自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 21-9-6 00:52
初小。
我暫時係選了返學b/c,放學a
睇下情況之後再決定。

係好平,我仔15分鐘路程都收750,我會揀a,舊年有半年無搭校巴,姐姐日日帶住細佬接哥哥,大人細路都辛苦,而家搭翻校巴,舒服好多,雖然辛苦哥哥早半個鐘起身

男爵府

我會選擇a,早d訓,食少少早餐飲啖水上車,帶小食返學校食,其實佢哋上車都訓。
早上搭巴士好多人好迫,企都無位企,書包又重,小食袋視藝袋等等好麻煩,萬一打風落雨又等車又行路大人小朋友都好辛苦。
搭的士一次半次都可以,但日日搭梗係唔得,又有機會塞車,又難截的士。

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

fukuoka_saga 發表於 21-9-5 23:56
我送完返學就返工,放學佢坐校車。
學校唔比上堂前食嘢。如果唔係就可以解決了。
...

我揀A, 帶份早餐小息先食, 反正太早食唔落

個人經驗靠的士會出事, 成日驚塞車, 落雨仲要截唔到車架, 可能等的士會連你返工都遲到呢, 你呢個車程又唔可以包車日日送, 日日返學都驚遲到好大壓力啫, 而且又貴

的士只會係miss左校車既無奈選擇

子爵府

淨係想講搭的士返學唔係想像中咁簡單。

如果冇車會好焦急,如果果日落大雨更加難截車。結果其實都係好早出門口等的士,冇慳到時間。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

揀A啦!

其實6點同6點半起身,相差唔多, 小朋友未必朝朝早,定時定候會開胃食嘢, 而返學學佢小息時候,可以準備預定豐富嘅小食食物。

咁樣小朋友又舒服、你又舒服。天氣好就冇所謂,如果落雨的話,你屋企行去地鐵站,會唔會日曬雨淋?如果係嘅話就真係好麻煩~

公爵府

回覆樓主:

B

伯爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

yuqqbzi 發表於 21-9-6 01:23
B,時間可以就,早餐都可以選擇簡單快捷嘅款式.

除了麵包有什麼選擇?

男爵府

回覆樓主:

我會揀 A,早d訓自然夠精神起身食早餐,自己返學好天氣無所謂,打風落雨突然話停課就知味道。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

其實咁早食咩早餐,我覺得剛起身都無咩胃口。7點幾食最好,又可以頂到中午。帶個包同飲品返學食,如果學校可以食野既話。搭校巴係最好。吾洗迫又有位。坐公共交通隨時有突發野。又迫又要搶位坐。最憎返學坐的士。自小坐慣的士,跟本連點返學都吾識。又貴,學生應該學識管理時間,學習社會既節奏。6點起身有咩問題,我一家十幾年都五點幾起身返工返學。想瞓多些未早點瞓lor。

男爵府

小學既書包係好重的...... 我日日送幼稚園小朋友來回都覺得好天曬落雨淋.... 如果係拎住個小學書包重要辛苦百倍

大宅

fukuoka_saga 發表於 21-9-6 00:52
初小。
我暫時係選了返學b/c,放學a
睇下情況之後再決定。
同我類似。
我仔是自己湊返學+外面食早餐, 放學才坐校車。
我好少坐的士, 因為太貴了, 每次接近一百蚊(仔是誇兩區)。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

B,食到少少早餐,好過空肚出門口。

伯爵府

回覆 cheung2000 的帖子

我同你一樣, $700, 10mins車程. 但要早起.我懶,無信心無勇氣6年行出行入接送學校.
交比校車

子爵府

fukuoka_saga 發表於 21-6-24 08:08
如果係你會點算?

a)6點起身,6點半出門上校車,但食唔落早餐,校車$700/月

b 6點半出門口太早係咪校車要兜好耐先到?

複式洋房

回覆 lsftsang 的帖子

通常我會提早一晚用浸定一杯即食燕麥,加一分蛋三文治,基本就完成. 不過未必小朋友鐘意食,要睇下點轉.

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

A,只係差半個鐘,食唔落味返到學校先食囉
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 21-6-24 08:08
如果係你會點算?

a)6點起身,6點半出門上校車,但食唔落早餐,校車$700/月

梗系B

男爵府

如果係你會點算?

一定係a

伯爵府

回覆樓主:

a.

首頁

尾頁

跳至