自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

考慮調整作息時間 早睡早起身體好

子爵府

Pollyowen 發表於 18-10-25 09:23
如果係真, 唔怪得小一中左寶校的要去叩其他學校啦!
其實小朋友考全級頭十名都係好開心, 但原來係入唔到BAN ...

嚟緊升中人數上升,就算名小都會有呢個情況出現。考頭10可能只可以band1C,15已band 2。

大宅

sunnymama2 發表於 18-10-25 08:36
阿仔因為身體未適應小學生活,晚晚唔願瞓,變左第日番黎要瞓覺,夜晚要成11,12點,有時2點才瞓着,第二朝 ...

其實讀幼稚園/小學邊間都好,都冇可能咁夜訓,呢個作息規律係父母由小幫佢建立
身子差呢回事,關唔關夜訓事?早睡早起身體好呀

男爵府

畀面勳章

sunnymama2 發表於 18-10-25 08:58
唔知點解,好難,可能我要番工?

好似琴日,知佢瞓得差,就推左補習老師,諗住佢乖乖做功課,温吓默書,我 ...

咁睇真係唔關學校事喎,平時邊個湊佢?應該要佢放學即時做功課,做完先玩,食飯,訓教,要堅持,唔係佢話點就點

男爵府

好似琴日,知佢瞓得差,就推左補習老師,諗住佢乖乖做功課,温吓默書,我 ...

我估全香港,大部分媽媽也要返工。
根本冇可能由小朋夜晚唔瞓。

點解你又認為,轉去寶校佢自動會早瞓?
你管教好有問題,完全冇 discipline 。

伯爵府

阿仔因為身體未適應小學生活,晚晚唔願瞓,變左第日番黎要瞓覺,夜晚要成11,12點,有時2點才瞓着,第二朝 ...
應該首先要train返佢既生理時鐘,要早睡早起,如果唔係去到邊間學校都一樣

子爵府

如果因為甘既原因, 而如轉去寶校, 真係唔應機甘早, 除非你而家個仔讀緊個間係超遠, 要好早起身, 好認響佢, 先可以唸下。 寶校既競爭真係會比Brand 1 既小學差一段距離,到時你去搵中學就會明, 所謂竹門對竹門, 木門對木門啦。

琥珀宮

pizzapark 發表於 18-10-25 08:43
其實讀寶校亦可升上好好的中學呀。-———— 其實唔係架

呢個係非常現實又殘酷嘅答案

大宅

貴校是好学校,冇理由轉,搬屋吧!我搬了兩次,只為幫阿仔慳時間

琥珀宮

馬爾太 發表於 18-10-25 09:26
嚟緊升中人數上升,就算名小都會有呢個情況出現。考頭10可能只可以band1C,15已band 2。
...

咁呢間唔算好勁嘅名小,真正嘅名小係一班有大半班升到b1,講緊一班有36,7人嘅大班

禁止訪問

畀面勳章

大宅

令郎間小學既教學安排, 會容易令小朋友著重ECA而忽略學術, 家長呢方面唔調教學, 問題只會越嚟越多

如果樓主妳唔執番正"規舉", 繼續蹤容小朋友去玩樂, 轉去邊間都係死

男爵府

回覆 pizzapark 的帖子

升吾到band1中學,吾代表d咩~最後升到大學就得。讀band1中學壓力大,讀band2,3學校可能輕鬆d,壓力細d,甘更可以提升學習興趣。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我覺得唔係玩唔玩既問題!我小朋友都勁爛玩,玩到可以唔駛食既人,但佢地係會响應該玩既時間玩。例如你仔要黎瞓晏覺既時間,佢地會做功課同玩,食完飯又玩一陣,到你仔唔願瞓既時間,就係佢地瞓覺時間。

其實根本計黎計去時間都係得咁多,只係你容許佢調轉d時間黎用姐。唔關鍾唔鍾意玩事,分分鐘佢咁樣仲玩得少過人。。。唔好俾藉口自己,好好面對,搞搞佢,你用紙計返d時間佢睇,其實佢唔瞓晏覺,夜晚早d瞓,係唔會比佢現在玩少左。

大宅

馬爾太 發表於 18-10-25 09:26
...

你唔明白升中派位分Banding 既安排

現實只會係: 強校越強 (即越多B1學生), 弱校越弱

大部份校網既寶校, 如果一級只有一班, 普遍B1學生不多過2個.

就算全級人/班數多既寶校, B1學生應該都只會得1X%或以下, 個位數%既B1學生係寶校嚟講係好普遍

用戶要求終止服務

調節好作息時間先至係上策,冇理由因為咁嘅原因轉校……

寶校升中band 1率未必甘好.....

珍珠宮

吉蒂0603 發表於 18-10-25 09:10
睡午覺要戒,情願攰到死,晚餐後早d俾佢瞓到天光,事實,小童可以8點左右就瞓,唔好理會家長返屋企未,要 ...

同意,要由作息時間入手

唔夠瞓係好大問題,第二日上堂無精神聽書唔入耳,夜晚樓主返來跟功課事倍功半。老師見個學生咁唔專心,操行都受影響

男爵府

pizzapark 發表於 18-10-25 08:43
其實讀寶校亦可升上好好的中學呀。-———— 其實唔係架

其實寶校都有派到band 1中學

子爵府

hkpapa852 發表於 18-10-25 09:48
你唔明白升中派位分Banding 既安排

現實只會係: 強校越強 (即越多B1學生), 弱校越弱

我點會唔識。以前年年都要對住啲喊苦喊忽嘅家長架啦!剛過去嘅派位,舊同工都話唔知咩事,明明排band 1隊竟然派band3! 老細係放榜前一日係咁寫推篤信!

小學強弱,家長有一套睇法,學校有一套睇法。你覺得實食無黐牙但你心儀嘅唔係咁諗。自行可博高一線但填表就自己醒定啦。

公爵府

rush hour 係game? 你睇住都可以咁做? 我諗你未預備好做ftm.

首頁
23456...16

尾頁

跳至