跳至

首頁
23456...17

尾頁

男爵府

回覆 tiandd 的帖子

如果你先生係petitioner又係香港工作, 香港入息係唔計, 仲有係如果你interview時, 佢仲係香港工作,就會有D麻煩, 因為如果領事覺得你先生係US嘅domicile唔夠, 可能會唔批, 所以你一定要有prove你地係會離開香港, 我之前有個post如何係香港reestablish US domicile, 有JM就係因為先生仲係香港工作而唔批.

男爵府

如果你地揾唔到US joint sponsor, 可以用香港saving 做擔保, 但你要俾過往一年bank statement balance, 至於用property做資産, 因為要銀行做估值會比較麻煩同埋唔係即時可用流動現金領事有机會唔批.

大宅

bettylovingbb 發表於 19-4-25 13:13
回覆 Honey媽媽 的帖子

問結左婚幾耐, 係邊度認識, 有冇小朋友, 老公宜家係邊, 去US會做咩工? 大約問左1- ...

唔該晒呀!咁check咗啲咩文件呢?

男爵府

Scan左俾NVC嘅文件全部要帶齊, passport, HKID, 出世紙, 小朋友出世紙, marriage certificate, 記住make copies, passport相只收1張,. Body check envelope , print out interview confirmation letter 及 passport delivery address. 因為我自己用savings做擔保, 我只帶左updated bank statement 就ok, 唔使填I864a, 佢地亦冇要求睇相片及what's app conversation, 可能因為我地結左婚好耐又有小朋友.

男爵府

我地個case係最驚佢地話US domicile唔夠因為我老公10幾年冇返去, 又冇報税因為係stay home Daddy, 所以唯有拿拿聲12月尾係US買左間屋又拿拿聲幫過仔registered學校, 個日in左一陣領事就approved, 但臨尾佢突然問我老公宜家係邊, 我話係香港, 佢個樣即刻有少少變臉, 我見到咁即講已幫仔註左册, 佢地7月會走, 佢聽完個樣先正常番, 嚇C我.

男爵府

剛剛收到通知visa出左啦

複式洋房

bettylovingbb 發表於 19-4-25 20:23
剛剛收到通知visa出左啦

我都係呀!明天可以拎,跟住可以訂機票了

男爵府

回覆 白兔仔 的帖子

係呀, 可以開始打點離開啦, 祝你一切順利

複式洋房

bettylovingbb 發表於 19-4-25 21:37
回覆 白兔仔 的帖子

係呀, 可以開始打點離開啦, 祝你一切順利

多謝你!大家咁話

大宅

bettylovingbb 發表於 19-4-25 16:59

Scan左俾NVC嘅文件全部要帶齊, passport, HKID, 出世紙, 小朋友出世紙, marriage c ...

因為我有搵joint sponsor, scan咗佢嘅入籍證書俾NVC, 唔知領事會唔會要睇正本呀

我哋結咗婚都好耐同有小朋友,不過都諗住帶定相去以防萬一

男爵府

係呀, 帶定好D, 唔同consular officer有唔同要求, 我in果日算好彩冇乜野問. 入籍書我諗唔使正本, 如果你帶到正本亦冇壞.

大宅

多謝指點🙏🏻 先生肯定是擔保人,那麼如果用銀行存款可否做擔保呢?還有時間可以賣股票調動😛

男爵府

回覆 白兔仔 的帖子

請問你今日攞番passport未? 我今日攞左啦, 但好confused, 因為紅色紙寫明入境只需passport with visa加vaccine record, 但另外一張白紙就寫要带sealed medical report envelope, 但膠袋並沒有sealed envelop, 所以想問下你除左passport仲有冇sealed envelope?

大宅

回覆 bettylovingbb 的帖子

可否請問你銀行saving用你的還是先生的?謝謝🙏有無話大約要多少以上才好呢?

大宅

回覆 bettylovingbb 的帖子

請問你們登記的私校定公立?我們問的公立學校,首先要有住址證明,所以都打算過去租了屋先登記入學。我小朋友讀小學就要升中啦。

複式洋房

bettylovingbb 發表於 19-4-26 20:45
回覆 白兔仔 的帖子

請問你今日攞番passport未? 我今日攞左啦, 但好confused, 因為紅色紙寫明入境只需pas ...

我即刻返到屋企開張紙睇下,又唔見話要帶sealed envelope wor

男爵府

回覆 白兔仔 的帖子

總共4張紙, 有2份白色紙, 其中一張寫要带. 我上網check左, IV annotation係CCD就冇sealed envelope要帶因為轉左electronic, 我check左visa係寫住CCD, 可能佢地攪錯左入多張紙落package度.

男爵府

回覆 白兔仔 的帖子

你總共收到有幾多張紙?

男爵府

回覆 tiandd 的帖子

報左公立, 我個仔升grade 1.係用我自己saving因我老公冇收入, 如果一家三口好似係$25000x125%x3, ceac website有資料.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

tiandd 發表於 19-4-26 19:48

多謝指點🙏🏻 先生肯定是擔保人,那麼如果用銀行存款可否做擔保呢? ...

銀行存款可以做擔保,但會睇你筆錢已存入銀行有幾耐,所以如果要賣股票至夠的話,建議唔好等得太近面試時間。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁
23456...17

尾頁

跳至