自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

伯爵府

lyh80115 發表於 23-2-17 15:21
睇過好多帖,深圳營業廳買都要幾舊水,要用幾個月三十幾人仔月費,再轉¥8/月費。

長遠計買從化卡划算,0 ...
樓主,嚟緊打算上廣州,有無路線介紹又慳錢呀?直通車時間唔多,打算先上深圳轉火車/高鐵去廣州東

珍珠宮

bebepopo 發表於 23-2-17 15:36
想借問聲農行同建行的戶口,有冇收你每月3蚊人仔嘅費用?

我工行戶口每月扣我3蚊人仔,年年咁扣,好唔化算 ...

一般你可以係佢個網銀或者銀行apps裡面停用短信通知服務就無需再支付此項月費,你係銀行apps設定,有交易時通知你。

翡翠宮

9157 發表於 23-2-17 19:27
樓主,嚟緊打算上廣州,有無路線介紹又慳錢呀?直通車時間唔多,打算先上深圳轉火車/高鐵去廣州東
...

一般坐深圳→廣州和諧號¥79.5;或者深圳東→廣州見有 ¥21.5
attach0/tmp/phphkAog5

伯爵府

平平常常 發表於 23-2-17 20:20
一般你可以係佢個網銀或者銀行apps裡面停用短信通知服務就無需再支付此項月費,你係銀行apps設定,有交易 ...

"你係銀行apps設定,有交易時通知你" <---- 請問係咪要打開工行apps先會見到交易通知?

正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

SaSally 發表於 23-2-17 13:18
對, 我都有去過依間, 微信內有小程式

我主要買零食, 之後發覺淘寶可能仲平, 不過優點係當時可以見到現貨 ...

如果佢定位係盒馬的競爭對手,咁佢主打唔係零食,又唔係鬥平,而係有一定質素的全國各地生鮮食材。例如我疫情前閒逛盒馬鮮生,佢裡面有其他省份的冰鮮土豬肉,走地雞等等,又或者湖北洪湖出名的蓮藕之類。記得當時盒馬好得意,電子支付淨係收支付寶。

唔知呢家「七鮮」的電子支付係咪只收微信/京東支付呢?

珍珠宮

bebepopo 發表於 23-2-17 20:27
"你係銀行apps設定,有交易時通知你"

我本身無工行戶口。

我以前用建行係可以係網銀度自己設定取消使用短信通知服務,之後就轉用佢個銀行apps,交易變動都會係佢apps的信息通知欄見到。建行個銀行apps我唔記得是否需要自己設定,因為疫情幾年太耐無用,無曬印象。

打開銀行apps就一定會見到通知。另外我覺得,你要係智能手機裡面的通知管理的設定裡面,自己設定容許呢個銀行apps發出通知,應該就可以好像wechat或者whatsapp咁樣見到個通知message。

hkboobee    發表於 23-2-24 16:27

伯爵府

lyh80115 發表於 23-2-17 20:22
一般坐深圳→廣州和諧號¥79.5;或者深圳東→廣州見有 ¥21.5
請問依個係咩app嚟架,深圳東去廣州即刻邊個站上同落呀?以前一直係只係羅湖去廣州東,未試過去其他站啊

翡翠宮

9157 發表於 23-2-17 23:37
請問依個係咩app嚟架,深圳東去廣州即刻邊個站上同落呀?以前一直係只係羅湖去廣州東,未試過去其他站啊
...

12306,官方app嚟

坐地鐵到布吉站,就係深圳東火車站,羅湖去25分鐘。
attach0/tmp/php95IqcW

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lyh80115 發表於 23-2-18 00:15
12306,官方app嚟

坐地鐵到布吉站,就係深圳東火車站,羅湖去25分鐘。

多謝你,啱啱成功裝到深圳通app,真係要用咭先可以用回鄉咭實名
放下自在

別墅

bebepopo 發表於 23-2-17 17:42
戶口開咗起碼7﹑8年,每個月都收我3蚊

可以手機app取消,我改用工銀融e聯收信息

別墅

lyh80115 發表於 23-2-17 18:10
係呀,農行都係有呢個服務費,好早取消咗。呢個服務細行免費,可以話店大欺客。
...

樓主請教下,跨區農行可以係深圳農行取消戶口嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

肥仔爹哋 發表於 23-2-18 07:36

係咪另一個app?太耐忘記了
放下自在

伯爵府

平平常常 發表於 23-2-17 20:39
我本身無工行戶口。

我以前用建行係可以係網銀度自己設定取消使用短信通知服務,之後就轉用佢個銀行apps ...

jm, 多謝分享,好貼心
正義或會遲來但不會缺席

伯爵府

肥仔爹哋 發表於 23-2-18 07:36

ching, 未聽過工銀融e聯,請問可以講多少少點操作嗎?謝謝
正義或會遲來但不會缺席

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

cattz288 發表於 23-2-18 00:25
多謝你,啱啱成功裝到深圳通app,真係要用咭先可以用回鄉咭實名
...

請問你係咪用回鄉證可以裝到深圳通個app?

別墅

bebepopo 發表於 23-2-18 08:17
ching, 未聽過工銀融e聯,請問可以講多少少點操作嗎?謝謝

融e聯只是工銀另一個簡便app,可以代替收3元嘅信息費,綁定手機的收入,支出都會通知。

別墅

cattz288 發表於 23-2-18 08:01
係咪另一個app?太耐忘記了

是的

子爵府

+5熱血勳章

lyh80115 發表於 23-2-17 20:22

請問搭哩兩樣近指定的營業廳,還是永東巴士正佳廣場站落近些?

象牙宮

fanny2014 發表於 23-2-18 08:32
請問你係咪用回鄉證可以裝到深圳通個app?

係呀!裝完可以揀回鄉咭實名
放下自在

首頁
23456...17

尾頁

跳至