自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

JChan 發表於 21-1-2 22:07
同意
以前啲人讀書叻 先會揀工程
而家 工程 係水泡科

而家啲人功利咗。 邊科讀完搵錢多就簡邊科(當然要佢成績好先入得),大把人唔夠班都想入讀。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大笨鐘 發表於 21-1-3 16:18
係呀!以入政府為目標嘅,要努力考入去做見習。

不過,我又聽過有啲入左去既,會話响出面顧問公司做會學野更多喎。

呢啲真係講人喇,睇個人要學野多,定要穩定喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

用戶要求終止服務

牛年勳章

my005 發表於 21-1-3 16:20
我聽過朋友講,畢業後入左SCHEME A,兩年半至三年就可以考試,但PASS到都唔可以即有牌,要SCHEME A行左四 ...

我朋友港大畢業入政府做見習,行 scheme 嘅,不過我無問佢咩部門,見習期完咗要離職。喺唔同私人公司做咗幾年,人 smart 嘅~ 早幾年入返政府做正式工程師。我覺得佢會好快升高級工程師。
未經許可,請勿轉載

伯爵府

回覆樓主:

而家工程係水泡科

梁振英話工程畢業去整整冷氣,不如番大6做

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大笨鐘 發表於 21-1-3 16:26
我朋友港大畢業入政府做見習,行 scheme 嘅,不過我無問佢咩部門,見習期完咗要離職。喺唔同私人公司做咗 ...

咁真係有機唔同部門有唔同喇。

至於升唔升得快做高級工程師,呢啲唔單係講SMART架,仲要識政府既文化,跟唔跟到好上司又一重點,同埋要有位升至得,好多因素好難講既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

用戶要求終止服務

牛年勳章

茶木 發表於 21-1-3 16:27
而家工程係水泡科

梁振英話工程畢業去整整冷氣,不如番大6做

喺香港讀工程,辛苦難讀,出路又唔係特別好,所以叫水泡科。梁生講嘅嘢,參考吓算喇!唔好咁認真。
未經許可,請勿轉載

男爵府

係政府或公營機構,工程師同醫生一樣pay scale,起薪7萬,頂薪10萬幾。
如果升咗職,就更高人工。

個人認為比醫生好做,唔駛輪更。

伯爵府

大笨鐘 發表於 21-1-3 16:31
喺香港讀工程,辛苦難讀,出路又唔係特別好,所以叫水泡科。梁生講嘅嘢,參考吓算喇!唔好咁認真。
...

香港又真係唔覺有咩工程好做喎

用戶要求終止服務

牛年勳章

my005 發表於 21-1-3 16:31
咁真係有機唔同部門有唔同喇。

至於升唔升得快做高級工程師,呢啲唔單係講SMART架,仲要識政府既文化, ...

係呀!升職要講天時地利人和,佢上司好睇佢,所以我咁睇好佢。同私人機構一樣,有人10年內升到 director grade,有人做廿年都係「工程師」,際遇嘅嘢好難講,幾時都係 work hard 做好自己,點知幾時運仔到~
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

茶木 發表於 21-1-3 16:33

我都係咁睇
未經許可,請勿轉載

伯爵府

親子王國15週年勳章

香港做civil 私人公司可以返國內
反而香港以外d公司機會大d,全世界去,我做worldwide project 好少見香港公司,可能因為少heavy industry, 大多數係infrastructure

用戶要求終止服務

牛年勳章

大將軍 發表於 21-1-3 16:37
香港做civil 私人公司可以返國內
反而香港以外d公司機會大d,全世界去,我做worldwide project 好少見香港 ...

你指顧問公司?香港大部分顧問公司都比國際公司收購咗,local 嘅顧問公司唔多,如果一齊 bid worldwide project,國際公司贏到單 job 嘅機會大好多。
未經許可,請勿轉載

水晶宮

咪就係鋪渠修路起公屋囉,做來做去都係呢d

子爵府

回覆 kenmay 的帖子

我都識人在政府做高級土木工程師,十幾萬1個月。

伯爵府

親子王國15週年勳章

大笨鐘 發表於 21-1-3 16:48
你指顧問公司?香港大部分顧問公司都比國際公司收購咗,local 嘅顧問公司唔多,如果一齊 bid worldwide pr ...

我自己做過間香港都有branch 但唔多有香港人參加d大 project,我身邊好多都一直Stay喺香港,國內同澳門,好少做International project,發展有限
有工程師朋友想移民,我幫過佢搵呢邊d工,其實唔易,問反同行,佢哋話香港engineer 少有個oversea projects,所以少請
相反我地請幾多歐洲,日本人

琥珀宮

畀面勳章

大笨鐘 發表於 21-1-3 15:33
無牌做唔到專業職級工程師,要考牌後,再申請工程師職位。見習工程師真係見習,做兩年。
...

請問政府 assistant engineer 駛唔駛考左牌,定係可以做住黎慢慢考牌?

伯爵府

親子王國15週年勳章

Elenalan 發表於 21-1-3 16:51
咪就係鋪渠修路起公屋囉,做來做去都係呢d

起僑隧道都唔比local 做,正如樓上JM話,consultant company 好多都worldwide 次次有signature project design 都比 specialized team 做
有好多specialized fields連本地公司都冇,又係外國公司做

琥珀宮

畀面勳章

大笨鐘 發表於 21-1-3 15:37
Title 反映唔到有無牌,一般顧問公司比較著重有無牌,因為顧問公司要交負責項目主要人員嘅資歷,當中通常 ...

政府職位呢?我見 assistant engineer都要係工程師協會會員,係咪都要考左牌?

琥珀宮

畀面勳章

my005 發表於 21-1-3 15:43
如果講政府,其實唔同部門都唔同標準既。

有啲部門如土木工程托展署CEDD,係你一畢業就可以申請入既,呢 ...

其實入到政府做 engineer 都唔易喎,見人要有幾年(有人話5年)經驗, 又要考到牌,又要考到入政府,應該都唔會好年輕,更唔係隔離帖話齋,普普通通做十年八年都月入十萬

用戶要求終止服務

牛年勳章

littlesister 發表於 21-1-3 17:11
政府職位呢?我見 assistant engineer都要係工程師協會會員,係咪都要考左牌?
...

我唔清楚,未接觸過政府嘅 assistant engineer,唔知有無呢 d post。
未經許可,請勿轉載

首頁
23456...8

尾頁

跳至