自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Amei0223 發表於 18-10-12 11:27
替樓主可以鬆一口氣
至少唔同班見面的機會少左
可以減低對仔仔騷擾

我仔幼稚園時,係d同學仔會鐘意同佢玩的人。
但小一下學期就開始投訴有人整蠱佢。我一直都鼓勵佢要揾個好同學,做孖公仔,咁就有乜可以有人撐。
但奈何成日都係幾個女仔,佢都唔介意同人一堆,但又會嫌女仔太多是非。
所以佢初小時,係會成日去老師度投訴嘅人,煩死老師 所以日後,佢再有投訴,也求其處理。
我諗,你可先同女女商量對策,叫佢實行一段時間。如事情發展得嚴重,當然要家長出口,要比女女知父母永遠都支持佢的

男爵府

回覆樓主:

樓主嘅post令我要反醒我係咪都要幫亞仔處理問題?

我仔啱啱升小一,呢一個月佢不停同我投訴一個同學
1.呢個同學會小息搶佢食物
2.轉堂時會專登走去掃亞仔啲嘢落地
3.體育堂一人一個豆袋練習拋接,個同學專登搶咗亞仔個豆袋,仲跑開去好遠地方扔咗
4.亞仔按老師要求收指定科目功課,個同學會搶哂佢手上嘅嘢

仲有好多好多不能盡錄,每日都有幾件事情,亞仔表示佢唔開心,佢話都有同老師反映,但好似冇乜用,我有教亞仔向呢個同學嗌唔好,有需要就揾老師幫忙,我想佢學習下處理問題先,但完全冇改善,我唔知我出聲同老師講會唔會太怪獸,大家有經驗嘅jm覺得我應該點做?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

yy1012 發表於 18-10-13 00:01

真實如果老師是好的。你反映一次半次,是需要的。始終佢地細。而且,可能老師也知道這些事情,要比佢地知你仔是懂得表達的。
不過,始終要仔仔自己學習處理。好似我話齋,我仔由細被蝦到大,處理手法上,也開始令我對佢有信心。

珍珠宮

jasmineoj 發表於 18-10-12 23:53
我喺上面補充咗啲…
因為我初中時就有個技安型男朋友…

被你遇過,更會懂得揀對的人

子爵府

foggyao 發表於 18-10-13 00:14
被你遇過,更會懂得揀對的人

事情並唔係咁
找對方法同佢相處落係無問題的
只係…佢後來有交通意外已經不在人世…

珍珠宮

jasmineoj 發表於 18-10-13 00:16
事情並唔係咁
找對方法同佢相處落係無問題的
只係…佢後來有交通意外已經不在人世…

唔好意思,撩起你傷心事。
對的方法,稱讚、欣賞?

子爵府

foggyao 發表於 18-10-13 00:18
唔好意思,撩起你傷心事。
對的方法,稱讚、欣賞?

如果平時夠主動去同佢溝通就唔會咁
不過避開係正常嘅,會驚係正常嘅,
我係連訓導都問我點解夠膽同佢玩。。。。
但當佢知道唔做呢啲嘢,用口講更有效表達自己需要人地理佢之後就無再蝦人

子爵府

回覆樓主:

都廿年前了,唔再傷心Lu

男爵府

yy1012 發表於 18-10-13 00:01

我個係細仔(年尾出世)小一、二時一樣遇到你所講既情況,都有同班主任反應過。班主任都會向個同學告誡不可作出類似行為,但嗰個同學唔太怕老師,所以間中都仲有欺凌情況。我就教自己小朋友要學識保護自己,亦唔好俾人有個錯覺以為你同意佢咁做。到二年級下學期時,佢已學懂了如何遠離那個同學。而升三年級時,我亦要求不要再將佢地編在同一班。從此以後,就冇再遇過類似情況。加油呀!

琥珀宮

Froggy_joe 發表於 18-10-12 09:23
樓主仔仔幾年級?

好多學校處理呢啲事件,通常係調犯事個位同學,比較少調離被害者

今次係樓主要求兩人分班作出改變,但對方係無覺得有呢個需要。

一般係提出要求的,只可以選擇自己走,而唔可以要求對方走。咁做係較公平合理!

侯爵府

回覆樓主:

在我仔初小時,我也是那位眼濕濕既爸爸,雖然仔進步不少,且沒有攻擊性,但因為一路都係精英班,所以大部份同學都係多年同窗至今。某幾位同學,我仔一路希望成為佢哋朋友圈,可惜平日寒暄就會,一到分組學習就叫仔走開。且佢地父母也不容許,有次放學時,小兒跟那位妈咪打招呼,她也不理啋。我跟小兒說,那些不是真朋友,每次他也静下来、紅着眼。
感覺樓主仍願意給A仔空間成長。

珍珠宮

木土土 發表於 18-10-13 00:58
今次係樓主要求兩人分班作出改變,但對方係無覺得有呢個需要。

一般係提出要求的,只可以選擇自己走,而 ...

同意!所以仔問我可否對方調而不是他時,我話:我控制不了他人的兒子,我只可以為我兒子作最好安排!
不過,既然佢提出了,我會即管應承佢,幫佢開口問。不能的話,也是預料中的,不可再追同後悔!

珍珠宮

tutik 發表於 18-10-13 01:16
在我仔初小時,我也是那位眼濕濕既爸爸,雖然仔進步不少,且沒有攻擊性,但因為一路都係精英班,所以大部份 ...

嗰d家長好過份,有乜嘢咁巴閉

沒問題的,你仔仔終有一日預到知音人!
人善良,沒攻擊性,已是較易有朋友的條件,上到中學會有所不同!加油!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

foggyao 發表於 18-10-13 00:00
我仔幼稚園時,係d同學仔會鐘意同佢玩的人。
但小一下學期就開始投訴有人整蠱佢。我一直都鼓勵佢要揾個好 ...

多謝你既意見
我會繼續多點留意囡囡的情況

大宅

foggyao 發表於 18-10-12 05:06
我當然鄧仔仔受老師寵幸而高興(只是相處一個月,老師咁愛他,即他平時表現好好)。但事後我一直有d唔開心, ...

起碼你仔仔都夠大膽可以將成件事講出來,同佢好清晰要求調班。對方爸爸應該覺得好內疚自己教仔無方同唔好意思

首頁

尾頁

跳至