烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 通常煲咩湯

to hkjp,

請問你個真空煲容量係幾多?是否料多水少呢?其實用真空煲煲湯係好方便,不過,你用既係邊一種豬骨呢?有無出水?

我用真空煲煲湯的方法如下:(我會以熱水落)
1. 首先將豬骨/瘦肉洗淨後出水(那些水不要)
2. 燒滾一煲水後,將所有材料放入煲內,先用大火煲滾,再
轉小火煲半小時後,熄火,將內煲移入外煲,關好蓋,都
差不多食飯既時後再煲多半小時,熄火,落鹽,便可飲
用。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

我同你方法一樣, 不過無大火呀!怕有問題呀!
因為個外底已有brown colour啦...點洗呀?
內底好似有漬咁....唔敢"省"呀!點好呀? 又有一條條花痕...
有無得救架? 咁易花架...

伯爵府

top hkjp,

我有時會將個外煲煲到黑蚊蚊架,咁我會用鋼絲加潔而亮去散番佢立立令,內底我到一樣咁做(因為我有時煲粥煲燶左個內底架。

hkjp 寫道:
我同你方法一樣, 不過無大火呀!怕有問題呀!
因為個外底已有brown colour啦...點洗呀?
內底好似有漬咁....唔敢"省"呀!點好呀? 又有一條條花痕...
有無得救架? 咁易花架...
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

係唔係用百潔布呀?
但有花左.....點好呀?
thermos話可能我d豬骨呀@..我又搞下呢...咁化學?

伯爵府

to hkjp,

我通常 '散' 煲會用鋼絲,貪佢夠快,而好少用百潔布。

若已花左都無辦法,下次小心d。

但我真係唔明白豬骨點樣可以令到個煲有問題呢

我媽咪都係用theroms,都無聽佢講有任何問題,而且都用左好多年。

大宅

因為骨係尖, 我用火煲果時成日搞佢, 所以花囉, 最緊要係無影響就ok.

伯爵府

to hkjp,

其實當你將全部材料放入煲內時,只需攪勻,煲緊既時候係唔需要攪佢,再用慢火就得。同埋將內煲放入外煲時,冚蓋後係唔需要攪,直至你飲之前便再煲就可以喇。

不過我都想知道你昨晚煲甚麼湯

大宅

我尋晚無煲湯呀!係上次煲牛大力....
我係放在火上至搞咋, 因為見到黏底呀!
不過算啦,唔花都花左....
我呢幾日唔駛煲啦..因為老公去左日本呀!

子爵府

畀面勳章

今晚雪耳(窮人燕窩)煲雞.正!

伯爵府

咸酸菜、胡椒、豬肚湯......正

父母過份愛子女,會反射成為子女的煩惱;對子女要放心,他們才能安心.

心願

大宅

心願

咸酸菜、胡椒、豬肚湯

我想問這個湯點煲? 材料大約幾多?
tks.

首頁

尾頁

跳至