自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lily-of-valley 發表於 22-10-30 22:41
好多年前, 泰國布吉, 夜晚十一點,酒店泳池, 成天星星, 有光D有暗D, 有顏色。 而天又夠黑夠清。 但好 ...

原來星星有顏色?好想快啲去旅行睇星

琥珀宮

夕張蜜瓜 發表於 22-10-30 22:17
澳洲塔斯曼尼亞
原本想睇下粉紅極光, 不過睇唔到, 但睇到咁多星, 仲有流星都值得

我喺南非就係見到咁

侯爵府

醒目開學勳章

virgokaren 發表於 22-10-30 23:03
我都去过,星夜策騎,這節目一世難忘!

最近林敏聰又hit番。

我喺Spotify嗰度搵咗林敏聰作品

佢寫嘅詞浪漫都暈

最愛的你
詞:林敏驄
曲:鈴木(K.Suzuki)

星 猶如天空的小斑點
在半空中 在你的肩膊
每晚 燦爛明亮地沉默地笑
凝視每夜 凝視每段愛情

星 沒有一顆不愛閃照
在你身邊 誰會不深愛你
最愛的你 軟弱無力地凝望著我
陪伴過渡 讓愛過濾著每日

每一深夜 雲飄湧的清晨
能擁有親愛的你 曾是 我的生趣
每一深夜 雲飄湧的清晨
仍是會 回味到 這份愛戀

回到深秋 重返到你身邊
回到那秋天 能有你的每一刻
星 請可否停下暫不閃
讓往日重新再開始過

琥珀宮

B612星球 發表於 22-10-30 01:51
澳洲Apollo Bay,看着滿天的星,不是說笑,那晚我有感動的感覺

我第一次(亦係唯一一次)見到星空,當時都好感動

琥珀宮

BGCOME08 發表於 22-10-30 01:55
澳洲深夜森林,我人生第一次見到呢個現象。一望,個腦就自動彈出星河/銀河二字。

响森林散步,行行吓突然 ...

我驚我見到咁嘅畫面會喊出嚟,人大咗,更加驚嘆大自然嘅力量

琥珀宮

hfl2000 發表於 22-10-30 14:04
最失望係去日本鳥取縣(出名多星星睇,又名星取縣),點知去到一粒星都睇唔到,不過唔知係咪因為落雨天氣唔 ...

可能多雲所以見唔到

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 22-10-30 14:42
蒙古輝騰錫勒大草原,係我「最接近」星星嘅地方
海拔1800+米,夜晚出去除咗草草就係草 。當年去,導遊仲係 ...

大漠風光
可唔可以瞓喺地睇星?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果要睇星,最好揀農歷初一左右,少月光,唔好揀十五滿月

大宅

vivibabyvivi 發表於 22-10-30 23:06
所以想叫大家推介下囉

大陸鄉下已經變天而家係點都唔知啦, 但越鄉村就越靚應該係不變嘅定律(emoji)
我去Brisbane住人屋企寄宿,夜晚抬頭好多星星,所以應該同樓上嘅一樣冇光害嘅地方就多星。嗰時喺Brisbane(昆士蘭省),係gold coast join啲local tour去睇螢火蟲,中間佢會drop低你係一個地方觀星,又係滿天星☺️

男爵府

其實唔駛去外國, 我係東平洲見過最美最浩瀚的星河,因為周圍都伸手不見五指。

男爵府

vivibabyvivi 發表於 22-10-29 22:42
我去旅行,最期待就係夜晚睇星。

好可惜好多以為會有好多星嘅地方都冇。雲南麗江,香格里拉,東非大草原, ...

馬爾代夫我睇到好多星期喎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

vivibabyvivi 發表於 22-10-30 23:08
原來星星有顏色?好想快啲去旅行睇星
係呀, 藍色代表年青D, 紅色代表老D, 所以有青綠, 橙, 黃。
金星好光, 金色, 天蝎座心宿一係紅色, 火星又係紅色, 木星銀色。
香港太光, 見唔到暗DD的星星顏色。 香港最無燈光的地方都睇唔到, 因天唔夠清。太多霧氣。 話沙漠睇星最靚, 因無燈光同無霧氣。 沙漠? 嘥氣。
嘩! 好似一塊黑絨巾, 鋪咗好多粒大大小小顏色寶石。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Maldives~人生入面見到最密嘅滿天星!無光害,靚到一世難忘!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

星星有季節性, 會東升西落,夏天見到天蝎座, 織女星, 牛郎星。 但冬天見獵户座, 大犬座,小犬座, 雙子座, 金牛座。 冬天光星多D。

首頁

尾頁

跳至