夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Tinahui 發表於 18-11-6 23:30
有多少男人是肯幫手的?唉!今晚本來好好心情,因為老公大陸做嘢,今晚難得係屋企食,搞左大龍鳳,結婚鬧 ...

插句咀
不必等下一世
抓緊呢一世啦!因為無人知仲有無下一世
但呢一世你活緊㗎!
拎張紙
寫吓你想點
乜都寫,大大小小都寫
寫低自己的願望
然後,圈出你控制到,不關別人的願望
下決心去做啦!
對自己好啲啦

別墅

PTMCYS 發表於 18-11-7 17:23
妳是全職主婦?

係⋯⋯

子爵府

Tinahui 發表於 18-11-7 22:37
係⋯⋯

妳老公可能太忙, 太倦, 忘記了愛.

我都試過心煩, 腦裡同一時間放進太多東西, 太太對我說話, 完全兼顧不到, 比她投訴, 我亦曾試過多野諗到呆左, 佢叫我時, 我個頭好慢動作咁轉個面望住佢, 比佢勁笑.....

而且有時覺得太太諗野範圍窄, 慼覺是家庭小事, 有勁多野想的時候, 會忽略了她, 係會有的.

我諗有時唔可以對這些太上心, 反而關心下他是否壓力太大, 太倦, 打開他的心窗後, 試下提他, 你好似忘記了一點愛和耐性, 千奇不要用責怪的說話, 只是提一下他. 如果有效果, 他會問"係咩"? 妳可以再說多一點妳想好似以前點... 妳現在的感受等, 看看可否從新開始.

有時要自己主動一點, 唔好把擁有的推出去給別人....

大宅

回覆樓主:

有時都會後悔結婚,單身果時,真係好自由自在。結左婚好似無左自已。無左生活,行屍走肉。有時都好痛苦。

別墅

PTMCYS 發表於 18-11-8 17:35
妳老公可能太忙, 太倦, 忘記了愛.

我都試過心煩, 腦裡同一時間放進太多東西, 太太對我說話, 完全兼顧不到 ...

我都知,但係實在講唔出,又做唔出,以前後生d,真系厚面皮咁講左,做左,無回應,試多幾次之後,就發誓不會再試⋯⋯莫講依家呢個年齡⋯⋯又唔係細路女⋯⋯依家咪教自己學識調節⋯⋯不要太在意他所做的事⋯⋯自己搵方法release.......但係知道⋯⋯可能個心會漸行漸遠⋯⋯但他還不知道⋯⋯
當然,漸行漸遠唔係指會出軌等等,係指大家既方向⋯⋯步伐⋯⋯佢對我,可能都有呢種感覺,就來自於工作上⋯⋯我跟不上他的工作思維,他也跟不上我對仔女的教育思維⋯⋯真係⋯⋯大家都疲累,跟著就,他不說公事,我不說仔女事⋯⋯

別墅

見到你老公嘅行為,就知佢讀書唔多、質素低,可能係打份牛工,所以斤斤計較果雞碎咁多$

越有修養嘅男人越鍚老婆,
係人都會有錯漏,一個大男人竟然同個小女人計較,

呢d咁低下階層嘅男人算把喇,
你諗下,萬一你有重病急需大筆錢,呢d咁嘅男人會企出來?發夢。

女人盡量要靠自己,自己使自己的$不知幾自在,老實說,呢個男人質素好低,打份牛工以為自己好巴閉,估計佢呀爸或呀媽應該一樣,因為一代傳一代

你要好好為自己打算一下

洋房

PTMCYS 發表於 18-11-1 14:02
給婚應該係很愛對方, 希望可以一世照顧她/他, 給對方承諾和保障, 才簽下這張婚紙, 唔係單方面的, 唔好為結 ...

寫得好

子爵府

Tinahui 發表於 18-11-9 00:10
我都知,但係實在講唔出,又做唔出,以前後生d,真系厚面皮咁講左,做左,無回應,試多幾次之後,就發誓不 ...

真系厚面皮咁講左 ---> 但係兩公婆無野講, 慢慢失去了愛, 好易被第三者入侵的. 要想辦法, 主動自救...

係指大家既方向⋯⋯ ---> 思維不同了, 但應該改變自己, 來包容對方, 我見我姐夫都好成功, 我亦會學懂.

他也跟不上我對仔女的教育思維 ---> 如果妳攪得掂, 就不用插手了, 點解要他跟呢? 是妳嚴, 他鬆? 一般爸爸經常不在家, 妳要跟孩子塑造爸爸的愛/偉大/辛勞(可能妳已出了), 等爸爸回來, 孩子就跟他玩, 由他寵一點(因為如果孩子每次見爸爸, 都給他責備, 關係會不好的), 這樣他會感受歡樂, 有家庭愛的支撐. 反過來不跟他說仔女事, 有隔膜, 很倒退~

別墅

formelin 發表於 18-11-1 13:19
結婚,為了什麼?

為了女兒得到母親的陪伴成長

如果知道會遇到一個背叛的老公
我寧願一世都冇結婚

大宅

formelin 發表於 18-11-1 16:08
結婚
當初是想同自己愛的人在一起,建立幸福的家庭

行屍走肉的生活 x 2

首頁