自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

楓樹yip 發表於 19-8-24 12:04
一碗花生衣加6-8粒紅棗,養生壺煲1.5hrs,我爸爸飲咗幾日話削胃。
...

一出現削胃就會反效果,胃養血,胃痛就自然冇血,你放得太多材料嗎?

男爵府

回覆樓主:

我也是化療病人,頭一針介口太清,血指數不好,營養師話想食乜就乜,不要太清,最重要保持體重。我之後放鬆左,食多些肉,果仁,不同方式煑吃,餐廳多士,豬扒飯。我覺得要爸爸心情放鬆,不要常常想到病,當自己平常人,看他想吃什麼,不要限制太多,化療不能介口太多。

珍珠宮

楓樹yip 發表於 19-8-24 21:47
醫生話爸爸骨髓造血功能差,好難恢復,我都數唔清打咗幾多支升白血球針水同血小板針,食療雖然幫助唔大, ...

我明你爸爸嘅情況!造血機能差,食物嘅幫助只係盡人事!
我講我嘅例子,我最近血色素靠輸血維持,輸完血兩三日就跌返落去又再輸血,但我血鐵和幫助造血嘅B12都正常,問題係有足夠材料骨髓都仍然唔造血(我係其他病並非癌症), 朋友常叫我食高鐵質食物,但其實無大幫助,我唔係缺鐵。

我有少少建議,或許樓主也有做,除了搵方法食療幫助血小板,另外要增强世伯嘅身體,健康嘅身體對整體都有幫助,希望人壯健啲復原能力會好啲!

大宅

楓樹yip 發表於 19-8-25 08:17
我有煲姬鬆茸蘆筍杞子瘦肉湯比爸爸飲,點解唔好食杞子?
...

杞子會中和左化療,醫院有video教的!

大宅

spikenard 發表於 19-8-25 08:57
一出現削胃就會反效果,胃養血,胃痛就自然冇血,你放得太多材料嗎?

我用一碗花生衣,6-8粒紅棗(去核),放1.5L水煲剩1.2L 咁上下,用養生壺煲。

大宅

ting_ting_ma_ma 發表於 19-8-25 09:44
杞子會中和左化療,醫院有video教的!

化療期間冇是杞子,化療後就有,都有影響嗎?

珍珠宮

楓樹yip 發表於 19-8-24 13:13
老人家話唔好食雞,鴨,牛,鵝,海鮮之類,我爸爸都戒咗,西醫就話唔洗戒口,燉牛肉汁可以嗎?
...

咩都唔食,好難造血㗎喎,造血要原料呀。維他命B雜,鐵質;呢啲都係造血㗎。

大宅

楓樹yip 發表於 19-8-25 10:26
化療期間冇是杞子,化療後就有,都有影響嗎?

整個化療期內都唔好食啦。完左最後一次都等多三星期先食,如果唔係化療就白做

子爵府

natnatbaby 發表於 19-8-25 08:58
我也是化療病人,頭一針介口太清,血指數不好,營養師話想食乜就乜,不要太清,最重要保持體重。我之後放鬆 ...

食乜就乜x2, 食療效果咁快就唔駛有藥啦, 何況化療中病人根本無咩胃口, 任何野都唔多想食, 水都唔多想飲, 效果更加唔會有, 留番quota補充日常體力更重要

珍珠宮

回覆樓主:

樓主參考下

https://www.google.com.hk/amp/s/steptohealth.tw/%25E8%2587%25AA%25E7%2584%25B6%25E7%2599%2582%25E6%25B3%2595/7%25E7%25A8%25AE%25E5%25A2%259E%25E5%258A%25A0%25E8%25A1%2580%25E5%25B0%258F%25E6%259D%25BF%25E7%259A%2584%25E6%259C%2580%25E4%25BD%25B3%25E9%25A3%259F%25E7%2589%25A9/amp/

https://www.google.com.hk/amp/s/read01.com/5gzOGa.amp

大宅

wan_sosin 發表於 19-8-25 09:11
我明你爸爸嘅情況!造血機能差,食物嘅幫助只係盡人事!
我講我嘅例子,我最近血色素靠輸血維持,輸完血兩 ...

明白,祝福你

大宅

ting_ting_ma_ma 發表於 19-8-25 10:37
整個化療期內都唔好食啦。完左最後一次都等多三星期先食,如果唔係化療就白做
...

真係唔知,好彩都唔係成日食,我睇嗰個「芳姐保健湯餸」又話杞子可以食。

大宅

bdrescue 發表於 19-8-25 10:43
食乜就乜x2, 食療效果咁快就唔駛有藥啦, 何況化療中病人根本無咩胃口, 任何野都唔多想食, 水都唔多想飲, ...

明白。

珊瑚宮

楓樹yip 發表於 19-8-25 11:20
真係唔知,好彩都唔係成日食,我睇嗰個「芳姐保健湯餸」又話杞子可以食 ...
芳姐不是醫生
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 19-8-26 12:50
芳姐不是醫生

我知佢唔係醫生,我見佢介紹都係舒緩化療電療副作用湯水我先煲比爸爸飲。

珊瑚宮

可帶爸爸看東華三院Q E浸會的腫瘤中醫

坊間食療只供参考。不能盡信。隨時害死
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至