,係前人種落既因,後人享受成果之餘都要繼續努力守業,教佢將來想過咩既生活,就要訂目標,而現階段最易達成既目標係讀好書將來大學選科多選擇,而唔係寄望中六合彩

咁你揀咗專科黎讀,今時今日有無後悔?

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

父母對子女影響從來都唔細。

大宅

小余 發表於 23-12-4 23:50
係去到妒忌的情度,同埋知道佢係因此有啲自卑,應該點樣輔導好?
個同學仔係比較曳會上堂舉中指果種,我囝 ...

我會同佢講,換返我就一啲都唔羨慕,因為我只愛我自己個家,雖然我爸爸媽媽唔係有錢,但我好幸福,因為佢哋愛我,愛係錢買唔到嘅

子爵府

我覺得似妒忌人地打機有得課金多d!細路咁諗都正常、咪順便趁機會教下佢價值觀。

我覺得時代唔同,而家普遍後生的都打機。我都比我果d 用自己零用錢打機買什麼武器,但要有限度。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊