跳至

首頁
23456...99

尾頁

大宅

Re: 全職媽咪

藍妹媽媽,

真係好難講話邊個選擇係最好,既要考慮小朋友ge個性與能力,亦要考慮佢適合邊類型ge教學模式,對我黎講$亦係一個好重要ge考慮因素,如啟思小學要成5千幾一個月我就負擔唔到,根本無得考慮tim。如果會讀返本區小學,我就唔會比佢出到咁遠讀幼稚園,會留返係本區讀。如果擔心小一派位ge話,可以到時(K3)先報考出面私小/直資小學作後備,咁小朋友起碼可以辛苦少幾年。

大宅

hinpa,
謝謝你的分享!
坦白講, 真係好難揀, 你說 '考慮小朋友ge個性與能力",但 佢咁細個, 好難睇得好清楚, 又好驚睇錯, 呢樣野會直接影響 "考慮佢適合邊類型ge教學模式",例如有人話好動的小朋友要俾個開放式的學習環境佢, 但亦有人會認為常守紀錄的環境,會令佢安穩D,成熟D, 唉~咁極端的答案, 你話點揀?
我非常同意 "咁小朋友起碼可以辛苦少幾年"~

男爵府

藍妹媽媽,

我想問: 有那些是”以學生為本的”小學呢? 好難搵哦!? ?-(

大宅

根據資料顯示, 三三四教改特色係 :
1. 以孩子為中心教學 ,有別於以往傳統的家長式教學, 2. 仲有持續性評估, 即係話唔會一試定生死, 學生校內平日的表現會計算在內,3. 最後一點係多課外活動, 係鼓勵學生衝出課室, 發展多元智能. 其實視學報告內唔多唔少都睇D學校的情況, 所以注重教學法的幼稚園或小學一般包含左"三三四"概念. 至於係咪掛羊頭賣狗肉, 作為家長有時真係好難睇到, 惟有做多d資料搜集吧

男爵府

藍妹媽媽,

唔該晒! 等我得閒都去煲吓d視學報告先, 睇唔足十成都睇倒7, 8成呀! 再加埋d家長口碑應該差唔多喇! e家做人父母真係好唔得閒!

大宅

karly,

你收到救世軍ge信未呀,我收左成個禮拜啦,不過好busy所以而家先報料

藍妹媽媽,

今年要交成~$850 書簿費 + 校服

男爵府

HINPA,

未收到呀! 我14號先in完咋! 咁你打唔打穿插班呀?

$850 書簿費 + 校服 ?? 係咪兩季校服呀?

子爵府

hinpa, karly,
我都覺得$850貴左d呀!

hinpa,
不如俾軒軒返東華啦!可以同禧禧做同學呀! :mrgreen: 又唔洗買校服,一年買書錢都只係百幾蚊咋!

大宅

hinpa,
我記得頭一筆5-6百元只係付校服費,另外開左學之後再比多2百幾係付書簿費, 睇o黎你地今年係一筆過比. 如果交左,但最後唔讀,都幾傷~ 你係咪都維持原意?

男爵府

hi wandy,

"英" 兒 fun fun fun 1月10號開班lu喎!
你報左名未呀? 11:30am果班呀!

男爵府

據我知 ..... 一般幼稚園既半個學期雜費都差不多一個月學費 , 夏季校服就 $400 左右 , 冬季就貴 d ... $550 左右 ..... 不過間間唔同 ....

幼兒園我就唔清楚 ....... 我 d 女無讀過 !!!

(希望我 d 料仲 update 啦 )

男爵府

我兩個仔讀個間幼兒園就無乜雜費.
生日會 free
慶祝會 free
係夏天每個月冷氣費 $40

校服有兩種,一是真係一套校服, 一係一件背心仔加係自己衫面就得!
冬季校服好似係$85一套,背心就好似$25一件.

書簿費好平,一個學期都係三百蚊樓下!

大宅

All,

佢地今年收費ge breakdown如下:

(1)上學期N1班書簿費 $230.70
(2)夏季校服 ($55 X 3套) $165.00
(3)薄身冬季校服 ($92 X 1套) $ 92.00
(4)厚身冬季校服 ($92 X 2套) $184.00
(5)校褸一件 $190.00

合共:$861.70

大宅

藍妹媽媽,

應該會維持原意呀

Wandy,

連大埔個間都打黎話3月有位叫我地去交學費呀,之前咪話實無ge

子爵府

karly,
上水o個度要我禧禧足歲半先可以打電話去報名呀!1月10日開班,我驚佢地無位俾kwan同我呀!

to all,
等我講下東華d資料啦!
每月$2420,夏季(5月至10月)會加冷氣費$40,其他活動e.g.生日會唔洗錢,去旅行or參觀就要交車費。唔洗著校服,書包免費。N1今年書費上下學期加埋就交around$110,今日開x'mas party唔洗俾錢,仲要有份x'mas gift收呀! :mrgreen:

男爵府

wandy,

你可以打去問吓, 因為我今個月返緊都係4個小朋友, 加多兩個應該冇問題喎! 幾時先足歲半呀?

子爵府

karly,
我12月頭打電話去問,佢地話要禧禧足左歲半先再打去留位呀!激水呀!
禧禧1月6日就足歲半啦!

男爵府

wandy,

勁喎 .... 識得去搵我番來

我 x'mas 個三日返左大陸玩, 去左歡樂谷呀

子爵府

astrid,
好水羨慕你兩個女都咁大,可以週圍去玩,我就慘囉,禧禧仲咁細去都無意思呀!
好玩嗎?

男爵府

wandy,

唔水羨慕 .... 想當年, 天寒地凍 ... 我仲要一早整醒大個件, 推埋細個件 .... 仆去搭校車 ; 到依家都仲係咁 ..... 不過, 我唔會同佢地出遠門 .... 近近地返大陸算 ..... 因為佢兩個衰妹唔係咩都食 ... 一到食飯時間就好 Q 煩 .... 煩到我想殺人 :evil: :evil: :evil:

我係歡樂谷個日 ... 係得兩樣野做, 就係睇住佢地玩 & 幫手排隊 ...... 我對腳簡直唔係我自己 ... 好痛呀對腳板底 :cry: :cry:

首頁
23456...99

尾頁

跳至