自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

回覆 christyheihei 的帖子

我覺得坐窗口位望到嘢會比較好少少,如果坐中間,咩都唔知就仲辛苦。例如準備降落咁,機會慢慢下降,我係完全感覺到下降,如果窗外望到嘢個心會定小小,否則就會驚到會唔會撞山、跌落海?點解降極都未到地。
所以我只會坐cx、星航,廉航no way。

我驚到打去航空公司問可唔可以叫機師揸定d架機?自己諗番都覺得白痴。

我試過叫醫生開鎮靜劑,雖然無食,但帶住上機,驚得濟就食。

如果全家一齊感覺會好小小,我未有勇氣一個人飛。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

早幾年遇著強勁氣流, 好驚, 但年年keep住飛3-5次, 隔左幾年而家覺得冇乜野
不過都要睇坐乜airline啦

男爵府

christyheihei 發表於 20-1-17 18:02
咁你都好勁,驚坐飛機都可以去到澳洲

冇得唔去,我係佢唯一嘅親人,真係冇得唔去。其實宜家好咗少少㗎啦,回想頭幾次飛九小時,真係覺得好恐怖。

我好多時聽到啲同事去日本,其實我都好想去架,不過一諗起要坐飛機,就知道冇可能,因為去玩幾開心抵抗唔到坐飛機嘅恐怖。

男爵府

christyheihei 發表於 20-1-17 18:05
我都知係心理作用,正如我係飛機到見到陸廿,個人就個定d,其實我唔驚降落,仲好開心添,因為知道就黎到:fu ...

你同我一唔一樣,好多人都話降落驚,但係我其實好興奮,係會緊張但係真係身心舒暢!好開心遇到同路人!

男爵府

1928mickey 發表於 20-1-17 18:15
飲完可樂去多左廁所

冇辦法,因為都真係要些少糖分,九個鐘頭真係肚餓架,肚餓再加上緊張、起飛喊完,個人會好似想暈咁樣,同埋完全瞓唔到覺~

男爵府

missannali 發表於 20-1-17 19:28
回覆 christyheihei 的帖子

我覺得坐窗口位望到嘢會比較好少少,如果坐中間,咩都唔知就仲辛苦。例如準備 ...

我好明白你,我都只係坐呢兩間航空公司,我連袋鼠航空(唔知啲咩統計話佢全世界最安全第一位)都唔肯。我試過叫空姐同佢講問機司安全帶顯示燈仲要着幾耐,佢哋真係會幫我問㗎(可能見我喊得太利害,可憐我掛)

我多數都係自己一個人飛,試過有一兩次有人陪啦,但係對我幫助唔太大~

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

我以前都好驚坐飛機,一遇氣流驚到不得了,全程不停心裏面祈禱,唱住HE can turn the tides and calm the angry sea, 機上班細路仲當坐過山車笑到卡卡聲。
近年睇化咗,一起飛就瞓覺唔諗,同自己講起飛係向上無乜危險,氣流咪當去澳門坐Turbojet, 顛簸好正常,其實架機有氣流浪住,下面幾萬呎空間唔會有事,降落果下有點驚,不過著陸後好快減速。

珍珠宮

christyheihei 發表於 20-1-17 17:26
你地有冇諗過點克服?

我 fd 係極panicky 嘅人,寧願坐12 個鐘巴士/火車 都唔想坐一個鐘飛機,我地成日驚如果佢坐飛機,架機會折返,因為佢會失控尖叫到個機長怕左佢
佢起碼20年無坐飛機,今年迫不得已坐 ( 佢老公仔女陪佢) , 坐完佢話克服左,依家會想再搭飛機喎

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

返大陸最驚, 因為山多所以氣流好犀利, 最驚嗰次就係喺九寨溝返四川, 由起機氣流令部機震到落機, 嚇到我全程都唔敢放手, 揸實個手柄

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我從未坐過,感覺好無安全感,上到天一有乜事係無得救。老公話近近地去台灣我都唔想去。

珍珠宮

魚肉翅 發表於 20-1-17 19:59
返大陸最驚, 因為山多所以氣流好犀利, 最驚嗰次就係喺九寨溝返四川, 由起機氣流令部機震到落機, 嚇到我 ...

呢個路線我都聽過好恐怖
我諗正常唔怕搭飛機的人都會驚

男爵府

回覆 龍山仔仔 的帖子

去日本玩完再飛澳洲

男爵府

回覆 龍山仔仔 的帖子

好佩服可以喺機上瞓到嘅人,有同事登機後都未出跑道已瞓咗,上機瞓到落機爽爆,所以佢搭凌晨機都無問題

珍珠宮

超驚搭飛機,去到機場已經肚痛 心跳加速 抖唔到氣,臨上機一定食安眠藥⋯

侯爵府

Vinccy 發表於 20-1-17 21:25
超驚搭飛機,去到機場已經肚痛 心跳加速 抖唔到氣,臨上機一定食安眠藥⋯
...

我都會肚痛咖,我仲有想返屋企既衝動。去程都還可以諗下一陣去到有咩玩,回程就冇得咁諗

侯爵府

龍山仔仔 發表於 20-1-17 19:42
你同我一唔一樣,好多人都話降落驚,但係我其實好興奮,係會緊張但係真係身心舒暢!好開心遇到同路人!:ki ...

係呀,我身邊冇咩人驚,所以好難同人分享,冇咩人會明白,只係覺得我諗法好多餘

侯爵府

missannali 發表於 20-1-17 21:11
回覆 龍山仔仔 的帖子

好佩服可以喺機上瞓到嘅人,有同事登機後都未出跑道已瞓咗,上機瞓到落機爽爆,所以 ...

我好羨慕呢種人,訓得著真係好

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我畏高超驚,上次 遇到氣流,跌下跌下咁 哭了出來
好難克服,盡量唔座夜機,抱公仔,拉住老公
想認識多啲屯門友

侯爵府

小平媽媽 發表於 20-1-17 21:36
我畏高超驚,上次 遇到氣流,跌下跌下咁 哭了出來 。
好難克服,盡量唔座夜機,抱公仔,拉住老公
...

夜機問題會大d?

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

christyheihei 發表於 20-1-17 21:37
夜機問題會大d?

係呀,我見到陽光,見到啲靚雲,覺得天氣好啲,就無氣流,會安心啲
想認識多啲屯門友

首頁
23456...11

尾頁

跳至