自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

aidan08 發表於 22-2-27 15:16
各位,我們的政府官員們「高高在上」,「堅離地」式抗疫,未必知道大家正面對的問題和擔心的事情。在這裏發 ...

應該全部派快速檢測包先, 還要個個人走出街去檢測、大把穩性病患者。到時只會越來越多人確診。政府真係儍下儍下

珍珠宮

Cindy 發表於 22-2-27 20:37
情況愈搞愈壞!愚見是用身分證號碼去分
批,並不是好方法,只會把高危區嘅疫情
擴散。分區是比較好的做法。 ...

水晶宮

loved 發表於 22-2-27 18:42
所以我最希望阿爺派人來港,全面接手統籌抗疫

我都想

珍珠宮

observer 發表於 22-2-27 16:11
我想問:你知唔知,你屋企大廈有冇確診者?
依家好多大廈都有啲自行檢測,或者政府化驗確診嘅人士,如果你 ...

我都支持全民檢測,希望可以抽曬d確診人士出黎,還返一個乾淨ge社區比健康人士!我地唔可以無了期咁匿埋係屋企!小朋友咁細個,佢地需要出去接觸大自然需要社交需要陽光。假設唔清0,我地根本唔敢出門!

我建議可以全民快測一星期,再自行上報確診比政府等政府帶走隔離,淨返果d陰性人士再分批全民檢測。可以大大降低出去檢測ge感染率。
但前提係將呢班已確診人士隔離,開體育館又好咩都好,都需要隔開佢地先。

大宅

十分認同!所謂強檢就係增加染疫風險,一早應該承認快速檢測!
時間帶走一切
唯獨不帶走我

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

各位,我們的政府官員們「高高在上」,「堅離地」式抗疫,未必知道大家正面對的問題和擔心的事情。在這裏發 ...

年邁既家人就係強檢中招,點解咁講,因強檢兩次測出黎都陰性,但去完強檢後兩日就中佐入醫院。家人在檢測center排了幾個鐘,大部份係老人。家人多病,已經甚少出門,但就偏偏好安守本份,去乖乖強檢,好有理由相信係強檢中。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

伯爵府

mcs74 發表於 22-2-27 21:59
我都支持全民檢測,希望可以抽曬d確診人士出黎,還返一個乾淨ge社區比健康人士!我地唔可以無了期咁匿埋係 ...

呢個方法大前提要自律,所以一定唔work. 完全唔可行的。相信好多會因為怕會被捉去隔離,而唔會上報啦!人之常情。

而家嘅情況,只有強逼同嚴厲先有用,靠自律嘥氣啦!

珍珠宮

aidan08 發表於 22-2-27 22:51
呢個方法大前提要自律,所以一定唔work. 完全唔可行的。相信好多會因為怕會被捉去隔離,而唔會上報啦!人 ...

唔自律果d係強檢時一樣可以抽到出黎~

伯爵府

回覆 mcs74 的帖子

又係喎!
最好仲要自己認的可以揀去邊度隔離。強檢中的只能任政府派。

不過都建議人性化D,可以比一家人一齊隔離。等D人無咁恐慌。

珍珠宮

aidan08 發表於 22-2-27 22:58
回覆 mcs74 的帖子

又係喎!

我個人認為宜家爆得咁勁,強唔強檢都一樣好大風險,但真係無可能沒日沒夜咁唔出街,真心希望政府可以解決Omicron呢個問題。
我都試過強檢,其實大家都好擔心,會保持好遠距離,反而超市排隊人貼人仲恐怖。

伯爵府

mcs74 發表於 22-2-27 23:02
我個人認為宜家爆得咁勁,強唔強檢都一樣好大風險,但真係無可能沒日沒夜咁唔出街,真心希望政府可以解決O ...

去超市係你自願同有需要去買日用品,而且唔會排超過一個鐘吧?之前強檢D市民試過雨中排三、四個鐘!抵抗力弱都易中D啦。仲要去得強檢都較高風險啦!而且,之前一強檢,起碼要去兩至三次。呢D唔係市民自願之餘,無效用、無善後又安排得差,政府實在難辭其咎!真係唔可以重蹈覆轍!

珍珠宮

aidan08 發表於 22-2-27 23:08
去超市係你自願同有需要去買日用品,而且唔會排超過一個鐘吧?之前強檢D市民試過雨中排三、四個鐘!抵抗力 ...

明白,我都一家大細,希望政府安排妥當!
但我都好想全民檢測之後抽曬d確診人士出黎,小朋友已經好耐無出街啦

大宅

aidan08 發表於 22-2-27 23:08
去超市係你自願同有需要去買日用品,而且唔會排超過一個鐘吧?之前強檢D市民試過雨中排三、四個鐘!抵抗力 ...

同意,全民安排一定要做得好,善後要做得到

大宅

aidan08 發表於 22-2-27 15:24
預計全民強檢找到的確診個案會相當驚人,政府你肯定相關配套可以承受這個數字的確診?

市民現在恐慌的是, ...

居住環境不容許的 ,相信到今日都已相當

大宅

mcs74 發表於 22-2-27 21:59
我都支持全民檢測,希望可以抽曬d確診人士出黎,還返一個乾淨ge社區比健康人士!我地唔可以無了期咁匿埋係 ...

小朋友咁細個,佢地需要出去接觸大自然需要社交需要陽光
我們大人都要啦,都是人的健康基本

珍珠宮

dcnmxw 發表於 22-2-27 23:30
小朋友咁細個,佢地需要出去接觸大自然需要社交需要陽光,
我們大人都要啦,都是人的健康基本必需 :think ...

係,我因為家有幼稚園生,停課後我都甚少出門,難得一次出門採購我覺得自己好似奇奇怪怪咁,有d社交恐懼症,好驚接觸到人

男爵府

我都擔心緊全民強檢,除口罩極危險,前一個有事跟住尾除口罩強檢點會唔被傳染?

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主, 我自己贊成全民強檢, 因為真係可以抽啲染疫嘅人出嚟, 正如好多專家包括內地專家都講唔禁足係唔理想.

正如我一直都講, 我係希望由中央全面主導抗疫, 因為嗰個女人係咩都唔會理, 亦都唔會聽人講. 另外, 講到強檢方法, 以我所知內地係每隔一段好短嘅距離就會有一個檢測站, 差唔多每條街都有, 一嚟咁樣可以減少人流聚集, 二嚟唔洗去到好遠. 不過香港可能比較困難, 所以如果有9000個醫護嚟香港幫手嘅話, 上樓檢測可能係一個方法, 咁樣啲老人小孩就可以唔洗落街就可以做, 甚或可以某啲區, 例如私人屋苑, 公營房屋等集中型樓宇, 就可以考慮上門, 而一啲舊區例如深水埗、筲箕灣等等樓宇較分散嘅就可以一區擺多啲檢測點, 再利用內地依家用緊嘅"撩口唔撩鼻"嘅檢測方法, 縮短輪候時間, 相信都幫到唔少, 而隔離設施, 我都講過幾次, 將所有用得嘅體育館/會展中心/社區會堂等全部做方艙, 請內地醫護照顧, 用最短時間同距離送去隔離, 應該會點都好過嗰個女人用換身份證方法去做檢測.

另外, 當俾我呻吓, 唔好理啲成日吹共存嘅人, 今日我同一位住內地嘅板友傾, 佢地有2個人嚟狙擊我, 我都廢事答佢地, 1. 話不投機半句多 2. 我根本就唔係回緊佢, 所以唔好同佢地動氣, 佢地唔明屋企三代同住嘅擔憂, 我地一齊加油, 希望中央幫我地走出困境

伯爵府

SU213 發表於 22-2-27 23:56
樓主, 我自己贊成全民強檢, 因真係可以抽啲染疫嘅人出嚟, 正如好多專家包括內地專家都講唔禁足係唔理想.
...

係,身分證號碼分批真係行唔通的!呢個似方便佢哋行政多D。無效同風險高,擾民的事唔該唔好再做啦!

個女人似想攬炒,真係好悲哀,艱難時期遇著個咁嘅領袖。

共存黨唔會令我動氣,因為佢哋只係自私,當燒到佢嗰疊,有至親病重無得醫,無病床,又或是因染疫垂危都唔可以見一面,佢哋先會知醫療崩潰的可怕。嗰D人,唔需要理,事實擺在眼前,香港醫療負荷唔到。佢哋都當睇唔到,咁仲有乜需要拗?

SU213    發表於 22-2-28 08:56

男爵府

的確分區好過按身分證

首頁

尾頁

跳至