自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

水晶宮

spikenard 發表於 22-4-26 08:16
最重要係pt性質,要搵工就搵長工,番得pt好難見工的,對c9就會吸引d,但c9要搵pt都搵自己區附近,青少年更加 ...
自己區搵少啲都做 慳左時間車費

珊瑚宮

2024年龍年勳章

小談心 發表於 22-4-26 08:35
行行都係咁,失業,唔代表出面冇工,只係大家情願失業都選擇工嚟做,辛苦唔做,人工低唔做(講緊6~70蚊做s ...

非常同意,好多人話搵唔到工,但就勁揀擇
揀擇都冇問題,只要唔咪等錢洗,咪慢慢搵囉
但冇錢嘅都要揀,咁就死得啦

象牙宮

Candywong61 發表於 22-4-25 18:47
又話好多人失業、想請個短期售貨員都請吾到?唉!

短期售貨員,做几个鈡?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

spikenard 發表於 22-4-26 08:16
最重要係pt性質,要搵工就搵長工,番得pt好難見工的,對c9就會吸引d,但c9要搵pt都搵自己區附近,青少年更加 ...

好真實 ,人工低吾是唯一考慮,寧願揾少D近屋企,來回可慳返至少1個鐘加車錢,個度值70至80蚊架。

子爵府

小談心 發表於 22-4-26 08:35
行行都係咁,失業,唔代表出面冇工,只係大家情願失業都選擇工嚟做,辛苦唔做,人工低唔做(講緊6~70蚊做s ...

仲有你提到嘅行業,相對就算人工低小小,好多人會選做保安,特別做座頭。

大宅

我好鐘意去其他科林了解吓年輕人心聲,
連登20-30碎,高登30-38碎大約,

原來佢哋有好多都無打針,
有啲之前返工有蓄錢,因為公司要佢打針而唔做,
佢哋好多因為疫苗護照,無得堂食,做尖,入商埸超市,連份工都無埋,

逼咗佢哋去英國,好多原本係無諗住去,依家情願去做Amazon咁話,
班20-38碎果班走鬼碎,只會越嚟越嚟請到有經驗嘅人。
可能要等嚟緊DSE畢業上唔到大專果班。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

tyjm 發表於 22-4-26 09:10

你會唔會年輕化咗呢兩個討論區?而家年輕人唔鍾意玩 forum 啦~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chocolatebean 發表於 22-4-26 08:44
樓面比到70?

酒樓/酒店,若六日飲宴唔止
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

而做零售係唔太高人工
什至係無升有跌
12蚊店,超市都係45-55/小時
呢到jm可能好好運到
個個揾到3萬文員

男爵府

男人40歲請不請

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Candywong61 發表於 22-4-26 03:25
回覆 washipig 的帖子

真係吾知價、我由2015年係呢間公司做兼職、最初$50個鐘做到而家$60個鐘、以為好吾錯 ...

做咗咁多年有經驗都係$60,你直頭俾人搾壓,轉工啦 ($60係呼吸價,講真,會吸引到暑期工或大學生兼職)
我女前排做工展,有手有腳都做到,$70,算市價,極少數counter去到$100。果時因為多檔口請人又撞正長假檔期,要人工高搶人。如講regular part time,$50-55我都見過,但唔會係搵工者首選囉,揀咗都做唔長

水晶宮

onlam2005 發表於 22-4-26 09:19
而做零售係唔太高人工
什至係無升有跌
12蚊店,超市都係45-55/小時

Part time 最緊要配合到時間,時薪再高,就唔到時間都無用。
短期全日嘅工,可能臨時失業會有興趣做住先嘅~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tyjm 發表於 22-4-26 09:10

而家香港有錢就有書讀咁滯,仲邊有讀完dse 無書讀呢種情況 (識人best 5得6分都有基礎文憑收,即收tim呀)

別墅

回覆樓主:

我公司都請唔到人,而家啲fg咩都唔識就嗌到 萬8萬9,真係比唔落手

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

chocolatebean 發表於 22-4-26 08:41
60真係低咩? 連鎖店都冇呢個價 好多中六 大學生暑假會做喎!

你講得啱呀,咁如果係咁點解唔做連鎖,福利好學到野又有制度?做小店除咗人工高/勁自由,可以玩電話,睇片,連鎖sales around $14500冇經驗,返22日,每日八小時 $14500/22/8=$82@一小時,仲有醫療年假生日假,其他福利

樓上講得好啱$60係呼吸價

王國長老

meko~ 發表於 22-4-26 11:38

你講得啱呀,咁如果係咁點解唔做連鎖,福利好學到野又有制度 ...

我覺得$60或以下,只能吸引到呢幾類
1. 唔知價/唔主動搵機會嘅人
2. 只求近慳車錢
3. 學生,明知無經驗做住先,搵到就走
4. 主婦,時間啱湊仔
5. 學歷唔好連英文都唔敢講嘅人(唔敢試連鎖店大百貨)
6. 短炒攝期嘅人,或公司工作時間勁flexible適合打工仔自由出擊

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 22-4-26 10:58
做咗咁多年有經驗都係$60,你直頭俾人搾壓,轉工啦 ($60係呼吸價,講真,會吸引到暑期工或大學生兼職)
...
樓主唔係REGULAR PT咩? $60算係咁啦!

短期PT時薪才會高D吸引人做

複式洋房

如果待遇太差 唔意外

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 22-4-26 11:54

我覺得$60或以下,只能吸引到呢幾類

時間彈性最緊要, 即係今日返幾個中,過幾日又返幾個中, 時間自己話事。 如果返連鎖時裝店就係上司編更,自己 NO SAY

水晶宮

chocolatebean 發表於 22-4-26 12:01
樓主唔係REGULAR PT咩? $60算係咁啦!

短期PT時薪才會高D吸引人做

樓主公司請短期工,$60個鐘請唔到人

首頁
23456...9

尾頁

跳至