自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

cattz288 發表於 23-9-10 21:58
摘生果都係一份辛苦工,捱得都係一種體驗

澳洲摘生果high season 可以一星期有$3000澳紙。聽說當地人有啲唔請香港人,就係因為覺得香港人懶

子爵府

終極熊貓 發表於 23-9-10 16:59
視野好狹窄,好似生存只為左打工咁

呢度真係好多,生存只係為錢
可能我個人太理想主義

侯爵府

子若 發表於 23-9-10 14:49
後生就係有時間,如果畢業用一至兩年去working holiday 無乜問題,你賺既唔係working experience, 而係人生 ...

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Working holiday 應該唔講賺錢,係經歷,一個人學會獨立,學識同不同人相處,呢啲係香港係比唔到。 如果我仔女肯,我都支持佢去見識下個世界,青春就係本錢,返黎成熟左,已經賺到,當然前提係無經濟壓力,唔等佢份糧開飯。 人生除咗賺錢做高職位外,有些經歷會係老左好珍貴嘅回憶。

mimi199188    發表於 23-9-12 12:32
RAA    發表於 23-9-11 11:17

男爵府

2018復活節勳章

其實係咪樓主你識個d本身癈癈地或真係只係想去玩一年拎經驗?
我識好多係香港working holiday 揾到好工轉work permit再入籍當地。加拿大,愛爾蘭同澳洲都有。當然,亦有好後生既去一年邊打工邊週遊列國,之後返香港。
係外國,例如歐洲都有年青人去澳洲working holiday, 佢地好多都係IT, Account 既professional.
如果有心,其實working holiday 係一個唔錯既移民試水,可以試一年睇吓自己適唔適合,同賺錢去旅行完全係兩回事。

RAA    發表於 23-9-11 11:17

男爵府

Prosperous 發表於 23-9-10 14:10
我最初一聽到啲後生話去 working holiday, 都會有少少反感, 但自己身邊認識 3 個去完 working holiday 回來 ...
後生個陣除左錢,好多經驗係香港坐office唔會拎到,趁後生見識多d 可能可以行得更高更遠

RAA    發表於 23-9-11 11:18
Prosperous    發表於 23-9-11 03:33

侯爵府

Rabbit-horse 發表於 23-9-11 02:04
其實係咪樓主你識個d本身癈癈地或真係只係想去玩一年拎經驗?
我識好多係香港working holiday 揾到好工轉wo ...
咩圈子的人, 咪就係識返同類的人 .......

水晶宮

micsin 發表於 23-9-10 13:09
與其做人地廉價勞工, 倒不如認真工作賺錢先出遊, 至少 慳了時間, 賺更多的錢
p.s. 這些技術是外國騙青少 ...

同意。一係就正式返長工前,去了個長旅行先。

珍珠宮

回覆樓主:

真實識人係澳州working holiday一年打工,整個經驗同成長,係同帶錢去玩完全兩回事。
佢完咗working holiday,有儲到錢。

伯爵府

0q.cathy 發表於 23-9-11 01:35
Working holiday 應該唔講賺錢,係經歷,一個人學會獨立,學識同不同人相處,呢啲係香港係比唔到。 如果我 ...

非常同意。

子爵府

micsin 發表於 23-9-10 13:09
與其做人地廉價勞工, 倒不如認真工作賺錢先出遊, 至少 慳了時間, 賺更多的錢
p.s. 這些技術是外國騙青少 ...

其實算係體驗生活,去外國體驗一下....都幾好...旅行只能留一陣同埋目的唔同....後生乜都試下唔算丫

侯爵府

大力大力 發表於 23-9-10 22:11
外國做廉價勞工、竟然比香港搵得仲多?

只可以話那些人、在香港人工低吧~

因為不同生活水平 試想想 如果摘生果人工高的話 點解唔請本地 要請overseas, 香港請外勞都要寫paper,

子爵府

回覆樓主:

聽聞過做完job啲西人拖數唔出糧,或者以試工等名義免費用勞工

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Prosperous 發表於 23-9-10 14:10
我最初一聽到啲後生話去 working holiday, 都會有少少反感, 但自己身邊認識 3 個去完 working holiday 回來 ...

我識個2個去澳洲working holiday
都嫁得好好

好幸福
一個老公本身父母有d 錢 仔就自己開門生意
另一個嫁外國人
2 pair 都生一仔一女

水晶宮

回覆樓主:

又唔係hea一年完全唔工作,如果認真去外地體驗下,我覺得一定有得著!
有d野年紀大左係唔願意再做,所以年青就是本錢!

RAA    發表於 23-9-11 11:22

別墅

0q.cathy 發表於 23-9-11 01:35
Working holiday 應該唔講賺錢,係經歷,一個人學會獨立,學識同不同人相處,呢啲係香港係比唔到。 如果我 ...

男爵府

micsin 發表於 23-9-11 08:05
因為不同生活水平 試想想 如果摘生果人工高的話 點解唔請本地 要請overseas, 香港請外勞都要寫paper,
...

因為摘生果係好辛苦的工作,無乜本地人肯做。我以前識得有韓國女仔做。首先摘生果的地點係偏遠,遠離大城市,住農地的環境一般,好早就要工作,好曬,搬生果好重。我識呢個韓國人女仔,好捱得,曬到好黑,瘦左成個碼。
樓主對working holiday 咁有偏見,不如你去見識一下,走出自己的comfort zone, 由找屋搬屋,找工作,交朋友,財務支出,呢d全部都係寶貴的經驗。

別墅

micsin 發表於 23-9-11 08:05
...

人工係唔錯㗎。但係人生經驗更重要。去完之後就會覺得人工低啲都冇所謂。夠生活。
嗰個大開眼界你唔會明㗎啦

大宅

呢個都係一種經驗黎既
Working holiday同去旅遊既玩法完全唔同~~

大宅

一人係外地生活唔容易呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊