自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

snorlax 發表於 23-1-19 12:36
有冇朋友同我自己一樣長假期都奉旨唔會去旅行,阿女尋晚同我講話點解啲親戚和同學屋企長假期都會去日本泰國 ...

其實個女開到聲,不如同佢去一次啦,你咪兩母女去,唔好預c6!
嫌自由行多野搞,跟團囉!
唔好去太耐,揀4-5日,舒服hea遊團。圓下佢心願!
Childhood is journey, not a race.

男爵府

alicewong18 發表於 23-1-19 13:57
人就係咁,冇就想要,我仔剛相反,仔中二前都會跟我地去旅行,可能由幼稚園到初中去得太多,放長假必去, ...

我個仔都係,由幼稚園到中二,疫情前,去得太多旅行,同啲親戚去呀!畢業旅行呀!交流團呀!比賽呀咁!
佢依家都唔太想出國,今年中五再加上疫情,佢都話考完DSE先再plan去玩。

大宅

近近澳門得吾得啊,有心去玩邊度都得。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

既然經濟唔係問題,最簡單就係用錢搭夠,2母女跟團去,揀優質點嘅團,唔洗趕鴨仔,輕鬆自在

其實5年前去係開心,你要攪清楚你不斷講嘅冇動力,係源自邊方面

男爵府

俾我一定帶個女自己去!

對上一次去旅行已經係2019年8月啦!
希望今年暑假可以帶佢哋去旅行!

伯爵府

梗係自己同個女一年去1-3次短途外遊啦,去到舒適慢遊,唔好趕行程,C6鍾意就參與,有咩好咁大考慮、咁堅持唔去,佢大啲就一齊去冰島、法羅群島、格陵蘭島,我嚟緊八月就去,已經付訂,-點猶疑都冇

大宅

唔該晒咁多位朋友寶貴意見和批評,我都覺得自己和老公的確有點自私,老公唔想去自己又唔太想去都唔好抹殺個女去旅行的機會,今晚就返去問阿女想去邊度,我只有兩個要求就係唔跟團和唔想自駕,因為以前同父母跟團去歐洲同馬來西亞旅行感覺仲攰過返工,自己手車麻麻地,如果阿女話想去的要自駕先好玩的地方老公又唔去的話,我就愛莫能助。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

liumeowjen 發表於 23-1-19 12:39
但其實你咁樣都真係幾自私
冇得拆個喎
你只可以直接同阿女講我哋唔鍾意去旅行

我都想話,樓主以自己同C 6唔喜歡為先,又唔係冇能力,但係搞到個女感覺唔好,仲已經出到聲希望長假期可以去玩,樓主都只係叫大家諗辦法可以安慰個女,又唔使去旅行,自私到一個點!

大宅

我自己鍾意去旅行, 不過唔大癮.
但同我老公去就無癮, 佢又唔願搭車搭船, 佢自己腸胃唔好, 又唔比人食好嘢.
我都好想同阿女兩個去, 丟低個老公. 但去親街唔預佢佢又發脾氣...

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

同你情況差唔多, 我仲慘生保床一定失眠, 去咁多日會受足咁多日 。但我耐唔耐帶個女去, 最多去短d, 約埋親戚去, 或者約同學仔媽咪去, 咪唔怕得2個人

珍珠宮

2024年龍年勳章

去一次自由行,試下由佢安排一切, 你會發現佢成個人唔同咗。

子爵府

有冇朋友同我自己一樣長假期都奉旨唔會去旅行,阿女尋晚同我講話點解啲親戚和同學屋企長假期都會去日本泰國 ...

你2母女去。疫情前我老公話唔去,咁我同啲仔女去完全無問題喎,大家都開心。大家講清楚都明白就得

水晶宮

回覆樓主:

我認我懶,放假去旅行真係好累,又執行李又早起又趕行程,唔否認過程係好開心,因為洗錢買享受
如果我女十幾歲又有咁嘅要求,我諗我會叫佢plan,錢我出無問題,同埋老公唔反對我2母女去都得!

水晶宮

芒果米池 發表於 23-1-19 13:14
睇自己係咪真係想去,我屋企人不嬲唔鍾意去,對我冇影響,想去的話,大個自然自己去旅行。
但而家年代,冇 ...

其實睇書都可以增廣見聞嫁,不過呢個po應該唔多啱聽 !
去旅行親身感受一定唔同嘅,但如果講到唔帶仔女去旅行就係自私,真心唔認同!

水晶宮

alicewong18 發表於 23-1-19 13:57
人就係咁,冇就想要,我仔剛相反,仔中二前都會跟我地去旅行,可能由幼稚園到初中去得太多,放長假必去, ...

疫症困左喺香港3年,真係無出外嘅意慾!
我又唔抗拒去,但一諗到要處理d証件,我又覺得麻煩,所以拖住先

大宅

cyyiu 發表於 23-1-19 14:34
其實睇書都可以增廣見聞嫁,不過呢個po應該唔多啱聽 !
去旅行親身感受一定唔同嘅,但如果講到唔帶仔女去旅 ...

「唔帶仔女去旅行」的確唔係自私

但……

「仔女開到聲想去,父母唔係無能力而係無動力」咁就自私囉

有分別的……

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

比我會同個女2個去

男爵府

唔係經濟問題應該帶女出去見識吓,唔係佢大個成個大鄉里咁比人笑

大宅

其實唔駛太多理由support,你係錫個女而又能夠負擔,就會主動去安排

大宅

我覺得同小朋友去旅行係一種回憶,到佢地大個左,真係鬼得閒同你去。

首頁
23456...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊