自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

回覆樓主:

1蚊租出去,睇下佢地仲搵唔搵你攪

子爵府

tabby1126 發表於 23-10-1 00:47
有時就算兩母女都要講緣份
我覺得我同佢冇乜緣份

真係唔好再理佢,佢搵你做嘢,回返佢我嫁咗唔再跟你姓喎,搵我做咩,搵返啲跟你姓嘅幫你啦

大宅

車位文件直接比番你細佬啦
無重一身輕
之後唔使再理你呀媽
想見就見 唔想見就唔好見

珍珠宮

tabby1126 發表於 23-10-1 00:21
同意,其實我同我細佬無野
我細佬都無要求我要幫佢做d咩!
係我媽不斷要求我要幫細佬做
唔好意思要講,你細佬如果唔知家姐忙,都算,知道都唔自己搞返,問題係你細佬,咁大個男人,好意思要家姐搞哂,錢照袋,就算家姐得閒,都應該自己做返,何況家姐都有自己頭家要照顧,有小朋友,諗都諗到唔得閒

珍珠宮

schricky 發表於 23-10-1 07:38
1蚊租出去,睇下佢地仲搵唔搵你攪
試吓收到租唔入返俾細佬,睇細佬敢唔敢

男爵府

我係你會照幫佢收租,但係收返錢做管理費,大家happy

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢地又係唔識做既,主動分返少少俾你,大家好做,好過奉哂旨囉!

男爵府

tabby1126 發表於 23-10-1 00:21
同意,其實我同我細佬無野
我細佬都無要求我要幫佢做d咩!
係我媽不斷要求我要幫細佬做

其實既然細佬都ok,就趁呢個機會pass返比佢做,你自己又有頭家要照顧,況且細佬都成人,個單位又係佢嘅,佢自己做返都好應該。至於呀媽度,都無得搞

公爵府

tabby1126 發表於 23-10-1 00:18
佢重男輕女到我以為佢係封建時代的人。
佢用我兩胎都係女+我爺過左身為由,唔駛再煲薑醋,唔駛幫我坐月, ...

你直接叫細佬自己搞掂佢。呢啲情況我真係唔會幫。得閒都算啦,無時間點做啊,一間有咩唔小心出錯又係你嘅責任。 佢哋根本唔明一個又要返工又要照顧屋企嘅女人有幾忙。
對你媽媽,盡咗基本責任就算了。我咁樣聽你講都覺得佢偏心到好那個⋯⋯

伯爵府

回覆樓主:

聽到都好嬲,樓主由細到大習慣咗呢啲重男輕女,覺得做到無所謂,但呀媽只當你係工具,比着我一次都唔會做,樓主要反抗唔好屈死自己,人善被人欺,唔再來往可能仲開心

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咪理佢!

子爵府

明白,老人家,有時好難搞

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我媽曾經一樣,為左叫我幫佢寫個信封面寄信,可以話我寫d字靚嘛,然後每次有類似既野都係我做,問題d野係細佬的,細佬又唔係手跛,又唔係唔識字,我咪發佢老脾囉,個仔係你既,你想寵佢乜差都幫佢包辦晒係你既事,但唔該唔好道德綁架我

珍珠宮

回覆樓主:

你父母太偏心了

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

佢用我兩胎都係女+我爺過左身為由,唔駛再煲薑醋,唔駛幫我坐月, ...

你仲睬你阿媽ge?

我阿媽佢又係身家比哂阿哥,我好傷心想同佢脫離關係。。。不過佢係因為傳統思想先俾阿哥,個心係堅錫我,我嬲左佢block 哂娘家電話,佢都偷偷上黎幫我做家務和買野比我,我先原諒佢地咋

子爵府

你係時候要放手,人生都要為自己而活,自己開心都好重要,唔好再委屈自己!

公爵府

我想知。除要你做野外,平時有無關心你先,有無請你食飯,有無幫過你?如果無,咁真係要遠離,如果有,單話一句忙,而唔做,做父母當然唔高興

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果同細佬冇嘢,以後直接同佢對話,叫佢有咩唔明直接問你,唔好經阿媽!

別墅

加菲貓3 發表於 23-10-1 09:15
我想知。除要你做野外,平時有無關心你先,有無請你食飯,有無幫過你?如果無,咁真係要遠離,如果有,單話 ...

直至我小朋友依家6歲,係我工人姐姐返左家鄉個時,佢過黎幫左2日
幫完個2日,我都驚左
係我返工個時話唔識用我電飯煲,打左幾次俾我。我叫佢唔好煮,佢就用煮pan煮飯

係小朋友細個時,佢就話我小朋友唔跟佢(事實係,佢都無湊)

或者成日拎d家鄉食物俾我(但我全部我都唔鐘意食)

水晶宮

即係佢可以揀邊啲嚟做,你就唔得囉!明晒,咁以後你要學翻佢嗰套啦,等佢感受吓,由佢發爛渣發飽佢!

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊