婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ivymask 發表於 17-7-10 00:53
今日99同我講點解今年生日要買金鍊...
佢話聽唔知邊個師父講,今年叫d仔女送金器就會對佢嘅運氣好d,仲要每3 ...

每三年送一次
愛 我 就 別 傷 害 我

男爵府

ivymask 發表於 17-7-8 00:44
三兄妹又要夾錢送,但一家唔知一家事,我個個月死慳死抵咁用,都係啱啱好,依家無端端係夾2,3千蚊...我真係命都 ...

實在負擔唔起就照直同佢地講,你可以自備另一份禮物比99,心意到就得喇

男爵府

ivymask 發表於 17-7-10 00:53
今日99同我講點解今年生日要買金鍊...
佢話聽唔知邊個師父講,今年叫d仔女送金器就會對佢嘅運氣好d,仲要每3 ...
3年送一次, 除返起都係800-900一年, 講真都唔算好過份. 叫你老公賭少幾場馬啦! 如果連幾百蚊都無, 就叫老公自己搞掂. 生日始終係開心事, 無謂講到命就有條咁嚴重啦!

珍珠宮

ivymask 發表於 17-7-8 09:30
回覆 cchwin 的帖子

我c6唔識慳,如果佢真係夾錢,佢只會問人借,對佢嚟講無錢唔係問題,無就問老死借... ...

咁你老公理財都好有問題喎

我又唔覺得99有咩問題,媽咪生日想仔女夾錢買條金鏈比佢啫,如果有困難應該叫你老公同佢媽講

子爵府

大家唔好嘈,我只係想呻下送完會唔夠洗啫,如果c6要送嘅我唔會阻止,至於我c6嘅理財係真係好差,總之佢有錢洗晒就安樂,最唔安樂嗰個係我,呢樣嘢咁多年我都控制唔到,我都覺得自己好失敗!!
大家唔好再嘈交啦!!

複式洋房

ivymask 發表於 17-7-11 18:09
大家唔好嘈,我只係想呻下送完會唔夠洗啫,如果c6要送嘅我唔會阻止,至於我c6嘅理財係真係好差,總之佢有錢洗晒 ...

佢話要金器,你唔洗同人地一齊夾,咪自己買1粒金珠比佢(好似串珠仔果D),$500有一粒

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

三兄妹又要夾錢送,但一家唔知一家事,我個個月死慳死抵咁用,都係啱啱好,依家無端端係夾2,3千蚊...我真係命都 ...

可否要你老公家庭支出同佢其他個人支出(如父母生養xx$嗰D)分開呀?

唔影響自己家庭支出就由佢自己俾到夠啦
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

伯爵府

回覆樓主

直接話負擔唔到,唔好買頸鏈,買手鏈,會平好多。不過長遠計劃。你都要同你C6傾下點理財……你地仲要有仔,真係要有D多餘錢做後備。

伯爵府

sweetiesbear 發表於 17-7-10 11:18
就係有d 99係金牌乞丐平時咩貢獻都無
煮一餐比你都無

其實D6299都一把年紀,養大自己個仔,都叫完成責任,點解要講到乞衣咁難聽?如果你認為自己99係金牌乞衣,咁你老公迷乞衣仔?

別墅

回覆樓主

我真心唔覺得呢個99過分喎..平時若然無比家用,咁偶然夾1000-2000我既話好ok,如果真係無辦法好難做咪自己去買平平地既,都係金器呀,我覺得講清楚無問題
我明白樓主擔憂,但如果某樓咁話係乞衣就好過分,養大佢柴米油鹽唔洗錢?水電煤天跌落黎?

伯爵府

熱血勳章

ivymask 發表於 17-7-8 09:30
回覆 cchwin 的帖子

我c6唔識慳,如果佢真係夾錢,佢只會問人借,對佢嚟講無錢唔係問題,無就問老死借... ...

男人係咁

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

男人理財係有問題,呢個要長遠解決
但目前咁樣送份生日禮物,又真係唔過份
咁都要話99係XX嘅,好無口德

大宅

回覆樓主

冇俾家用,生日夾三千買禮物,其實係好少就算夾$12,000,除開一個月都係$1000,去旅行買少D嘢都唔止啦。因為平時$1都冇俾開,突然要俾一舊$出來,所以先覚得咁大件事啫

其實你99已經唔錯,大把99要大筆家用+名貴禮物

大宅

ivymask 發表於 17-7-8 09:38
佢知鬼咩?!佢只係識洗錢,成日以為個仔比晒d錢我...所以先叫窮,但事實佢又唔知佢個仔真名叫~長期糧尾同埋有 ...

咁似我 99 嘅, 成日以為个仔, 因為比曬d錢个新袍,新袍比貼外家, 所以窮!

男爵府

如果真係冇$~咬實唔鬆口,返自己屋企同C6揸筆逐筆$mark出黎,叫佢有本事自己出私己,俾佢食2個月腐乳撈飯~畢竟你地又唔係廿幾歲新婚夫婦~而且個仔都中學使費點到縮唔到幾千蚊~我試過量地計到盡嘅日子~真係會叫自己唔好病呀~2、3百我都唔想多用

侯爵府

回覆樓主

如果你老公好大洗嘅,其他兄弟姊妹會覺得你地洗係自己身上就有錢同捨得洗,一年一次夾份生日禮物俾阿媽就咁多野講,闊佬自己就得,個阿媽生你,養到你咁大,家用又唔俾,一年夾一次禮物都咁多聲氣,我真心佩服你地,如果你地有囝囡嘅,他朝君體也相同
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

係我. 我比條『鏈』佢呀.!!!

大宅

Huuu 發表於 17-7-8 10:47
我99同姑仔都係甘,堅煩!
姑仔未結婚冇家庭負擔咩未識
唔好開壞頭,買左一次,下次更頭痛

我99同姑仔都係咁*2 。雖然唔係話拎唔出,但自己死慳死抵買咁貴俾人又真係唔係咁cur lo..話說我99母親節生日都會例牌出去食飯之餘又送禮...1年幾前已送手提,今年又話要換手提...(原因不是壞) 我企硬叫老公唔好出錢,我問有搵錢的同事(99級)都3-4年先換一部電....唔明d 99洗仔女錢洗得咁理所當然....

男爵府

superkkk156 發表於 17-7-24 18:24
我99同姑仔都係咁*2 。雖然唔係話拎唔出,但自己死慳死抵買咁貴俾人又真係唔係咁cur lo..話說我99母親節生 ...
一年幾前威風過,想回味多次
我d仔女買俾我架,今年又話要換新款手機,

我都話唔好買,o徒錢

首頁

尾頁

跳至