自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

lm

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

melomame 發表於 20-7-4 13:36
我同你差唔多
都係生完十年
啱啱做咗紮肚,2 weeks

我上年紮過,連續 10 日每日最少紮 8-12個鐘。我生完已經 6年,紮完果 1個月係明顯有改善但係唔持久。可能個個身體唔同,我自己就反彈返。我都明白未紮過嘅人會覺得又唔洗戒食,又唔洗做運動淨係紮就有效果,一定會心思思想試。當試完一年半載後就覺得浪費金錢,只係一剎那 work。

珍珠宮

lamlam0710 發表於 20-8-8 23:22
我上年紮過,連續 10 日每日最少紮 8-12個鐘。我生完已經 6年,紮完果 1個月係明顯有改善但係 ...

我和你一樣上年紮過,但我生完近八年,也是剛紮完覺得有少許效果,現在已差不多完全反彈好像沒有做過一樣!

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

lamlam0710 發表於 20-8-8 23:22
我上年紮過,連續 10 日每日最少紮 8-12個鐘。我生完已經 6年,紮完果 1個月係明顯有改善但係 ...

我紮完反彈,比之前更衰

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Moonlight819 發表於 20-8-8 23:58
我和你一樣上年紮過,但我生完近八年,也是剛紮完覺得有少許效果,現在已差不多完全反彈好像沒有做過一樣 ...

same

珍珠宮

melomame 發表於 20-8-9 12:32

我紮完反彈,比之前更衰

還比之前更差?很慘!

大宅

NGASZE626 發表於 20-7-2 16:26
生完第二胎都接近十年
肚腩仲係大而且肚皮又鬆
我一直都冇做任何運動或節食

https://youtu.be/FV3CQrf8bAw

你可以試下做,我見留言啲人生完好耐都有效,keep住做應該有效果,始終生左咁耐肌肉定左形無咁容易修復,但肯努力慢慢一定改善到,比啲時間唔好亂咁做普通既abs workout,有機會令個「假肚腩」睇落更大!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

VickiC 發表於 20-7-3 22:35
咁樣?

我都係咁

珍珠宮

yintinga 發表於 20-8-9 13:01
https://youtu.be/FV3CQrf8bAw

你可以試下做,我見留言啲人生完好耐都有效,keep住做應該有效果,始終生 ...
邊類修腹運動會令假肚腩有機會更大?可唔可以舉例下?因為我呢排都有自己做運動,怕做錯。謝謝

子爵府

我紮完反彈,比之前更衰

就好似做紥面咁,可能好一陣only。更何妨如果生完耐,個肚腩又重又有地心吸力。

男爵府

呢個問題學術上叫Diastasis Recti Abdominis 或簡稱Diastasis Recti, 外國坊間稱Mummy Tummy. 網上好多資料但係英文(唔識英文就幫唔到你,sorry!)

https://www.coreconcepts.com.sg/condition/diastasis-recti-abdominis/

紥肚只係治標唔治本,因為基本原因係inner core muscle weakness 弱深層腹肌,尤其是lower abdominals肚臍對下的Transversus Abdominis 肌肉,所以好多時食完野下腹凸咗出嚟好似有咗咁。

基本上可以搵物理治療師教你練番,千祈唔好亂做sit-ups 或 full plank, 如果唔係越做越凸。

明白依家大家要在家投疫,唔想出去搵人幫就可以試吓睇YouTube 睇吓跟唔跟到先。
https://youtu.be/gmqjLD_hJ-c

(下續)

男爵府

承上

見過人生咗幾胎生夠唔生,之後做手術將條罅縫番埋,係work 但好似好大工程。

利申:本人為物理治療師

大宅

crazypaper 發表於 20-8-9 13:14
邊類修腹運動會令假肚腩有機會更大?可唔可以舉例下?因為我呢排都有自己做運動,怕做錯。謝謝
...

其實好多動作都會架(前提係你有腹直肌分離),例如sit up, crunches etc

假肚腩成因係腹肌錯位,唔修復的話點努力練都無用的,詳情可以google了解下,另外youtube都有大量教學影片(search:腹直肌分離/Diastasis Recti)

大宅

2018復活節勳章

Activehealth 發表於 20-8-9 13:46
呢個問題學術上叫Diastasis Recti Abdominis 或簡稱Diastasis Recti, 外國坊間稱Mummy Tummy. 網上好多資料 ...

原來唔做得sit-up同full plank
真係唔可以係youtube亂揾workout做
我之前仲睇左啲馬甲線訓練
都唔敢開始做,驚越做越衰
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

大宅

2018復活節勳章

yintinga 發表於 20-8-9 13:50
其實好多動作都會架(前提係你有腹直肌分離),例如sit up, crunches etc

假肚腩成因係腹肌錯位,唔修復 ...

Youtube揾腹直肌分離運動多數係產後運動
感覺比較温和好似好慢先會有成果咁
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

男爵府

NGASZE626 發表於 20-8-9 13:56
原來唔做得sit-up同full plank
真係唔可以係youtube亂揾workout做
我之前仲睇左啲馬甲線訓練

唔可以亂做,要搵專人指導,至少要網上搵專門搵Diastasis Recti 啲training。

男爵府

NGASZE626 發表於 20-8-9 13:58
Youtube揾腹直肌分離運動多數係產後運動
感覺比較温和好似好慢先會有成果咁
...

切忌心急,先要學識activate Transversus Abdominis 用啱肌肉練咗基本功,之後可以將佢融入其他運動如Pilates, 效果可以好快。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我紮完反彈,比之前更衰

我因為疫情 wfh 喺屋企跟 YouTube home workout 再控制飲食, 成個人 firm 左, 輕左磅 53.xkg 到而家 50.5kg。

首頁

尾頁

跳至